Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОМК, ОК вивчення матеріальної чатини.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Операційна карта по вивченню матеріальної частини автомату ак-74

Зміст навчальних питань

Методичні рекомендації

та дії керівника

1. Призначення автомату АК-74:

Він призначений для знищення живої сили і враження вогневих засобів противника. Для враження противника в рукопашному бою до автомата приєднується багнет-ніж.

Доводжу призначення автомату

АК-74.

Після доведення матеріалу надаю час для вивчення та проводжу контрольне опитування.

2. Бойові та балістичні характеристики автомату АК-74

Прицільна дальність, м:

Ємність магазина, набоїв

Дальність прямого пострілу, м

- по грудній фігурі

- по бігучій фігурі

Темп стрільби, пост./хв.

- одиночними

- чергами

Бойова швидкострільність, пост./хв.

Убивча сила кулі, м

Гранична дальність польоту кулі, м

Вага (без багнета), кг

з неспорядженим магазином

зі спорядженим магазином

Калібр , мм

Початкова швидкість, м/с

Вага багнета, кг

- з ножнами

- без ножен

Вага магазина, кг

Довжина ствола, мм

Довжина нарізної частини ствола, мм

Кількість нарізів

Довжина прицільної лінії, мм

Товщина мушки

Вага патрона, г

Вага кулі зі сталевим сердечником, г

Вага порохового заряду, г

Вага прицілу НСПУ у бойовому положенні, кг

1000

30

440

625

40

100

150

1350

3150

3,3

3,6

5,45

900

0,49

0,32

0,23

415

373

4

379

2

10,2

3,4

1,45

2,2

Доводжу бойові та балістичні характеристики, при цьому використовую плакат.

Після доведення матеріалу надаю час для вивчення та проводжу контрольне опитування.

Операційна карта по вивченню призначення основних частин та механізмів стрілецької зброї

Зміст навчального питання та дії керівника

Методичні рекомендації та дії навчаємих

Доводжу до навчаємих призначення основних частин та механізмів автомату АК-74.

1. Ствол: призначений для направлення польоту кулі. Всередині ствол має канал з чотирма нарізами, що в’ються зліва вверх направо. Нарізи призначені для придання кулі обертового руху. Проміжки між нарізами називають полями. Відстань між двома протилежними полями (по діаметру) називають калібром ствола. У автомата АК-74 він дорівнює 5,45 мм. В казенній частині канал гладкий та зроблений по формі гільзи; ця частина служить для розміщення патрона і називається патронником. Перехід від патронника до нарізної частини каналу ствола називають кульним входом.

2. Газова камера: призначена для напрямку порохових газів із ствола на газовий поршень затворної рами; вона має патрубок з каналом для газового поршня та з отворами для відводу порохових газів.

3. Дульний гальмувач-компенсатор призначений для збільшення кучності бою при стрільбі чергами із нестійких положень (на ходу, стоячи, з коліна).

4. З’єднувальна муфта призначена для приєднання цівки до автомату. Вона має замикач цівки, антабку для ременя та отвір для шомпола.

5. Ствольна коробка призначена для з’єднання частин та механізмів автомата, для забезпечення закривання каналу ствола затвором та запирання затвору; у ствольній коробці розміщується ударно-спусковий механізм. Зверху вона закривається кришкою.

6. Прицільний пристрій призначений для наводки автомата при стрільбі по цілям на різні відстані. Він складається з прицілу та мушки.

7. Кришка ствольної коробки призначена для запобігання забруднення частин та механізмів, розміщених у ствольній коробці.

8. Приклад та пістолетна рукоятка призначені для зручності в діях з автоматом. Приклад має антабку для ременя, гніздо для приладь та металевий затильник з кришкою над гніздом. В гнізді прикладу закріплена пружина для випихання пеналу з приладдям.

9. Зворотній механізм призначений для повернення затворної рами та затвору у переднє положення.

10. Затворна рама з газовим поршнем призначена для приведення в дію затвора та ударно-спускового механізму. Затворна рама має: всередині-канали для зворотного механізму та затвору, позаду-запобіжний виступ, по бокам-пази для руху затворної рами по відгинам ствольної коробки, з правого боку-виступ для опускання ричага автоспуску та рукоятку для перезаряджання автомата. В передній частині затворної рами закріплений газовий поршень.

11. Затвор призначений для досилання патрона в патронник, запирання каналу ствола, розбивання капсуля та витягування з патронника гільзи. Затвор складається з остова, ударника, викидача з пружиною та віссю, шпильки.

Уважно слухають, роблять необхідні записи у робочий блокнот. Після доведення призначення кожної части чи механізму стрілецької зброї відповідають на запитання.

12. Газова трубка зі ствольною накладкою. Газова трубка призначена для напрямку руху газового поршня. Вона має направляючі ребра. Переднім кінцем газова трубка надягається на патрубок газової камери. Ствольна накладка призначена для збереження рук автоматника від опіків при стрільбі.

13. Ударно-спусковий механізм призначений для спуску курка з бойового взводу або зі взводу автоспуску, нанесенню удару по ударнику, забезпечення ведення автоматичного або одиночного вогню, припинення стрільби, для запобігання ведення вогню при не запертому затворі та для постановки автомата на запобіжник.

УСМ розміщений у ствольній коробці, де кріпиться трьома взаємозамінними висями. Він складається з курка з бойовою пружиною, уповільнювача курка з пружиною, спускового гачка, шептала одиночного вогню з пружиною, автоспуску з пружиною та перевідника.

Курок з бойовою пружиною призначений для нанесення удару по ударнику.

Уповільнювач курка призначений для уповільнення руху курка вперед в цілях поліпшення кучності бою при веденні автоматичного вогню.

Спусковий гачок призначений для утримання курка на бойовому взводі та для спуску курка.

Шептало одиночного вогню призначене для утримання курка після пострілу у крайньому задньому положенні, якщо при веденні одиночного вогню спусковий гачок не був відпущений.

Автоспуск з пружиною призначений для автоматичного звільнення курка зі взводу автоспуску при стрільбі чергами, а також для запобігання спуску курка при не закритому каналі ствола або не запертому затворі.

Перевідник призначений для постановки автомата на автоматичний або одиночний вогонь або на запобіжник.

14. Цівка призначена для зручності дій та для збереження рук автоматника при стрільбі.

15. Магазин призначений для розміщення патронів та подачу їх у ствольну коробку. Він складається з корпусу, кришки, стопорної планки, пружини та подавача.

16. Багнет-ніж приєднується до автомату перед атакою і служить для ураження противника у рукопашному бою. В інший час він використовується у якості ножа, пилки та ножниць.

Крім того, автомат має приладдя яке призначене для розбирання та збирання, чистки та змащування автомату. До нього входить:

- шомпол, використовується для чищення та змащування каналу ствола та каналів і порожнин інших частин та механізмів автомата;

- протирка, використовується для чищення та змащування каналу ствола та каналів і порожнин інших частин та механізмів автомата;

- йоржик, використовується для чищення каналу ствола розчином РЧС;

- викрутка та виколотка, використовуються при розбиранні та збиранні.

Пенал призначений для збереження протирки, йоржика, викрутки та виколотки. Він закривається кришкою.

Маслянка призначена для збереження мастила і переноситься в кишені сумки для магазинів.

Після доведення призначення основних частин та механізмів відповідають на контрольні запитання потім тренуються у проведенні заняття по відпрацюванню цього питання.