Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олена.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
126.16 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Технологічний коледж Національного Університету “Львівська політехніка”

ЗВІТ

з навчальної практики для студентів

спеціальності 5.03050702 “Комерційна діяльність”

Виконала:

студентка групи КДМ-21

Стець Олена

Керівник:

Бойко Н. М.

Оцінка _______________

Львів 2012

Вступ

Комерційна діяльність є одним з найважливіших чинників забезпечення ефективного функціонування економічної системи в ринкових умовах господарювання.

Комерційна діяльність - найдавніший із видів діяльності людини. Ця діяльність з'явилася з початку поділу праці і виражалася спочатку в примітивних формах натурального обміну. Поступово вдосконалювалися способи виробництва і ускладнювалися форми комерційної діяльності. Сформувався особливий клас людей, які все своє життя присвячували торгівлі - купці. З розвитком товарно-грошових відносин різко збільшилася різноманітність форм комерційної діяльності. Стара система товарного обміну вже не відповідала потребам швидко розвивається господарства. З'явилися банки - організації дозволяють акумулювати капітали для здійснення великих проектів, страхові компанії - покликані захистити від різних ризиків, а також біржі - полегшують процес пошуку торгових партнерів.

Що ж сьогодні являє комерція на окремо взятому підприємстві? Постачання та збут - чи щось більше. Впровадження маркетингу в діяльність підприємств ще більше ускладнило ситуацію. Перейменувавши відділи збуту в маркетингові, в дусі нових віянь, багато директорів підприємств на цьому зупинилися.

Комерційна діяльність безпосередньо впливає на ефективне виробництво і впливає на різні показники діяльності підприємства: обсяг реалізації товару, рівень комерційних витрат, показники оборотності і ряд інших. На сучасному етапі в умовах формування в Україні ринкових відносин цей вплив особливо посилюється.

Комерційна діяльність - одна з основних складових сучасного бізнесу. Комерція охоплює не тільки сферу купівлі-продажу, вона являє собою більше складний процес, який включає:

  • розрахункові, господарсько-фінансові операції;

  • правові аспекти укладання угод;

  • пошук і аналіз ефективних рішень в області цінові та товарної політики підприємств;

  • роботу з постачальниками й споживачами;

  • організацію комерційних контактів суб'єктів ринку (таких, як оренда, лізинг, концесія, комісія, факторинг, контрактація й ін.).

У рамках підприємства-виробника комерційна діяльність передбачає забезпечення погодженості між окремими службами: це й виробничий відділ, і відділ маркетингу, фінансовий і плановий відділи. Фахівець в області комерційної діяльності затребуваний у будь-який організації, що виробляє товар або надає послуги, у торговельному підприємстві, у банку, страховій і лізинговій компаніях, посередницьких організаціях, а також у приватному бізнесі.

Актуальність комерційної діяльності в наш час із кожним днем зростає. Це пов'язане з великим ступенем ризику при прийнятті комерційних рішень, особливо для підприємств, що здійснюють зовнішньоторговельні операції.

Розділ I Комерційна діяльність підприємств на ринку товарів і послуг

    1. Поняття, завдання і структура комерційної діяльності.

Комерсант – особа, яка займається приватною торгівлею, комерцією, тобто діяльністю, спрямованою на одержання прибутку. Комерсант є учасником господарського обороту з комерційним успіхом.

Комерція (від лат. сommercium, торгівля) – торгівля і торгово-посередницька діяльність, участь у продажі чи сприянні продажу товарів і послуг, у широкому значенні слова – підприємницька діяльність.

Комерційна організація – господарське товариство, виробничий кооператив, торгова чи інша організація, підприємство, що займається підприємництвом, бізнесом, які мають на меті отримання прибутку. Є юридичною особою.

Комерційна діяльність – ініціативна, самостійна, здійснювана від свого імені, на свій ризик, під свою майнову відповідальність діяльність громадян, фізичних і юридичних осіб, спрямована на одержання доходу, прибутку від користування майном, продажу товарів, виконаних робіт, надання послуг.

Основними принципами комерційної діяльності є:

  1. вільний вибір підприємцем видів комерційної діяльності;

  2. самостійне формування підприємцем програми діяльності, вибір постачальників і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежене законом, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону;

  3. вільне наймання підприємцем працівників;

  4. комерційний розрахунок і власний комерційний ризик;

  5. вільне розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом;

  6. самостійне здійснення підприємцем зовнішньоекономічної діяльності, використання підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.

Основними завданнями комерційної діяльності є:

  • забезпечення конкурентоспроможності на ринку товарів і послуг;

  • виявлення нових ринків збуту;

  • розширення асортименту продовольчих і непродовольчих товарів, які виробляються на підприємствах і є екологічно чистими;

  • поліпшення торгового обслуговування населення.

Структура комерційної діяльності — це сукупність взаємопов'язаних елементів, які взаємодіють відповідно до загальновизнаних принципів. Елементи комерційної діяльності доцільно систематизувати залежно від сфери їх взаємодії. Практично їх можна згрупувати в три блоки (табл. 1.1.1).

Структура комерційної діяльності

Таблиця 1.1.1.

№ з/п

І блок Виробництво — оптова торгівля

№ з/п

II блок Оптова торгівля — роздрібна торгівля

№ з/п

III блок Роздрібна торгівля — сфера споживання

1

Визначення потреб у товарах і послугах

7

Розробка асортиментної політики і формування асортименту на оптових підприємствах

12

Формування асортименту в роздрібній торгівлі

2

Пошук і вибір конкурентоспромож­них постачальників

8

Оперативне

маневрування запасами і ресурсами

13

Використання ефек­тивних методів роздріб­ного продажу товарів

3

Організація системи зв'язків і формування товарних ресурсів

9

Вибір каналів і форм оптового продажу товарів

14

Надання комплексу торговельних послуг покупцям

4

Визначення ефективних форм і організація оптових закупівель товарів

10

Організація товаро- постачання роздрібної мережі

15

Комбінування тор­говельної та неторго­вельної діяльності

5

Оптимізація товаропросування

11

Організація системи послуг і надання їх оптовим покупцям

6

Облік і контроль за надходженням товарів

16

Виконання комерційно-посередницьких операцій

17

Проведення рекламних заходів

18

Здійснення допоміжних операцій