Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция безпека 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
189.44 Кб
Скачать
  1. За суб’єктністю (стосується національної) :

    1. Безпека людини,

    2. Безпека підприємства,

    3. Безпека держави.

Звідси справжня безпека у наш час може бути забезпечена тільки як комплексна, така, що охоплює всі сфери суспільної життєдіяльності держави, суспільства і особи В політиці безпеки повинна передбачатися система засобів, що блокує причини всіх видів небезпеки, з якими зіткнулося людство.

На сьогодні питання міжнародної безпеки включає не лише питання конфліктів, але й відвернення інших загроз існування людства, таких, як глобальні проблеми і глобальні економічні кризи.

Згідно закону .№ 257 1947 року під національною безпекою в офіційних американських джерелах розуміється умова функціонування держави, що є результатом оборонних (захисних) заходів, які підвищують невразливість держави від загроз зовнішніх та внутрішніх ззовні або зсередини у відвертій чи прихованій формі.

Такий підхід до безпеки держави витікає з постулату про те, що міжнародні відносини є результатом зіткнення держав які, спираючись на наявні ресурси, переслідують свої цілі як для забезпечення безпеки, так і експансії.

Подати концепцію безпеки: Росії –коло дружніх держав, США, України

Період “холодної війни” був оптимальним для збереження міжнародної безпеки (Мэмо 2-95 Л.Фрідмен):

  • вона сприяла європейській інтеграції і імпульсом для економічного зростання країн-учасників;

  • військові стратеги мали чіткі орієнтири дій

  • система безпеки будувалась на невтручанні 2-х держав у внутрішні справи один одного ( що розповсюджувалось і на країни сфери впливу)

  • при цьому СРСР контролював найбільш некеровані частини континенту (Схід і частково Азія) .

Джерела небезпеки

1. Порушення балансу сил. Традиційно основа безпки – це силова рівновага, яка порушується, через виникнення нових видів загроз, які не можна нейтралізувати традиційними методами. Однак.навіть коаліція веде до безпеки не завжди ( створення троїстого созу і Антанти), а лише за конкретних умов (щодо цього теє нема єдиної думки):

  1. Коли партнери розуміють під стабільністю одне і теж:

- (типи раціональності:

  • Щоб прибуток переважав над витратами

  • Отримати хоч щось

  • Щоб інший втратив більше

  • Собі Макс шкода, але щоб інший втратив хоч щось

  • Будь-які затрати, але отримати те, що хочеться

- зараз різні складові євразійської (акцент на військову складову) і євроатлантичної (на невійськові методи врегулювання конфлікту) систем безпеки.

2. Сторони інформовані пронаміри один одного

3. Є дієвий механізм врегулювання конфлікту

В цій ситуації і виглядає доцільним ідея заміни національного суверенітету – наднаціональним – відстуність монополії окрмої Д на генерування і вирішення міжнародних конфліктів. Однак і це не гарантія. Оскільки слід передбачити механізм внутрішнього торгу та є небезпека повільного прийняття рішень ,

Є можливість швидкої зміни потнеціалу країни і порушення системи рівноваги.

  1. Зміна структури регіональної чи світової системи.

    1. Розпад СРСР означав, що Москва знімає з себе відповідальність за “порядок на Сході”, який став потенційним джерелом конфліктів.

    2. В результаті розпаду соціалістичної системи зявилася велика кількість нових субєктів міжнародних відносин. Спробою мирного виведення пострадянських держав з-під впливу СРСР була їх орієнтація на демократію і ринковий розвиток, які для цих регіонів були передчасними і в свою чергу стали потенційним джерелом конфліктів оскільки:

  • привели до влади сили, інтереси яких не співпадають з загально державними і світового співтовариства

  • підняли на новий рівень міжетнічні конфлікти і територіаьні суперечки.

  • Якість еліт, що формують зовнішню і внутрішню політику

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]