Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДО_Менеджер_МУ_ПЗ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

Знаходження оптимального плану закупівлі товару у трьохетапній динамічній моделі управління запасами

Мета заняття: закріплення практичних навичок знаходження оптимального плану закупівлі товарів у динамічних моделях управління запасами.

Завдання. Скласти оптимальний план закупівлі товару у трьохетапній динамічній моделі управління запасами.

Задача. Мається трьохетапна динамічна модель управління запасами, у якості вихідних даних задаються параметри попиту, значення витрат на зберігання та організаційних витрат (табл. 3.1.). Необхідно знайти оптимальний план закупівлі товару у випадку трьохетапної моделі управління запасами.

Таблиця 3.1 – Вихідні дані

Етап

I

Попит

Gi

Організаційні витрати Ki

Витрати на зберігання hi

1

3+i*

3+j

1+i

2

2+i

7+j

3+i

3

4+i

6+j

2+i

*- і – передостання, j – остання цифра залікової книжки.

Вказівки до виконання

У цій моделі управління запасами передбачається, що попит, організаційні витрати, витрати на зберігання запасу можуть змінюватись від етапу до етапу. Рівень запасу контролюється періодично на початку етапу. Дефіцит в цій моделі не допускається.

Введемо величини:

Хi ‑ величина запасу на кінець і-ого етапу;

Ui ‑ кількість що замовляється продукції, на і-ому етапі;

Gi ‑ попит на і-ому етапі;

hi ‑ витрати на зберігання одиниці запасу на i-ому етапі;

Ki ‑ витрати на оформлення замовлення на і-ому етапі;

Ci (Ui) - функція, значення якої дорівнюють сумарним витратам системи управління запасами, пов'язаних з придбанням товарів на і-ому етапі, ці витрати складаються з організаційних витрат i витрат на закупівлю товару.

= + +

Очевидно, що в рамках нашої моделі ми будемо вважати, що витрати на зберігання товарів на і -ому етапі пропорційні до величини Хi та дорівнюють hi Хi. Відзначимо, що величина Хi обчислюється за такою формулою:

Запас на кінець і-ого етапу дорівнює запасу на початку і-ого етапу партії плюс замовлення на і-ому, мінус попит, який задовольнили на і-ому етапі. Рекурентні рівняння Белмана в нашому випадку матимуть вигляд:

Fi (Xi) = {Fi-1 (Xi-1) + hiXi + Ci(Ui)}, F0 = 0.

Тут Gi - множина всіх допустимих значень Ui, які переводять систему зі стану Ui-1 в стані Ui. Значення U1 являється цілим числом, яке задовольняє нерівності

1 – X0 ≤ U1 - X0 ,

тобто замовлення на першому етапі повинно задовольнити хоча б попит на першому етапі з урахуванням запасу Хо на початку господарчої діяльності i не може бути більшим сумарного попиту за всi етапи мінус запас на початку першого етапу. Значення Ui. для етапів з другого по N - ий задовольняють нерівності

0 ≤ Ui i = 2, 3, 4…N.

тобто замовлення на і-ому етапі може змінюватись від нульової величини Ui.=0, якщо запас на початку і-ого достатній для задоволення попиту, до величини сумарного попиту на всіх етапах від і-ого до N-ого (тоді на і-ому етапі ми розробимо замовлення для всіх етапів, які залишились).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]