Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
km_lec_all.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Порядок обжимки кабеля

1. Для обжимки кабеля категорій 5 і вище береться відповідний кінець його і з допомогою обрізного інструменту знімається ізоляція на 2 см. 2. Розвести пари в різні боки і розкрутити їх. 3. Вирівняти кожен провід. 4. Розкласти проводи згідно потрібної розкладки. 5. Обрізати проводи на відстань 1,2 см. 6. Взяти в другу руку роз'єм RG-45 фіксатором вниз і закласти проводи в роз'єм так, щоб кожен провідник попав у своє гніздо до упора, а зовнішня ізоляція кабеля попала за поріг обжимки. 7. Перевірити правильність розкладки. 8. Закласти роз'єм в обжимний інструмент і обжати його. 9. Обжати другий кінець кабеля і протестувати його з допомогою відповідного тестера.

З’єднувачі 25-партного кабеля (RJ21 -Telco).

Рис.11. Разъем RJ-21 ( "Telco"). Внешний вид.

Рис.12. Разъем RJ-21 ("Telco"). Цоколевка.

Плоский кабель Плоский кабель - тонкий кабель, що складається з 12 і менше провідників, об'єднаних загальною екранною сіткою та ізольованих один від одного. Максимальна відстань - 15м. Швидкість відповідає швидкості скрученої пари. Волоконно-оптичний кабель Розрізняють два види волоконно-оптичного кабеля: а). одномодовий б). багатомодовий

В одномодовому за кожен відрізок часу може поширюватись сигнал тільки одного променя (моди). В багатомодовому декілька мод, що входять в кабель під різними кутами. Характеристика кабеля

Характеристика

одномодовий

багатомодовий

діаметр серцевини

10 мкм

50; 62,5; 100; 140 мкм

генератор світла

лазер

діоди або лазер

довжина хвилі

1,3; 1,55 мкм

1,3; 0,85 мкм

смуга пропускання

2 ГГц

800-900 МГц

ширина смуги пропускання

залежить від довжини кабеля

затухання сигналу

0,7 дБ/км

0,5-0,7 дБ/км

макс. Відстань

110 км

до 5 км

Оптоволоконний кабель під'єднується за допомогою таких типів роз'ємів: SMA, ST, FC, SC, FDDI. Основні: ST, SC.

Роз’єми різних типів для волоконно-оптичних кабелів.

. Завади в каналах зв'язку На передачу інформації в каналах впливають різноманітні завади. Вони поділяються на такі, що залежать від самого середовища, і такі, що є результатом зовнішнього впливу. Внутрішні завади залежать в перше чергу від матеріалу середовища, а також від якості виконаних з'єднань. Важливою характеристикою кабеля є його хвильовий опір, який по іншому називається характеристичним імпедансом, є комплексною величиною і вимірюється в Омах. Дана величина не пов'язана ні з активним опором ні з опором ізоляції, а залежить від геометрії провідників кабеля і діелектричної проникності матеріалу ізоляції. По мірі того, як сигнал рухається по провіднику частина енергії розсіюється у вигляді втрат, які наз. затуханням сигналу (attennation - затухання). Прийнято затухання вимірювати в дБ. Затухання в 6дБ відповідає падінню амплітуди вдвоє, а 20дБ в 10 раз. Кабелі характеризуються погонним затуханням – затуханням, приведеним на одиницю довжини ( 1000 футів чи 305 м – розмір стандартної упаковки , або на 100м).

З підвищенням частоти затухання збільшується.

При прокладці кабеля імпеданс його повинен співпадати з імпедансом кінцевого обладнання, інакше виникає відбиття частини сигналу і лінія може «задзвеніти» при багатократному повторі. В кінцевому рахунку це приводить до спотворення прийому, що є небажаним. Мірилом ступеня узгодженості імпедансу є ослаблення відбитого сигналу або втрати повернення (Return Loss – RL).

При прокладці двох проводів поруч появляється взаємний вплив перехресних завад, які найкраще видно на ближньому кінці в силу більш потужного сигналу. Ця завада отримала назву ослаблення перехресної завади на ближньому кінці – Next Loss (Near End Crosstalk Loss ).

Існує також параметр FEXT Loss (Far End Crosstalk loss) - ослаблення перехресної завади на дальньому кінці.

Критерієм можливості використання кабельного з’єднання для двохстороннього трафіку є параметр ACR (Attenuation – to- Crosstalk Ratio) - відношення затухання сигналу до ослаблення перехресних завад.

Лекція 1.3

Тема : Кодування і передача даних з допомогою адаптера

1. Кодування сигналів 2. З'єднання через нуль-модем 3. Будова адаптера 4. Джерела безперебійного живлення (Самостійне вивчення) Кодування на двох нижніх моделях OSI виявляє спосіб представлення даних сигналами, котрі поширюються через середовища передачі даних. Кодування є логічне і фізичне. Логічне кодування (Data encoding) Логічне кодування даних перетворює потік біт сформованого кадру в послідовність символів, що підлягають фізичному кодуванню для передачі по лінії зв'язку. Використовують наступні схеми:

  • 4В/5В - кожні 4 біти вхідного потоку кодуються п'яти бітним символом. Існує двохкратна надлишковість, використовується в FDDI, 100 Base Fx/Tx.

  • 8B/10B - восьмий біт кодується десятибітним символом, 4х кратна надлишковість. Використовується в 100 Base Sx/Lx.

  • 5В/6В - кожних п'ть біт кодуються шестибітним символом. Використовуються в 100VG-AnyLAN.

  • 8В/6Т - вісім біт вхідного потоку кодуються шістьма трісковими символами (-,0,+),. Використовується в 100BaseT4.

  • Вставка біт (Bit stuffing) - біт орієнтована схема виключення недопустимих послідовностей біт. Використовується в HDLC.

Фізичне (сигнальне ) кодування Фізичне кодування (signal encoding) - визначає правила представлення дискретних символів в фізичні (електричні або оптичні) сигнали лінії. На рівні фізичних сигналів замість бітової швидкості передавання (біт/с) оперують поняттям швидкості зміни сигналу в лінії, яка вимірюється в бодах (baud). Схеми кодування:

  • АМІ (Alternate Mark Inversion)- біполярна схема, яка використовує +В,0В;і –В. Нулеві біти - 0В, решта +В або –В . Використовується в хDSL, ІSDN .

  • МАМІ - модифікована АМІ, відповідно імпульс - 0, а 1 - нульовий потенціал Використовується в ISDN (S/T інтерфейс).

  • В8ZS (Bipolar with 8 Zero Substitution ) - аналог АМІ, але для синхронізації включаються послідовності 8 і більше нулів.

  • Манчестерське кодування - двохфазне, полярне, само синхронізується, біжучий біт визначається по зміні стану в середині бітового інтервалу. Це кодування використовується в Ethernet. Зміна -В до +В> "1"; від +В до -В> "0".

  • Диференційне манчестерське кодування - це двохфазне полярне, само синхронізується. Біжучий біт визначається по наявності переходу на початку бітового інтервалу. "0" - є перехід, "1" - нема переходу.

  • MLT-3 - це трирівневе кодування з скрембліруванням, не само синхронізується. Використовує +В, 0, -В. Використовується в 100 Base Tx i FDDI.

  • NRZ - біполярна, не транзитивна схема (стан змінюється на границі). Має два варіанти: - недиференційований NRZ (використовується в RS-232, стан безпосередньо визначає стан біта). - диференційований NRZ (стан змінюється на початку бітового інтервалу для одиниці і не змінюється для нуля).

  • NRZ I - це модифікований варіант NRZ. Стан змінюється на протилежний на початку бітового інтервалу при передачі нуля і не змінюється при передачі одиниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]