Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСГ-курсова(2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

36

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни

“Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”

для студентів спеціальності 7.050.104 – «Фінанси»

всіх форм навчання

2012

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни "Фінансова діяльність суб’єктів господарювання" для спеціальності 7.050104 - „Фінанси" (для студентів усіх форм навчання) /Укл.: Помулева В.М - ст. викладач кафедри „Фінанси і банківська справа" - Запоріжжя: ЗНТУ, -2012. - 34 с.

Містить методичні вказівки для вивчення дисципліни і завдання на курсову роботу з дисципліни „ Фінансова діяльність суб’єктів господарювання " з урахуванням сучасних вимог щодо програми даного курсу.

Укладач: В.М. Помулева ст.викладач кафедри «Фінанси і банківська справа»

Рецензенти: Ж.К. Нестеренко професор, к.е.н.;

Т.М. Касич-Пилипенко, доцент, к.е.н.

Відповідальний за випуск: Ж.К. Нестеренко професор, к.е.н.;

Затверджено

на засіданні кафедри «Фінанси і банківська справа»

Протокол № 5 від «27» червня 2011р.

Затверджено

на засіданні Вченої Ради Університету

Протокол № 4 від «12» червня 2011р.

ЗМІСТ

Вступ ……………………………………………… ……4

1. Рекомендована література……………………………5

2. Структура та зміст курсу……………………………..8

3. Завдання на контрольну роботу………………….......23

4. Теми курсових робіт…………………………………..24

ВСТУП

Фінансова діяльність підприємства досить складний процес і має багато визначень.

У вузькому розумінні – це діяльність, яка призводить до змін розміру та складу власного та позикового капіталу, тобто діяльність, пов’язана з фінансуванням підприємства. Вона формує фінансові доходи та фінансові витрати, є окремим напрямком діяльності господарюючого суб’єкта і має особливості, які відрізняють її від операційної діяльності.

Не зважаючи на те, що фінансова діяльність, на відміну від операційної, не є основною для підприємств реального сектору економіки, вона може суттєво збільшувати фінансові результати (прибуток) від звичайної діяльності підприємства за умови використання сучасного методичного апарату управління фінансовими інвестиціями як основним джерелом фінансових доходів; залученням позикових ресурсів, що призводить до виникнення фінансових втрат.

У широкому розумінні під фінансовою діяльністю розуміють усі заходи, пов’язані з мобілізацією капіталу, його використанням, примноженням (збільшенням вартості) та поверненням. Фінансова діяльність з такого погляду включає весь комплекс функціональних завдань, пов’язаних з фінансуванням підприємства, інвестиційною діяльністю та фінансовим забезпеченням (обслуговуванням) операційної діяльності.

Дисципліна “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання ” дозволить студентам отримати комплекс теоретичних знань та практичних навичок щодо оцінки інвестиційних якостей фінансових інструментів інвестування, формування оптимального фінансово – інвестиційного портфелю, обґрунтування доцільності та умов залучення позикового капіталу, а отже оптимізації розміру фінансових доходів та фінансових витрат.

1. Рекомендована література мета і завдання дисципліни

Мета вивчення дисципліни " Фінансова діяльність суб’єктів господарювання " - формування у студентів системи знань з теоретичних засад та практики застосування принципів, методів та критеріїв прийняття управлінських рішень щодо здійснення фінансових інвестицій, фінансування поточної діяльності та дивідендної політики суб’єктів господарювання.

Завдання вивчення дисципліни:

- вивчення змісту та основних напрямків фінансової діяльності підприємств, способів та методів забезпечення ліквідності підприємства та його фінансової рівноваги;

- опанування методологією оцінки ефективності фінансових інструментів інвестування;

- формування практичних навичок застосування методів аналізу ризику та ліквідності фінансових інструментів інвестування;

- обґрунтування прийняття рішень щодо формування оптимального складу та структури фінансово – інвестиційного портфелю;

- оволодіння теоретичними знаннями щодо формування оптимальної дивідендної політики підприємства;

- опанування теоретичними знаннями та практичними навиками з вибору ефективних форм та умов залучення короткострокових позикових ресурсів з метою фінансування поточної діяльності суб’єктів господарювання;

- оволодіння практичними навиками використання можливих форм фінансування підприємств, методами та прийомами фінансового контролінгу.

Предметом навчальної дисципліни є система фінансово – економічних відносин, які виникають у процесі управління фінансовими доходами та фінансовими витратами, що формують фінансові результати від звичайної діяльності суб’єктів господарювання в поточному періоді.

2. Структура та зміст курсу

Тема 1. Основи фінансової діяльності суб’єктів господарювання

Капітал підприємства та його економічна сутність. Зміст та основні завдання фінансової діяльності суб’єктів господарювання.Фінансова, операційна та інвестиційна діяльність підприємства. Організація фінансової діяльності підприємств.

Класифікація форм фінансування. Критерії прийняття рішень у сфері фінансування. Теоретичні джерела фінансової діяльності.

Тема 2. Особливості фінансування підприємств різних форм організації бізнесу

Державне регулювання майнових та фінансово – правових відносин в Україні.

Класифікація суб’єктів господарювання за правом власності та організаційно – правовою формою ведення бізнесу. Критерії прийняття рішення про вибір правової форми організації бізнесу.

Особливості фінансової діяльності: приватних підприємств; товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю; акціонерних товариств; кооперативів, державних, підприємств з іноземними інвестиціями.

Тема 3. Формування власного капіталу підприємств

Власний капітал, його функції та складові.Статутний капітал, його економічний зміст і порядок формування.Додатковий капітал і джерела його поповнення.Резервний капітал підприємства, його види та джерела формування. Нерозподілений прибуток як елемент власного капіталу.

Збільшення статутного капіталу підприємства: цілі та джерела.

Зменшення статутного капіталу підприємства: основні цілі, методи і порядок проведення. Санація балансу.

Звіт про власний капітал підприємства. Мета складання і порядок узгодження з іншими формами фінансової звітності.