Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
practicy(укр)+ЗП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
893.95 Кб
Скачать

5. Нарахування премій та утримань

Для розрахунку сум різних видів премій призначений документ «Нарахування і утримання списком» («Документи»«Зарплата» → «Інші нарахування і утримання» → «Нарахування і утримання списком»).

У документі (рис. 32) необхідно указати фірму, поле «Підрозділ» не заповнюється, у реквізиті «Розрахунок» слід зазначити «Щомісячна премія», «Спосіб нарахування»«Відсотком».

Рис. 32. Вікно документа «Нарахування і утримання списком»

На закладці «Додаткові» необхідно указати відсоток («10%»), дати початку і закінчення періоду розрахунку (початок і кінець поточного місяця).

Дані про співробітників заповнюються автоматично при натисканні кнопки «Заповнити». У цьому випадку нарахування премії здійснюються для всіх співробітників фірми. Для нарахування преміальних співробітникам конкретного підрозділу необхідно заповнити поле «Підрозділ», у випадку нарахування конкретному співробітникові рядки в табличній частині необхідно заповнювати вручну. Документ варто провести натисканням кнопки «ОК».

Потім необхідно відкрити журнал «Зарплата» і перерахувати всі записи, натиснувши кнопку «Розрахувати все».

6. Виплата заробітної плати

Для оформлення виплати заробітної плати передбачений документ «Платіжна відомість» («Документ» → «Зарплата» → «Платіжна відомість») (рис. 33).

Рис. 33. Вікно документу «Платіжна відомість»

Період, за який здійснюється виплата (поточний місяць) і вид виплати («Виплата заробітної плати за місяць) встановлені в документі за умовчанням. Дата виплати встановлюється четвертого числа наступного місяця.

У групі реквізитів «Форма виплати» необхідно вказати «Через касу підприємства».

У групі реквізитів «Відсоток виплати» варто указати відсоток від належної співробітникам суми («90%») і визначити, від якої суми він буде розрахований («від загальної суми»).

При натисканні кнопки «Далі» система видасть повідомлення «Не обраний підрозділ! Заповнити за всіма співробітниках?», на яке варто відповісти «Так». Документ проводиться і записується при натисканні кнопки «Готово».

Для виплати заробітної плати необхідно спочатку перевести суму заробітної плати з розрахункового рахунка в касу (документ «Прибутковий касовий ордер», указати «Вид операції» — «Надходження грошей з банку», «Субконто 1» — поточний гривневий рахунок фірми, суму, достатню для виплати заробітної плати). Потім на підставі «Платіжної відомості» варто ввести «Видатковий касовий ордер».

7. Виплата недоотриманої заробітної плати

Виплата недоотриманої заробітної плати також здійснюється документом «Платіжна відомість» з видом виплати «Виплата заробітної плати з погашенням боргів», датою виплати пізніше дати виплати основної заробітної плати. Поле «Борги з:» варто заповнити першим числом поточного місяця. На підставі даної «Платіжної відомості» також необхідно ввести «Видатковий касовий ордер».

8. Відрахування в державні цільові фонди і формування проводок за заробітною платою

Відрахування в державні цільові фонди формуються автоматично при заповненні бухгалтерських проводок з виплати заробітної плати.

Перед заповненням бухгалтерських проводок з виплати заробітної плати в довідник видів розрахунків («Довідники» → «Зарплата» → «Види розрахунків») для виду розрахунку «Виплата через касу» необхідно ввести господарську операцію з виплати заробітної плати через касу («Зарплата» → «Зарплата основна» → «Основна зарплата адміністративного апарата»).

Формування бухгалтерських проводок з заробітної плати здійснюється документом «Формування бухгалтерських проводок» («Документи» → «Зарплата» → «Формування бухгалтерських проводок») (рис. 34).

Рис. 34. Вікно документа «Формування проводок з заробітної плати»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]