Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать

5.3.3 Річна собівартість

Річна собівартість проекту С складається з поточних витрат на експлуатацію системи і капітальних вкладень з урахуванням нормативного коефіцієнта економічної ефективності капітальних вкладень Ен. У приладобудуванні значення коефіцієнта Ен=0,15.

Для того, щоб визначити річну собівартість проекту розробки інформаційної системи обліку фінансової діяльності підприємства, підставимо розраховані вище капітальні витрати і сумарні експлуатаційні витрати:

(5.6)

Підставляючи у формулу (5.6) розраховані вище капітальні і поточні витрати, розрахуємо річну собівартість системи:

5.4 Розрахунок економічної ефективності

Основним показником визначаючим економічну доцільність витрат на створення системи, є річний економічний ефект.

Економічний ефект від упровадження інформаційної системи обліку фінансової діяльності підприємства можна виразити доходом, підвищенням продуктивності праці, скороченням чисельності персоналу, енергоспоживання і іншими економічними показниками.

Вибір найадекватніших економічних і функціональних критеріїв для узагальнення опису ефективності створення і використовування підсистеми залежить від їх призначення, області застосування і інших чинників.

Річну економію, одержану в результаті упровадження системи, ЭГ найпростіше і узагальнено можна описати сумарним доходом від використовування пропонованої системи. Цей прибуток можна представити як різницю витрат між існуючою технологією рішення задачі і пропонованим варіантом її рішення з урахуванням витрат, що знижують граничний дохід:

(5.7)

де ЗО - витрати по існуючому варіанту;

С - витрати по пропонованому варіанту.

Для розрахунку витрат по існуючому варіанту враховується загальний об'єм робіт в рік при експлуатації інформаційної системи і вартість виконаних робіт (заробітна платня на одну людину). Розрахуємо витрати на заробітну платню одного робітника З раб:

Для роботи з існуючою інформаційною системою достатньо 4 користувача. Розрахуємо річні витрати по існуючому варіанту:

Підставляючи дані у формулу (5.7) можна розрахувати річну економію:

Узагальнюючим показником розрахунку економічної ефективності витрат на створення інформаційної системи є розрахунковий коефіцієнт ефективності витрат ЕР, який визначається по формулі:

(5.8)

Підставивши у формулу (5.8) розраховані вище показники, визначимо значення коефіцієнта ефективності витрат:

Ефективність системи визначається рівнем коефіцієнта ефективності витрат, якщо одержаний коефіцієнт буде менше нормативного, то упровадження системи не виправдовує необхідних витрат, тобто система нерентабельна .

Якщо розрахунковий коефіцієнт ефективності капітальних вкладень на створення системи більше нормативного, то пропоновану систему можна вважати ефективною.

Іншим показником, що визначає економічну ефективність розробленої системи, є термін окупності капітальних витрат Т - показник, що характеризує період часу, протягом якого загальні витрати відшкодовуються за рахунок економії поточних витрат і додаткового прибутку від реалізації продукції. Його величина є зворотній розрахунковому коефіцієнту ефективності:

(5.9)

Підставивши відповідні значення маємо:

Річний економічний ефект пропонованої інформаційної системи обліку фінансової діяльності підприємства розраховується по методиці визначення економічної ефективності використовування в народному господарстві нової техніки і винаходів. У розрахунку використовується єдиний нормативний коефіцієнт капітальних вкладень, встановлений для приладобудівних підприємств і рівний 0,15. Розрахунок річного економічного ефекту від упровадження пропонованої системи виробляється по формулі:

(5.10)