Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 Продовж..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

9

Лекція №7 Психологія 19 ст. Психологія як природнича наука

План

  1. Психологія „колективної свідомості” Е. Дюргейма.

  2. Психологія „колективних уявлень” Л. Леві-Брюля.

  3. „Психологія мас” Г. Лебона.

  4. Психологічна „теорія поля” К. Левіна.

  5. Операціональна теорія інтелекту Ж.Піаже.

  1. Психологія „колективної свідомості” е. Дюргейма.

Еміль Дюркгейм (1858-1917) французький соціолог та філософ мА за мету відокремити психічні явища від соціальних, щоб не зводити соцiальнi до психiчних. Biн говорить про iснування соцiальних фактiв поза iндивiдами. "Коли я дiю як брат, чоловiк або громадянин, я виконую обов'язки, встановленi поза мною та моїми дiями правом та звичаями. Навiть тодi, коли вони збiгаються з моїми власними почуттями й коли я визнаю в душi їхнє iснування, воно залишається все-таки об'єктивним, адже не я сам створив їх, а вони навiянi мені вихованням".

Дюркгейм робить наголос на навiюваннi як на такiй соцiальнiй здатностi, що приводить до вироблення iдей i прагнень у кожного члена суспiльства. Вважав, що у групi індивід діє інакше, ніж наодинці. Висуває iдею про "колективну душу", яка дає iснування віруванням, схильностям, звичаям. Колективне почуття тлумачиться як результат загального життя, як продукт дiй i протидiй, що виникають мiж iндивiдуальними свiдомостями. Дюркгейм визначає соцiальний факт як будь-який спосiб дiй, здатний чинити щодо iндивiда зовнiшнiй примус. Соцiальний факт поширюється протягом усього iснування певного суспiльства. Водночас він має своє власне iснування, незалежне вiд його iндивiдуальних проявiв.

Biн вважає iндивiдуальнi властивостi лише "безформною матерiєю", яку соцiальний чинник визначає й перетворює. Цiкавиться питання про вiдношення мiж особистiстю й суспiльною солiдарнiстю. Як вiдбувається те, що особистiсть, стаючи бiльш автономною, потрапляє в дедалi бiльшу залежнiсть вiд суспiльства? Як може iндивiд бути вiдразу й бiльш вiдособленим i бiльш солiдарним? Дюркгейм поступово здiйснює перехiд вiд iдеї колективної свiдомостi до iдеї колективного несвідомого. Суспiльство виступає як незалежне вiд волi окремих людей, як таке що протиставило себе окремим людям і поводиться ними як чужа для них сила. Твердить, що подiл працi в ycix галузях людської дiяльностi "здiйснюється з несвiдомою самодовiльнiстю".

Увiвши принцип подiлу для розгляду людської моралi та вчинкiв, Дюркгейм висуває необхiднiсть принципу iндивiдуалiзацiї для пояснення цих учинкiв. Дюркгейм визнає, що в моралi, як i всюди, справжньо дiйсне - це окреме та iндивiдуальне, а загальне є тiльки схематичним його вираженням. У зв'язку з цим вiдкидається iснування вiчних моральних принципiв: те, що для одного народу є моральним, для iншого таким не є. Мораль залежить вiд подiлу працi. Стан вiдчуженостi й невизначеностi має щось антисоцiальне. Дюркгейм схильний бачити досконалiсть у тiй позитивнiй людинi, яка не прагне бути всебiчною, а має у виробництвi своє обмежене завдання й присвячує себе його розв'язанню. "Ми не думаємо, що основний обов'язок людини - це втiлити в собi риси людини взагалi; ми вважаємо, що не менш важливим є професiйнi обов'язки".

Аморальнiсть зростає разом із прогресом науки, мистецтва, промисловостi.

Влада для Дюркгейма є втiлений колективний тип. Вона пов'язується з авторитетом, який домiнує над свiдомостями, й у цьому вбачається також її сила. В нижчих суспiльствах колективна свiдомiсть, за Дюркгеймом, має найбiльшу могутнiсть. Тут злочин не просто порушення загального iнтepecy, це-образа авторитету, в певному розумiннi - трансцедентного. В досвiдi немає моральної сили, за винятком колективної, що стояла б вище за iндивiда. Те, за що люди вдаються до помсти, що спокутується карою, це образа, спрямована проти моралi. Почуття, пов'язанi з мораллю, з цiлим сусппільством, радикально вiддiляються вiд iншої частини нашої свiдомостi, стани якої значно слабкiшi. Моральнi почуття панують над нами, вони мають щось "надлюдське'" й водночас прив'язують нас до предметiв, якi перебувають поза нашим тимчасовим життям.

Дюркгейм відрізняє механічну солідарність, властиву первісним суспiльствам, яка тримається на авторитетi, вiд солiдарностi органiчної, яка виникає в результаті поділу праці. Перша можлива, якщо особа поглинається суспільством. Друга можлива тодi, коли кожний має власну сферу дiї, тобто є особистiстю. У здiйсненнi цього в колективнiй свiдомостi вiдкривається мiсце для iндивiдуальної свiдомостi, в якiй з'являються компоненти, що не можуть бути регламентовані.У найнижчих суспiльствах Дюркгейм визначає право як репресивне. Життя дикуна регулюється великою кількістю звичаїв, заборон та привілеїв. Справжню причину розвитку репресивних правил Дюркгейм убачає в тому, що в цей перiод еволюцiї колективна свiдомiсть має значну силу й поширюється, натомiсть працю ще не подiлено.

Дюркгейм вводить два соцiальних типии суспільства: 1) орда, в якiй вiдмiчаються однорiднi й схожi мiж собою сегменти, 2) цивiлiзоване суспiльство з його кастами, класами, професiйною спецiалiзацiєю. Тут iндивiди групуються не за своїм походженням, а за своєрiдною природою своєї соцiальної дiяльностi. Значення, яке має iндивiд у суспiльствi, зростає разом із цивілізацією, будучи спочатку рівним майже нулю. "Колективне життя не виникає з iндивiдуального, навпаки, це останнє виникає з першого".

Е.Дюркгейм створив солiдний трактат про самогубство, в якому показує саме роль суспiльства у спричиненнi самогубств. "Що стосується фактiв приватного життя, якi здаються безпосередньою й вирiшальною причиною самогубств, то насправдi вони можуть бути визнанi тiльки випадковими. Якщо iндивiд так легко схиляється пiд ударами життєвих обставин, то це вiдбувається тому, що стан того суспiльства, до якого він належить, зробив iз нього здобич, уже зовсiм готову для самогубства". Дюркгейм iде далi: кожне людське суспільство, кожна соціальна група мають бiльш або менш виражену схильнiсть до самогубства, яка вже визначає собою розмiри iндивiдуальних схильностей, а не навпаки. Схильнiсть цю утворюють такі речi течiї егоїзму, альтруїзму, які на цей момент охоплюють суспільство, а вже їхнім наслiдком є схильнiсть до томливої меланхолiї або безнадiйної втоми. Саме цi колективнi схильностi, проникаючи в iндивiда, й викликають рiшення накласти на себе руки.