Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналіз ЗЕД лекції тема 1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
73.24 Кб
Скачать

Завдання аналізу зовнішньоекономічної діяльності

Оцінка ефективності та структури експорту та імпорту товарів та послуг

Характеристика фінансових результатів зовнішньоекономічної діяльності

Оцінка ступеня та якості виконання зобов'язань за зовнішньоекономічни­ми операціями

Оцінка раціональності використання коштів при здійсненні зовнішньоекономічних зв'язків

Виявлення резервів і розробка заходів щодо покращення

зовнішньоекономічної діяльності

Оцінка фінансового стану підприємства - контрагента

Рис. 1. Основні завдання аналізу зовнішньоекономічної діяльності

Таблиця 1

Прийоми аналізу зовнішньоекономічної діяльності

Прийоми аналізу

Методи аналізу

Економіко-математичні

математичне програмування

кореляційний і регресійний аналіз

дисперсійний аналіз

математичне моделювання

експертні оцінки

Графічні

матричні

сітьові

Порівняння

з планом

з попереднім періодом

з іншими підприємствами, країнами

з середнім рівнем

Елімінування

метод ланцюгових підстановок

обчислення абсолютних різниць

обчислення відносних різниць

Тематичний (локальний) аналіз спрямований на вивчення окремих показників діяльності підприємства або на дослідження відповідного кола функціональних питань в межах однієї структурної одиниці (валютно-фінансового відділу, бухгалтерії тощо).

Зокрема, виділяються такі напрямки тематичного аналізу, як комерційний, валютний, фінансовий, транспортний, розрахунків тощо. Тематичний аналіз застосовується при вивченні особливо актуальних питань, серед яких: ефективність реалізації різних видів продукції на певному ринку або одного виду продукції на різних ринках тощо.

Аналіз зовнішньоекономічної діяльності оперує різними економічними показниками: кількісними та якісними. Кількісні показники відображають обсяги зовнішньоекономічних операцій: вартість експорту або імпорту продукції за окремими договорами, товарним групам, країнам; обсяг виконаних робіт і послуг тощо. Якісні показники характеризують раціональність використання коштів, залучених у експортно-імпортні операції, фінансові результати діяльності, швидкість обороту коштів у зовнішньоторговельних операціях, їх ефективність, віддачу оборотних засобів при експортних та імпортних операціях, забезпеченість банківських кредитів тощо.

Результати зовнішньоекономічної діяльності залежать від дії низки внутрішніх і зовнішніх факторів. До зовнішніх факторів відносять: стан економічного і політичного середовища в країнах, стан міжнародних угод і співпраці тощо. Внутрішні фактори пов'язані з виробництвом конкурентоспроможної продукції, популярністю підприємства на світовому ринку, рекламним забезпеченням тощо.

Оскільки дія різних чинників на економічні показники не рівноцінна, то розрізняють основні та другорядні фактори. Проте, один і той самий фактор при різних обставинах може бути і основним, і другорядним (наприклад, при транспортуванні високотехнологічної продукції транспортні витрати мають незначний вплив, в той час як при транспортуванні сировини, добрив, пиломатеріалів - істотне і виступають як один з основних факторів).

Основні джерела даних для аналізу зовнішньоекономічної діяльності наведені у табл. 3.

Оперативний аналіз проводиться за даними первинного обліку. Прогнозний аналіз зовнішньоекономічної діяльності здійснюється на основі показників бізнес-плану підприємства (фінансового плану), внутрішньої управлінської звітності, матеріалів маркетингових досліджень.

Таблиця 3