Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Асиметрія.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
305.15 Кб
Скачать

1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ РОБОТИ

Мета роботи: навчитися оцінювати якість навколишнього середовища за допомогою морфо-фізіологічних змін листя рослин-індикаторів.

Завдання роботи: опанувати методику оцінки стабільності розвитку деревних рослин за рівнем асиметрії морфологічних структур.

2. Загальні положення

Господарська діяльність людини по мірі свого розвитку привела до посилення антропогенного тиску на природне середовище.

У цей час в світі виробляється близько 80 тисяч видів хімічних продуктів. При цьому щороку на ринок надходить ще більше нових з'єднань. Тільки органічних хімічних продуктів у світі використовується близько 250 млн. т, значна частина яких після використання безконтрольно попадає в навколишнє середовище, де потерпає подальших змін і перетворень, ще більше збільшуючи кількість видів ксенобіотиків.

Різні хімікати, що надходять у навколишнє середовище, навіть при концентрації на рівні мільйонних часток можуть реагувати між собою в атмосфері й воді та утворювати нові шкідливі з'єднання.

З огляду на кризовий стан природних комплексів, розташованих в зонах постійного антропогенного впливу, важливим науково-практичним завданням сучасності стає зменшення антропо-техногенного тиску шляхом спрямованих взаємних адаптацій природних й антропогенних структур. Для цього необхідно виявляти ранні, слабко виражені, стадії розвитку кризи й далі планомірно діяти, виходячи з екоцентричних принципів взаємодії людини й природи.

Важливою частиною оцінки якості середовища є організація контролю за екологічними змінами за допомогою моніторингу якості середовища, як системи раннього попередження, що виявляє навіть початкові зміни в стані живих істот різних видів задовго до їхнього зникнення.

Зазвичай для оцінки екологічної ситуації використовуються методи, засновані на визначенні концентрацій забруднюючих речовин і їх порівнянні із ПДК. Однак вони занадто трудомісткі й дорогі та не можуть надати об'єктивної картини стану середовища в цілому, бо далеко не для всіх забруднювачів відомі норми ПДК; сумарні впливи різних сполучень речовин на організми вивчені в ще меншому ступені; норми ПДК розроблені лише для людини й не можуть служити критерієм впливу на навколишнє середовище в цілому.

Незважаючи на важливість хімічних і фізичних аналізів, що забезпечують одержання базової інформації про концентрації різних полютантів і фізичні зміни, актуальною в наш час стає біологічна оцінка якості середовища. Вона дає можливість інтегральної характеристики якості середовища, що перебуває під впливом усього різноманіття фізичних, хімічних й інших факторів, причому зміни цього стану реєструються на самих ранніх стадіях деградації, що дає людині такий необхідний виграш у часі.

Одним з перспективних підходів для інтегральної характеристики якості середовища є оцінка стану живих організмів по стабільності розвитку.

Адаптивність і пов'язана з нею стабільність організмів - найважливіші показники їх стану й здатності/потенції до росту й розвитку без помітних порушень (відхилень від норми).

Існує безліч оцінок стабільності, серед яких методу визначення флуктуючої асиметрії (ФА) належить помітне місце як новітньому сучасному підходу до аналізу системи морфологічних ознак із широким використанням автоматизованих розрахунків і, як наслідок, високою швидкістю одержання математичних результатів.