Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pediatriya_Temi_i_plani_praktichnikh_zanyat.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
23.75 Кб
Скачать

Практичний модуль №5. Нервово-психічний розвиток дитини

Завдання 1. Ознайомитись з анатомо-фізіологічними особливостями центральноі нервовоі системи дітей ( за таблицями, посібниками ).

Формування умовно-рефлекторної діяльності в онтогенезі дитини.

Особливості розвитку ВНД у дітей дошкільного віку.

Умови формування поведінчеських реакцій.

Завдання 2. Ознайомитись з розвитком центральної нервової системи в онтогенезі. Висновки записати в зошит.

Завдання 3. Ознайомитись з будовою головного мозку та кори головного мозку.

Завдання 4. Ознайомитись з методикою проведення спостережень за дітьми в дошкільному закладі та оцінкою іх нервово-психічного розвитку.

Завдання 5. Ознайомитись з методикою вивчення вихователем індивідуальних особливостей дітей у групі шляхом спостереження. Усвідомити необхідність спокійного й доброзичливого ставлення до дітей і значення позитивних емоцій у питаннях вихованя.

Завдання 6. Користуючись методичними посібниками ознайомитись із складанням таблиц спостереження вихователем для занесення данних про кожну дитину (відображая три рівні: високий, недостатній, незадовільний). Про: а) активність дитини; б)дисциплінованість дитини; в) якість відповідей; г) якість результатів.

Завдання 7. Ознайомитись з неврозами у дітей, причинами іх виникнення та ролю вихователя в попередженні порушень ВНД у дітей.

Завдання 8. Навчити студентів на основі спостережень за дітьми: 1) заповнювати адаптаційний лист на дитину з урахуванням відомостей: призвище, ім”я, поведінка під час неспання (емоційний стан), апетит, сон, стан слизових оболонок та шкіри, температура тіла та інші наявні особливості;

2) робити висновки.

Література:

1.Дитячі хвороби / за ред. В.М.Сидельникова, В.В Бережного.-К.: Здоров”я,1999.

2.Капітан Т.В. Пропедевтика дитячих хвороб з доглядом за дітьми.-К.:Вінниця,2002

3.Коцур Н.І. Основи педіатрії і гігієни дітей ранього та дошкільного віку: навч. посібн.,- Чернівці: Книги-ХХІ,2004.-576с.

4.Майданник В.Г. Педиатрия.-Харьков: Фолио,2002.-1191с.

5.Медицина дитинства / за ред. П.С.Мощича: у 4т.- К.: Здоров”я,1994

6.Организация медицинского контроля за развитием и здоровьем дошкольников и школьников на основе массових скрипинг-тестов в условиях детского сада и школи. /Под. Ред.М.В.Сердюковской.-

7.М.:Здоровья,1995.

8.Педіатрія: Навч.посібник. / О.В.Тяжка, О.П.Вінницька, Т.І.Лутай та інші, за ред. Проф. О.В.Тяжкої.-К.:Медицинак,2005.-552с.

9.Чеботарьова В.Д, Майданник В.Г. Пропедевтична педіатрія.-К.: Б.в.,1999

Практичний модуль № 6. Контроль за розвитком і станом здоров'я дітей

Завдання 1. Визначте види та методи контролю за станом здоров’я дітей, що здійснюються педіатрром та вихователем в дошкільному закладі. Запишить у зошит висновки.

Завдання 2. Ознайомитись з основними показниками здоров”я: сном (характер засипання і пробудження, настрій під час неспання), температура тіла, апетит, та ін. показники.

Завдання 3. Більшисть показників фізичного розвитку можна отримати за допомогою антропометричного метода: перерахуйте їх.

Завдання 4. Визначення постави й форми стопи, профілактика порушень постави у дітей.

Завдання 5. Ознайомитись з профілактикою травматизму в дітей та методами надання долікарськоі допомоги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]