Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LzdibnostiZAG_PSIKh.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

4.Формування здібностей. Рівні розвитку здібностей

У розвитку здібностей важливу роль відіграє оволодіння знаннями, вмінням, досвідом. Видатні індивідуальні здібності людей в одній чи кількох галузях діяльності називають талантом, а самих людей – талановитими. Такі здібності виявляються у творчій діяльності, творчому розв’язанні складних практичних, теоретичних і художніх завдань.

Найбільший щабель розвитку здібностей, що виявляються у творчій діяльності. Результати якої мають історичне значення в житті суспільства, у розвитку науки, літератури, мистецтва називають геніальністю.

Геніальність відрізняється від талановитості суспільною значущістю тих завдань, які людина розв’язує. Геній виражає найпередовіші тенденції свого часу.

Індивідуальні особливості здібностей виявляються в різнобічності чи однобічності їх розвитку. Різнобічні здібності мали М.Ломоносов, Д.Менделєєв, М.Бородін, Т.Шевченко та ін.

Індивідуальні особливості здібностей кожної людини є результатом її розвитку. Тому для розвитку здібностей потрібні відповідні соціальні умови, активність особистості в діяльності.

Велику роль у розвитку здібностей відіграє праця. П.Чайковський писав, що натхнення не любить … лінькуватих. По 16 годин на добу працював Т.Едісон, який на запитання про причину його геніальності відповідав, що вона є результатом 99 % поту та 1% таланту.

5.Здібності та завдання профорієнтації учнів.

Профорієнтаційна робота зі старшокласниками передбачає розв’язання 2 основних завдань:

  1. Ознайомлення учнів з якомога більшою кількістю професій, причому не лише з їхніми позитивними сторонами, але й з тими труднощами, які пов’язані з відповідним видом професійної діяльності.

  2. Визначення ступеня відповідності індивідуально-психологічних особливостей старшокласників і, насамперед, їхніх здібностей вимогам професії. Це завдання педагог розв’язує у тісній єдності із шкільним психологом, який здійснює психологічні дослідження, спрямовані на виявлення якісної і кількісної характеристики здібностей. Якісна характеристика здібностей передбачає виявлення того, до яких видів діяльності старшокласник має здібності. Кількісна характеристика здібностей передбачає визначення рівня розвитку здібностей до даних видів діяльності. Результати даних досліджень дозволяють запропонувати школярам психологічно обґрунтовані рекомендації щодо вибору відповідних видів професійної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]