Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІР - ЕПР обновление последнее готово.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать
    1. Формування виручки від реалізації продукції

Виручка від реалізації продукції – сума грошових коштів, які отримані підприємством за реалізовану продукцію (вико­нані роботи, надані послуги). Виручка є головним джерелом кош­тів для покриття витрат і формування доходів підприємства. Розмір виручки підприємства залежить від кількості реалізо­ваних товарів (виконаних робіт, наданих послуг) і ринкових цін на них.

Розрахунок виручки виконується відповідно до вихідної ін­формації за своїм варіантом. Слід врахувати, що для визначення валового доходу необхідно суму виручки зменшити на величину податку на додану вартість згідно з тією нормою, яка встановлена законодавчими актами України. Результати розрахунків представити у вигляді таблиці 6.2. та зробити висновки.

Таблиця 6.2 – Розрахунок виручки від реалізації продукції по підприємству за звітний рік

Показник

Вид продукції

Всього

Цукерки "Жувіленд"

Вітамінізована карамель "Тропік"

Шоколадні цукерки "Соковита вишня"

Шоколадні цукерки "Золотий Донецьк"

Зефір у шоколаді

Шоколад екстра чорний

Фактичний обсяг реалізації,

тис. упаковок

 

 

 

 

 

 

 

Ринкова ціна (з ПДВ), грн. за упаковку

 

 

 

 

 

 

 

Виручка від реалізації (з ПДВ)

 

 

 

 

 

 

 

Розмір ПДВ, тис.грн.

 

 

 

 

 

 

 

Виручка від реалізації без ПДВ (валовий дохід), тис.грн.

 

 

 

 

 

 

 

    1. Розрахунок фінансового результату від реалізації продукції

Прибуток (збиток) – кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства. Згідно з Національним бухгалтер­ським обліком виділяють такі види фінансових результатів: валовий прибуток (збиток), фінансовий результат від опера­ційної діяльності, фінансовий результат від звичайної діяль­ності до оподаткування, фінансовий результат від звичайної діяльності, чистий прибуток (збиток).

Прибуток від операційної діяльності – та сума виручки (доходу), яка залишається у підприємства після покриття ви­трат на виготовлення реалізованої продукції (робіт, послуг). За традиційною схемою форми звіту про прибутки і збитки, яка використовується з метою зовнішньої звітності, розраху­нок фінансового результату з операційної діяльності прово­диться у такий спосіб (рис. 1).

На практиці за цією схемою визначається прибуток (зби­ток) з окремих видів продукції, в розрізі окремих підрозділів підприємства. При цьому до собівартості реалізованої продук­ції того чи іншого виду включається сума відповідних прямих і частина загальновиробничих і адміністративних витрат. Не­прямі витрати розподіляються за видами продукції пропорцій­но основній заробітній платі виробничих робітників. При роз­рахунку прибутку (збитку) від операційної діяльності в розрізі окремих підрозділів використовуються однакові методичні підходи.

Розрахунок фінансового результату від операційної діяль­ності в розрізі окремих видів, підрозділів і підприємства в ці­лому виконується відповідно до вихідної інформації та резуль­татів розрахунків, які проведені у таблицях 6.1, 6.2.

Рис. 1. Традиційна схема розрахунку прибутка (збитка) від операційної діяльності

При визначенні прибутку від операційної діяльності слід враховувати, що згідно з умовою залишків продукції на поча­ток і кінець звітного року не передбачено. Розрахунок виконати у вигляді таблиці 6.3. Зробити висновки. Пояснити чому цей показник фінансового результату в розрізі підроз­ділів є умовним.

Таблиця 6.3 – Розрахунок прибутку від операційної діяльності підприємства за звітний період, тис. грн.

Показники

Підрозділ

Разом

Зефірний цех

Цех по виробництву цукерок

Карамельний цех

1. Виручка від реалізації (без ПДВ і зборів)

 

 

 

 

2. Прямі витрати

 

 

 

 

3. Загальновиробничі витрати

 

 

 

 

4. Адміністративні витрати

 

 

 

 

5. Фінансовий результат від операційної діяльності