Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІР - ЕПР обновление последнее готово.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать

6 Індивідуальна робота

Індивідуальна робота виконується за варіантами, вказаними в завданнях, що видані викладачем. Спочатку викладається теоретичне обґрунтування питання, потім здійснюються економічні розрахунки, які підлягають аналізу й узагальненню. Результати розрахунків доцільно відображати у табличній формі, схемах та діаграмах. Вихідні дані для розрахункової частини індивідуальної роботи наведені у додатках Б-В.

    1. Розрахунок собівартості продукції

Собівартість продукції – вартісна оцінка природних ре­сурсів, сировини, матеріалів, палива, енергії, основних фондів трудових ресурсів, які використані у процесі виробництва про­дукції, а також інших витрат на її виробництво і реалізацію. Собівартість є основним показником роботи підприємства. У фінансовому плануванні собівартість використовується для визначення прибутку і рентабельності.

За способом віднесення на окремі види продукції і підрозді­ли підприємства всі витрати, які включається до собівартості про­дукції, поділяються на прямі та непрямі.

До прямих витрат відносяться: вартість сировини, основ­них і допоміжних матеріалів, витрати на основну та додаткову заробітну плату виробничих робітників, відрахуваннч га соціальні заходи, втрати від браку, вартість технологічного палива й енергії, вартість води, яка використана на техноло­гічні цілі та деякі інші витрати. Ці витрати безпосередньо включаються до собівартості конкретних видів продукції та вхо­дять до витрат виробництва тих підрозділів, які виробляють ці види продукції.

До прямих витрат підрозділів входять загальновиробничі витрати конкретного підрозділу. Стосовно окремих видів про­дукції ці витрати є непрямими.

До непрямих витрат як щодо підрозділів, так і до окремих видів продукції належать адміністративні витрати і витрати на збут. При калькулюванні собівартості окремих видів продукції, а також при визначенні фінансових результатів серед окремих видів продукції (за традиційним методом) ці витрати розподі­ляються пропорційно заробітній платі виробничих робітників, або іншій вибраній базі.

За ступенем впливу обсягу виробництва на рівень витрат, витрати поділяються на змінні і постійні (у короткотерміновому вимірі). Змінні витрати – витрати, абсолютна величина яких зростає зі збільшенням обсягу випуску продукції і зменшується із його зниженням.

До змінних витрат у цьому випадку належать витрати на сировину і матеріали, покупні комплектуючі вироби, напівфабрикати, технологічне паливо й енергію, на оплату праці виробничих робітників з відрахуванням на соціальні заходи.

Постійні витрати – витрати, абсолютний розмір яких зі збільшенням (зменшенням) випуску продукції істотно не змінюється.

У розрахунках за цією роботою до постійних витрат слід віднести загальновиробничі та адміністративні витрати.

Визначення виробничої собівартості продукції серед окремих підрозділів підприємства слід провести згідно з вихідною інформацією стосовно варіанта (додатки Б, В) і законодавчими актами України, які регулюють норми відрахувань на соціальні заходи. Розрахунок необхідно оформити у вигляді таблиці 6.1. За даними таблиці зробити висновки.

Таблиця 6.1 - Розрахунок собівартості продукції підприємства серед окремих підрозділів (за методом повних витрат), тис. грн.

Елементи витрат

Підрозділ

Всього по підприємству

Зефірний цех

Цех по виробництву цукерок

Карамельний цех

1. Вартість сировини і матеріалів

 

 

 

 

2. Вартість газу, електроенергії, води на виробничі потреби

 

 

 

 

3. Витрати на основну заробітну плату виробничих робітників

 

 

 

 

4. Витрати на додаткову заробітну плату виробничих робітників

 

 

 

 

5. Відрахування на соціальні потреби

 

 

 

 

6. Інші прямі витрати

 

 

 

 

Всього прямих витрат

 

 

 

 

7. Загальновиробничі витрати

 

 

 

 

8. Адміністративні витрати

 

 

 

 

Всього витрат