Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой Дидактика.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
101.54 Кб
Скачать

2.5.1.Аналіз базових знань учнів.

В аналізі базових знань учнів треба установити МТ - зв'язки, як спосіб визначення базового матеріалу щодо даної теми. Проаналізувати МТ - зв'язки і вибір базового матеріалу. Визначити способи контролю базових знань учнів і способи формування базових знань.

Аналіз базових знань учнів приводиться в таблиці 2.5.1. (Додаток Б).

2.5.2.Аналіз технічних і дидактичних засобів навчання.

Наочність у навчанні сприяє більш швидкому сприйняттю нової інформації, її розумінню і міцному запам'ятовуванню, забезпечує цілісність представлення про навколишню дійсність. Тому важливо, з одного боку, точно визначити засоби наочності (література, плакати, ТСО, устаткування, макети, моделі, натур-зразки і т.д.), а з іншого, – підкорити їхнє використання необхідним умовам (поступовий показ деталей, гарна видимість, чітке виділення головного, відповідність наочності змістові матеріалу, залучення учнів до знаходження інформації, детальне продумування пояснень, відповідність наочності вікові).

Наочність – це (у широкому значенні) все те що є ясним, зрозумілим, дохідливим; (у вузькому) – те що сприймається за допомогою зору.

Є вже чотири види наочності:

  1. Безпосередньо – перцептивна;

  2. Зображено -перцептивна;

  3. Безпосередньо – мнемічна;

  4. Зображено – мнемічна.

Технічні засоби навчання - застосування дидактичних матеріалів за допомогою технічних засобів навчання.

Дидактичні матеріали - є будь-якою інформацією на яких-небудь носіях.

Технічні пристрої навчання - пристрої, за допомогою яких можна проводити навчання.

При викладенні теми «Монтаж електричних машин (асинхронних)» доцільно використовуються такі засоби навчання як ілюстрація.

2.6. Проектування технологи формування ООД, ВД та КД.

Проектування технологій формування орієнтованої основи діяльності (ООД) включає вибір типу навчання, його структурних елементів, а також методів і прийомів їхньої реалізації.

Відомо три типи навчання:

  • неповна ООД (перший тип),

  • повна ООД у конкретному вигляді (другий тип),

  • повна ООД у загальному виді (третій тип).

Елементами ООД є:

  1. Образ кінцевого продукту або представлення про кінцевий результат (у теоретичному навчанні - це відповіді до завдань і задач, опис результатів, схеми, графіки, а в практичному - деякі зразки, макети, моделі);

  2. Об'єкт перетворення або матеріал для діяльності (у теоретичному навчанні-це умови задач, завдань, питання, сформульована проблема, а в практичному-заготівлі, матеріали, площадки для монтажу, пристрою, який варто відремонтувати і т.д.);

  3. Засоби діяльності (інструменти, інструкції і креслення, карти, таблиці, алгоритми і формули розрахунку, обґрунтування, теорії, висновки);

  4. Технологія діяльності або представлення про способи її здійснення (склад прийомів, послідовність їхнього виконання, представлена у формі карт, таблиць, навчальних елементів, методики вибору, порядку рішення, вказівок і інструкцій).

У теоретичному навчанні, як і в практичному, формування діяльності здійснюється поетапно. При цьому кожний з даних етапів має свою мету, для реалізації якої існують визначені способи навчання. В таблиці приведена загальна характеристика способів навчання, що представлені через методи навчання й опис діяльності викладача стосовно до кожного з етапів формування діяльності.

Одним з головних способів виконання дій у рамках теоретичного навчання є рішення задач. На кожнім з етапів засвоєння задачі виконують різноманітні функції. Наприклад, на етапі виконання матеріалізованих дій, задачі служать для цілей створення початкової мотивації діяльності; на етапі ознайомлення з ООД вони сприяють активному розкриттю цієї діяльності, на етапі виконання діяльності вони формують необхідні характеристики дії (міцність, гнучкість, точність, узагальненість і т. ін.)

До всіх задач і завдань пред'являється ряд вимог. Перше з них - це розрахунок тільки на нову діяльність, оскільки всі інші дії були засвоєні раніше. Друге - це відповідність задач етапові засвоєння, тобто в умові задач повинні знайти відображення мета і її характеристики.

Рішення задач має важливе значення при вивченні технічних дисциплін:

  • задачі дозволяють конкретизувати знання учнів, допомагають побачити застосування загальних законів і закономірностей на практиці;

  • рішення задач сприяє більш глибокому і міцному освоєнню законів, закономірностей, розвиває логічне мислення, виробляє навички самостійної роботи, підвищує інтерес до предмета;

  • при рішенні задач здобувається ряд додаткових навичок (запис умови, ходу рішення, аналіз фізичного змісту, використання довідкової літератури, застосування систем одиниць СВ і т. ін.);

  • задачі є самою доцільною формою побудови навчального матеріалу.

Проектування системи контролю є одним з важливих видів діяльності викладача. Контроль дає можливість визначити, наскільки чітко досягнута мета навчання, які недоліки процесу навчання і що варто зробити, щоб застосувати нові технології навчання.

Діяльність по контролю можна розділити на наступні види:

  • контрольно-проектувальну діяльність, тобто діяльність по створенню (розробці) технології контролю по навчальній дисципліні, її розділу і темі, при цьому контроль повинен забезпечувати діагностику ступеня досягнення їхніх цілей;

  • контрольно-виконавчу діяльність, тобто діяльність по організації і здійсненню контролю;

  • контрольно-аналітичну діяльність, тобто діяльність по аналізу й оцінці результатів навчального процесу і його корекції.

Проектування технологій формування ООД, ВД та КД приведенні в таблиці 2.6. (Додаток В).