Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податок на прибуток п дпри мств (Документ Word...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

Визначення суми амортизації

Суми амортизаційних відрахувань звітного періоду визначаються шляхом застосування норми амортизації до балансової вартості груп основних фондів на початок звітного періоду, яка визначається за формулою:

Б(а) = Б(а-1) + П(а-1) - В(а-1) - А(а-1), де

Б(а) - балансова вартість групи на початок звітного періоду;

Б(а-1) - балансова вартість групи на початок періоду, що передував звітному;

П(а-1) - сума витрат, понесених на придбання основних фондів, здійснення капітального ремонту, реконструкції, модернізацій та інших поліпшень основних фондів протягом періоду, що передував звітному;

В(а-1) - сума виведених з експлуатації основних фондів протягом періоду, що передував звітному;

А(а-1) - сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у періоді, що передував звітному.

Норми амортизації

Номер

групи

Склад групи

Норми амортизації для ОФ

1

Будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі жилі будинки та їх частини (квартири і місця загального користування), вартість капітального поліпшення землі

2%

2

Автомобільний транспорт та вузли (запасні частини) до нього; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, інше конторське (офісне) обладнання, устаткування та приладдя до них

10%

3

Будь-які інші ОФ, не включені до груп 1,2 і 4

6%

4

Електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, їх програмне забезпечення, пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів)

15%

Платники податку всіх форм власності мають право застосовувати щорічну індексацію балансової вартості груп основних фондів та нематеріальних активів на коефіцієнт індексації, який визначається за формулою:

Кі = (І(а-1) - 10) : 100, де

І(а-1) - індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація.

Перелік задач для розв’язку на практичному заняття Задача 1

Підприємство “Грей”, випускає металовироби. На балансі підприємства знаходяться цехи і офіс з балансовою вартістю на початок періоду, що передував звітному 100 000 грн. В попередньому кварталі були понесені витрати на капітальний ремонт виробничого цеху в сумі 25 000 грн. Сума амортизаційних відрахувань за попередній квартал становить 5000 грн.

Виручка від реалізації товарів за звітний період складає 1 800 000 грн., в т. ч. ПДВ. Витрати на сировину та енергоресурси склали 840 000 грн., заробітна плата - 85000 грн. Підприємство орендує квартири для своїх співробітників, величина орендної плати за місяць складає 5 600 грн., в т. ч. ПДВ. Щомісячно підприємство “Грей” отримує дивіденди від фірми “Поланд” (Польща) в розмірі 180 000 грн.

Необхідно обчислити податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету.