Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податок на прибуток п дпри мств (Документ Word...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

Тема. Податок на прибуток підприємств

Основні поняття та терміни: об’єкт оподаткування, валові витрати виробництва та обігу, валові доходи, прибуток, платники податку, скоригований валовий дохід, постійне представництво, амортизаційні відрахування, балансова вартість основних фондів, норми амортизації, бухгалтерський і фінансовий облік.

План семінарсько-практичного заняття

  1. Сутність та форми прибуткового оподаткування підприємств. Платники податку на прибуток підприємств.

  2. Об’єкт оподаткування. Визначення валового доходу, валових витрат та амортизації основних фондів.

  3. Ставки податку та порядок їх застосування.

  4. Пільги щодо оподаткування окремих платників податку.

  5. Податкові періоди з податку на прибуток. Правила ведення податкового обліку валових витрат та валових доходів.

  6. Порядок нарахування податку на прибуток. Механізм розрахунку податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету.

  7. Декларація з податку на прибуток підприємств та її види. Порядок подання декларацій та сплати податку на прибуток до бюджету.

  8. Оподаткування операцій особливого виду.

Самостійна робота

Опрацювання Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” та підготовка власного конспекту щодо порядку оподаткування операцій особливого виду (бартерні операції, страхова діяльність, операції із розрахунками в іноземній валюті, операції з пов’язаними особами, операції з цінними паперами та деривативами, спільна діяльність на території України без створення юридичної особи, діяльність неприбуткових установ та підприємств громадських організацій інвалідів, операції з борговими вимогами та зобов’язаннями, виконання довгострокових договірних зобов’язань).

Опорний конспект лекцій:

резиденти - юридичні особи та суб'єкти господарської діяльності України, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням на її території.

Дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет, а також філії і представництва підприємств та організацій України за кордоном, що не здійснюють господарської діяльності.

Нерезиденти - юридичні особи та суб'єкти господарської діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами України, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави.

Розташовані на території України дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва іноземних держав, міжнародні організації та їх представництва, що мають дипломатичні привілеї та імунітет, а також представництва інших іноземних організацій і фірм, які не здійснюють господарської діяльності відповідно до законодавства України.

Постійне представництво нерезидента в Україні (далі-постійне представництво) - постійне місце діяльності, через яке повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України. До постійних представництв, зокрема, відносяться: місце управління, філіал, офіс, завод, фабрика, майстерня, шахта, нафтова чи газова свердловина, кар'єр або інше місце розвідки чи видобутку корисних копалин.

Для засвоєння матеріалу слід скористатися схемою розрахунку оподатковуваного прибутку, що подані нижче:

Схема розрахунку оподатковуваного прибутку

валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

валові витрати виробництва та обігу (далі - валові витрати) - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Під терміном "амортизація" основних фондів і нематеріальних активів слід розуміти поступове віднесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку у межах норм амортизаційних відрахувань, установлених законодавством.

основні фонди - матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом.

Таким чином, оподатковуваний прибуток - це різниця між скоригованим доходом та сумою валових витрат і сумою амортизаційних відрахувань. Податок на прибуток визначають за ставкою 21%.