Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya5.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

Способи ділового спілкування

  1. Повідомлення як спосіб спілкування. Логіко-психологічні правила конструювання повідомлень.

  2. Способи впливу на людей під час спілкування.

  3. Стилі спілкування.

  4. Культура слухання та мовлення.

  5. Класифікація невербальних засобів спілкування. Паралінгвістичні та екстралінгвістичні засоби спілкування.

  6. Невербальні засоби та етикет ділового спілкування.

Література

  1. Чмут Т.К., Чайка Г.Л. Етика ділового спілкування. – К., 2003.

  2. Палеха Ю.І. Ділова етика. – К., 2000.

  3. Психология и этика делового общения. – М., 2001.

  4. Лунева О.В., Хорошилова Е.А. Психология делового общения. – М., 1990.

  5. Шостром Э. Анти-Карнеги или Человек-манипулятор. – Минск, 1992.

6. Психология и этика делового общения: Учебник / Под ред. В.Н.

1. Повідомлення як спосіб спілкування

Спосіб у широкому розумінні — це система дій, які вико­ристовуються в діяльності або взаємодії для досягнення мети. Серед способів спілкування можна виокремити ті, що слугу­ють обміну інформацією, і ті, що використовуються з метою впливу одного суб'єкта (він може бути і груповим) на іншого.

Способом спілкування, що призначений для передавання інформації, можна вважати повідомлення. З його допомогою передаються певні відомості від однієї людини до іншої як під час безпосереднього спілкування (мова, жести, міміка), так і через різні засоби масової комунікації.

Під час обміну інформацією можуть виникнути певні труд­нощі, якщо невдало обрано канали, засоби й способи зв'язку, інколи краще сприймається усне повідомлення, а часом — |письмове. У відповідальних ситуаціях бажано використовувати одночасно кілька засобів зв'язку.

Той, хто приймає повідомлення, має його декодувати, пере­вести інформацію у свої думки. Якщо в нього система зна­чень цілковито збігається із системою значень таких самих слів того, хто відправив повідомлення, можна вважати, що обмін інформацією через повідомлення відбувся.

Логіко-психологічні правила конструювання повідомлень. Існують залежності між ефективністю мовлення та особ­ливостями ситуації, характеристиками тих особистостей, які беруть участь у спілкуванні, та характером обговорюваної проблеми. Так, у одних випадках краще впливають емоційні апеляції до співрозмовників, в інших — раціональні. Усе залежить від того, з ким спілкується людина. Якщо з молод­дю, то більше впливає емоційно забарвлена мова, а якщо з літніми людьми або з тими, хто має технічну освіту, краще використовувати раціональні апеляції. Починати спілкуван­ня, як правило, найкраще з емоційного звернення до людей. Водночас не варто сильно захоплюватись емоційністю та край­німи виразами, бо це часом призводить до ефекту бумеранга.

Учені, розглядаючи проблеми конструювання повідомлень, порівнювали кульмінаційний порядок їх побудови (найсильніші аргументи наводяться наприкінці), антикульмінаційний порядок (зворотний, коли, навпаки, повідомлення по­чинається із сильного аргументу) та розміщення сильних аргументів усередині повідомлення. Яка ж форма викладу найефективніша?

Виявилося, що кульмінаційний і зворотний порядок дають кращі результати, аніж серединний (із невеликою перевагою першого над другим). Однак у цьому разі важливо враховува­ти змістовний бік повідомлення та установки слухачів. Якщо вони не дуже зацікавлені предметом повідомлення, то найва­гоміші аргументи треба викласти із самого початку. Це най­кращий спосіб пробудити інтерес та увагу людей. Якщо вони дуже зацікавлені темою розмови, то найцікавіші аргументи варто викласти наприкінці повідомлення. Послаблення аргу­ментації може дещо розчарувати співрозмовників.

Що ж до включення контраргументів, то найефективні­шими є повідомлення, в яких розглядаються також аргумен­ти протилежної сторони, а не ті, де наводяться докази лише на користь своїх думок. Виняток становлять випадки, коли слухають переважно люди з низьким рівнем освіти. Тут більш ефективним є повідомлення, в якому найчастіше по­дається одна позиція.

Вирішуючи питання оптимального розміщення основної ідеї в повідомленні, варто згадати про відомий ефект краю. Інфор­мація, що розміщена на початку і в кінці повідомлення, краще сприймається, запам'ятовується, осмислюється, ніж та, що все­редині. Нові установки в адресата також краще формуються на початку спілкування. Тому основну ідею, думку, яку ми хочемо "внести" до його свідомості, доцільно викладати на початку мовленнєвого спілкування. Наприкінці також бажано до неї звернутися, але використавши для цього нові аргументи.

Культура говоріння тісно переплітається з культурою рід­ної мови, про яку потрібно дбати постійно, спілкуючись з ко­легами по роботі, з партнерами та клієнтами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]