Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1212.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
385.24 Кб
Скачать

4 Розрахунок надійності аср

При проектуванні системи автоматизації необхідно розробляти такі АСР, які б мали задані технічні характеристики і забезпечували необхідний ступінь надійності в процесі їх експлуатації. Якщо на стадії проектування не враховувати надійність, то в реальних умовах розроблена система може виявитися непрацездатною.

Питання надійності функціонування окремих елементів і систем в цілому регламентуються ГОСТ 27.002-83.

У відповідності з ГОСТ 27.002-83 надійність - комплексна властивість, яка в залежності від призначення об'єкта та умов його експлуатації може включати безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність і зберігаємість окремо або сполучення цих властивостей як для системи, так й для її частин.

Надійність визначають як властивість об’єкта виконувати задані функції, зберігаючи в часі значення встановлених експлуатаційних показників в заданих межах.

До кількісних показників надійності належать ймовірність безвідмовної роботи, інтенсивність відмов, напрацювання на відмову.

Ймовірність безвідмовної роботи Р(ї) - це ймовірність того, що в заданому інтервалі часу при заданих режимах і умовах роботи не виникне відмова виробу.

Ймовірність безвідмовної роботи АСР залежить від надійності елементів та структурної схеми їх з'єднання. В автоматичних системах регулювання елементи з'єднані послідовно. Такі системи працездатні лише при справності всіх її складових елементів.

При послідовному з'єднані елементів АСР ймовірність безвідмовної роботи системи розраховується за формулою. Ймовірність безвідмовної роботи АСР залежить від надійності елементів та структурної схеми їх з'єднання. В автоматичних системах регулювання елементи з'єднані послідовно. Такі системи працездатні лише при справності всіх її складових елементів.

При послідовному з'єднані елементів АСР ймовірність безвідмовної роботи системи розраховується за формулою:

Ймовірність безвідмовної роботи по 100 годин нормальної експлуатації:

Р(100)=е-4

За 1000 годин нормальної експлуатації

За 10000 годин нормальної експлуатації

Висновок: ймовірність безвідмовної роботи АСР тиску пари після РОУ за 1000 годин нормальної експлуатації становить 0, 95, що є задовільним результатом.

5 Техніка безпеки при виконанні монтажних робіт

Роботи з монтаж первинних перетворювачів і відбірних пристроїв виконують безпосередньо на технологічних установках у виробничих цехах різних за призначенням об’єктів. Тому незалежно від кваліфікації кожного разу перед початком роботи на новому об’єкті працівники повинні пройти інструктаж: ознайомитися із спеціальними вимогами по безпечному веденню робіт на цьому об’єкті, з методами надання першої допомоги при специфічних враженнях, з місцезнаходженням і правилами користування протипожежним інвентарем, з порядком виклику газорятувальної станції.

При встановленні і переміщенні щитів, пультів, вузлів обв’язки, групових стендів приладів вживають заходів, запобігаючих їхньому перевертанню. Окремі панелі щита до їх постійного закріплення тимчасово скріплюють між собою і з найближчою стіною. Співпадання отворів для болтів при стиковці щитів між собою, а також при встановленні щитів і пультів на опорні рами перевіряють лише за допомогою ломика або хвостовика ключа; перевіряти пальцями забороняється. Забороняється одночасно двом або більше працюючим працювати на різних по висоті ділянках одної й тої ж панелі щита. Прилади і засоби автоматизації в щитах і пультах кріплять стандартними деталями для кріплення без зірваних різьб, з необхідним затягуванням всіх різьбових з’єднань.

При використанні простору під щитом для підведення і розкладки труб і кабелів, введених в щит, на нижню внутрішню раму щитів кладуть міцний настил.

В місцях можливого переміщення працюючих передбачають проходи достатньої ширини. Робочі місця не повинні бути захаращені залишками матеріалу, непотрібним інструментом і пристосуванням. Канали в місцях прохода, а також отвори в міжповерхових перекриттях закривають міцним дощатим настилом або огороджують перилами висотою не менше 1 м.

При монтажі приладів і апаратури в умовах діючих установок додержуються умов безпеки праці даного підприємства. На виконання монтажу приладів і апаратури на таких установках одержують дозвіл начальника установки або

черг ового оператора.

На місцях встановлення приладів і засобів автоматизації, важко доступні їх для монтажу і експлуатаційного обслуговування.

При використанні простору під щитом для підведення і розкладки труб і кабелів, введених в щит, на нижню внутрішню раму щитів кладуть міцний настил.

Перед перенесенням приладів надійно кріплять, а всі рухомі частини, а у рідинних приладів попередньо зливають а спеціальну тару рідину, що знаходиться а негерметичних посудинах.

Не дозволяється кріпити прилади і апаратуру на технологічному обладнанні і трубопроводах з порушенням герметичності трубопроводів і апаратів, на яких вони встановлюються.

При монтажі приладів і апаратури в умовах діючих установок додержуються умов безпеки праці даного підприємства. На виконання монтажу приладів і апаратури на таких установках одержують дозвіл начальника установки або чергового оператора.

В місцях встановлення приладів і засобів автоматизації, важко доступних для монтажу і експлуатаційного обслуговування, до початку монтажу повинно бути завершено спорудження драбин, майданчиків і колодязів, передбачених будівельною частиною проекту.

Перед перенесенням приладів надійно закріплюють всі рухомі частини, а у рідинних приладів попередньо зливають в спеціальну тару рідину, що знаходиться в негерметичних посудинах.