Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1212.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
385.24 Кб
Скачать

2.3 Монтаж датчиків та регулюючих органів на об'єкті

Монтаж діафрагми камерної ДКС10-250-а/б

Діафрагму встановлюють на горизонтальному трубопроводі за установчим кресленням МВН 1743-67.

Перед монтажем діафрагму очищують від антикорозійного мастила і перевіряють (на відповідність проекту і комплектовочній відомості) внутрішній діаметр трубопроводу і місце встановлення діафрагми; трубопровід (відсутність бруду, напливів зварювальних швів, грату, нерівностей від заклепок та інших внутрішніх виступів, звужуючих прохідний перетин трубопроводе); марку матеріалу діафрагми, направлення потоку вимірюваного середовища і позначень на корпусі діафрагми (+ і -); номера діафрагми і комплектного до неї дифманометра. [16, с. 224]

Діафрагму встановлюють таким чином, щоб її торець був суворо перпендикулярним вісі трубопроводе; вісь діафрагми і вісь трубопроводу співпадали; циліндрична розточка дросельного отвору протистояла направленню потоку вимірювального середовища, а конусоподібна

Після встановлення діафрагми затягують фланцеві болти, контролючи при цьому правильність центровки діафрагми. Центровку діафрагми виконують по фланцевим болтам шляхом вивірення зазорів між ними і діафрагмою. Ці зазори повинні бути однаковими і складати не менше 3 мм. Центровка діафрагми необхідна для максимального зближення вісів діафрагми і трубопроводу. Неспівпадання вісів між ними повинно бути не більше 0,01 діаметра трубопровода.

Для виключення завихрінь потоку вимірюваного середовища діафрагму встановлюють на прямолінійній ділянці трубопроводе. Не допускається монтувати діафрагму в безпосередній близькості до колін, куточків, засувок і вентилів. У будь-якому випадку довжина прямолінійного патрубка перед звужуючим пристроєм повинна бути не менше 6Д, за звужуючим пристроєм - не менше ЗД (Д - внутрішній діаметр трубопроводе).

Засувки і вентилі встановлюють за діафрагмою. Якщо проектом передбачено встановлення їх перед діафрагмою, то відстань від засувки (вентиля) до діафрагми повинна бути не менше 100Д. При виборі місця встановлення звужуючого пристрою слід враховувати, що виміряний потік повинен цілком заповнювати перетин трубопроводу і самої діафрагми.

Монтаж дифманометра-витратоміра ДМ 3583 М

Вимоги до монтажу дифманометра аналогічні, але є деякі особливості.

Дифманометри-витратоміри встановлюють таким чином, щоб їх вентилі були доступні для обслуговування. Жорсткість кріплення забезпечують додатковим кріпленням відвідної труби скобою.

Імпульсні лінії для з’єднання звужуючого пристрою з дифманометром монтують з труб, стійких до кородуючої дії середовища. Внутрішній діаметр труб з’єднувальних ліній повинен бути не менше 8 мм, за виключенням труб, з’єднуючих звужуючий пристрій із конденсаційною судиною, їх внутрішній діаметр повинен бути не менше 12 мм.

Обидві з’єднувальні лінії до дифманометра (плюсова і мінусова) повинні знаходитися в однакових температурних умовах. їх прокладають вертикально або з нахилом до горизонталі не менше 1:10, причому нахил на всій довжині повинен бути направлений в одну сторону. Вигини труб повинні бути плавними, без гострих кутів і вмятин. Площа перерізу прохідного отвору вентилів в з’єднувальних лініях повинна бути не менше площі перетину труб

При вимірюванні витрат пари необхідно забезпечити постійність і рівність рівней конденсату в обох з’єднувальних лініях.

Для цього в безпосередній близькості від звужуючого пристрою встановлюють конденсаційні судини 6. Обидві судини і бічні отвори в них повинні знаходитися на одній висоті. На вертикальних і похилих трубопроводах бічні отвори в судинах розташовують в площині верхнього отвору для відбору тиску у звужуючому пристрої.

Рис. 2.2 Схема встановлення дифманометра для виміру витрат пари:

1 - звужуючий пристрій, 2, 3 - вентилі, 4 - дифманометр, 6 - судина конденсаційна

Монтаж дифманометра ДМ 3583 М для вимірювання перепаду тиску

Дифманометри встановлюють на опорних конструкціях (кронштейнах, опорах). Закріплення установочних конструкцій виконують на завчасно встановлених закладних деталях. Якщо опорні конструкції встановлюють на металевих основах, то опорні конструкції приварюють. Опорні конструкції встановлюють і закріплюють так, щоб була забезпечена сувора вертикальність та горизонтальність відповідних площин конструкцій. Для цього перед остаточним закріпленням положення опорної конструкції перевіряють за рівнем та нахилом. При встановленні опорних конструкцій на технологічних трубопроводах не повинно бути порушень герметичності трубопроводів.

До місця монтажу доставляють зібраний і замаркований вузол обв'язки дифманометра і встановлюють його на опору. Потім встановлюють дифманометр і з'єднують його з відповідними кінцями труб вузла обв'язки. Встановлення приладу бажано виконувати таким чином, щоб табличка безшкального дифманометра була спрямована в бік місця обслуговування.

Оскільки ДМ 3583М є безшкальним приладом, то висота його встановлення відносно рівня чистої підлоги регламентується лише зручністю обслуговування.

До початку робіт по встановленню прилада повинні бути змонтовані імпульсні труби. Кінці труб на вертикальній ділянці підвода до місця встановлення прилада повинні мати запас по довжині 50-100 мм при підводі труб як зверху,так і знизу.

При стиковці з кінцями труб обв'язки кінці імпульсних труб ретельно вимірюють і тільки після цього зайве відрізається. Кінці імпульсних труб розробляють для приварювання до труб обв'язки дренажних та продувочних ліній обв’язки. Правильність встановлення дифманометра на опорі перевіряють за рівнем і нахилом, після чого кінці труб обв'язки "прихоплюють" до кінців імпульсних труб. Знов перевіряють, чи правильно встановлений прилад, і остаточно закріплюють його на опорі. Остаточно затягують гайки з'єднувачів траси і і обв’язки.

При виявленні перекосів приладу їх необхідно усунути.

Встановлення камерної діафрагми з чотирма парами кільцеподібних відборів на горизонтальному участку трубопровода

1-трубопровід; 2,4,6- 11-відбірт патрубки з вентилями; 3,5-фланщ; 12- болт; 13 - гайка; 14-діафрагма.

Після закінчення монтажу звужуючого пристрою складається акт на скриті роботи.

Діафрагму камерного типу встановлюють між привареними встик фланцями, внутрішній діаметр яких повинен бути рівним внутрішньому діаметру трубопроводу. [6, с. 225]

Між кінцевими камерами звужуючого пристрою і фланцями встановлюють ущільнюючу прикладку, матеріал якої повинен бути тривким до дії вимірювального середовища. Прокладки не повинні виступати у внутрішню порожнину трубопроводу. Діафрагми монтують лише після попереднього очищення та продування трубопроводів.

При встановленні камерної діафрагми слідкують за там, щоб фланці трубопроводу, між якими монтують діафрагму, були суворо паралельні між собою і перпендикулярні вісі трубопроводу. Врізку фланців в технологічні трубопроводи виконують монтажні організації, яка здійснює монтаж цих трубопроводів, в присутності представників організації, яка монтує систему автоматизації. [6, с. 226]

До горизонтальної ділянки технологічного трубопроводу і паралельно один одному і перпендикулярно вісі трубопроводу приварені два фланці 3 і 5, стягнуті по колу болтами 12 (на рисунку показаний лише один з них ) з гайками 13. Між фланцями встановлена діафрагма 14, по обидві сторони якої змонтовано чотири пари відбірних патрубків 2і4,11 і 6, 9 і 8, 10 і 7 з вентилями.

При монтажі дифманометрів необхідно слідкувати за тим, щоб гайки з'єднувачів і штуцерів були затягнутими за різьбою до кінця; у відповідності із схемою з'єднань були виконані під’єднання жил проводів і кабелів до комутаційних затискачів з’єднувальних коробок і приладів; трубні і електричні проводки мали відповідне маркування і були надійно закріплені.

Монтаж тензорезисторного перетворювача тиску "Метран–43-ДИЗ"

Тензорезисторний перетворювачі "Метран–43-ДИЗ" в системі автоматизації РОУ використовують для вимірювання тиску пари на РОУ та тиску охолоджуючої води.

Комплектно з приладами постачається кронштейн для його встановлення і ніпель для під’єднання імпульсних труб із зовнішнім діаметром 14 мм.

Після встановлення приладу і підключення обв'язки корпус перетворювача занулюється провідником перетином 2,5 мм2.

Кабель вимірювальних кіл з перетином жили 0,75-1,5 мм2 і діаметром оболонки до 14 мм вводять в сальниковий ввід. Жили кабеля підключають у відповідності із схемою зовнішніх з’єднань, після чого робиться ввід і завертається гайка ущільнення. [2, с. 284]

Монтаж термоперетворювача опору ТСП - 5071.

При монтажі приладів слід враховувати необхідний простір для відкриття кришок електричного пристрою. Перетворювачі рекомендується монтувати штуцером донизу (вертикально), хоча перетворювач "Метран–43-ДИЗ" допускається монтувати в будь-якому, зручному для обслуговування положенні.

Всі прилади "Метран–43-ДИЗ" безшкальні і тому монтуються на будівельних конструкціях виробничих приміщень на стійках, кронштейнах або стативах. [2, с. 284].

Перед монтажем перевіряють цілісність чутливого елемента і опору ізоляції, по відношенню до захисної арматури, який повинен бути не менше 20 мОм.

Термоперетворювачі опору, призначені для вимірювання температури в технологічних апаратах і трубопроводах, встановлюють в бобишках, внутрішня різьба яких повинна бути рівною зовнішній різьбі під‘єднаного штуцера термоперетворювача. Штуцер може бути рухомим або нерухомим. Довжина монтажної частини термоперетворювачів опору визначається вимогами замовника і може досягати 3200 мм. [6, с. 218]

Чутливий елемент термоперетворювача опору знаходиться в кінці захисного чохла. Довжина чутливого елемента платинового термоперетворювача 120 мм. Встановлюють термоперетворювачі опору так, щоб середина чутливого елемента знаходилася як можна ближче до точки виміру, а вимірювана ним температура не залежала від температур поверхонь, що знаходяться поруч. Кінець занурюваної частини платинових термоперетворювачів опору повинен бути на 50-70 мм нижче вісі вимірюваного потоку. При встановлені на коліні трубопроводу чутливий елемент повинен бути спрямованим назустріч потоку і розташований в центрі потоку вимірюваного середовища. Для запобігання засмоктування зовнішнього повітря в місті відбору імпульсу ретельно вварюють бобишку і ущільнюють в ній штуцер термоперетворювача. [6, с.]

При встановленні термоперетворювача в горизонтальному або похилому положенні штуцер для введення проводів в головку термоперетворювача спрямовують донизу, щоб на з'єднувальні затискачі на попадала волога. Провідники до термоперетворювачів підводять, як правило в гнучких металорукавах довжиною не менше 500 мм.

Для зручності експлуатації перед термоперетворювачем залишають невеликий запас провода.

Монтаж регулюючих органів та виконавчих механізмів

Регулюючі органи і виконавчі механізми необхідно монтувати у суворій відповідності з проектом і робочими кресленнями, враховуючи важливу роль цих елементів для АСР і їх вплив на роботу системи та її якісні показники. Важливо вибрати правильно їх місце встановлення відносно об'єкта регулювання, оскільки значне віддалення регулюючого органа від об'єкта викликає підвищене запізнення в передачі регулюючої дії.

При монтажі регулюючого органу і виконавчого механізму слід забезпечувати: зручність експлуатації і ремонту, можливість їх відключення без необхідності відключення технологічного трубопровода або об'єкта, рівномірність і сталий режим потоку регульованого середовища в місті встановлення регулюючого органу, вільне переміщення рухомих частин, додержання правил техніки безпеки. Перед монтажем необхідно перевіряти відповідність регулюючих органів і виконавчих механізмів їх проектним даним і характеристикам. [8, с. 176]

При монтажі електричних виконавчих механізмів (МЗО-250/63-0,25) особлива увага приділяється додержанню правил улаштування електроустановок. Електричні проводки до виконавчих механізмів прокладають так, як і до приладів.

Після встановлення регулюючих органів та виконавчих механізмів перевіряють відповідність проекту або інструкціям характеристик, надійності дії, відсутності перекосів, заїдань та інших факторів, що створюють перешкоди і можуть порушити правильність роботи.

При встановленні на трубопроводі, крім регулюючих органів, запірної арматури і байпасних ліній слід виконувати умову створення прямих ділянок до і після регулюючого органу, причому запірна арматура, як правило встановлюється на основному трубопроводі. [8, с. 177]