Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1212.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
385.24 Кб
Скачать
    1. Монтаж електропроводок

Електропроводки прокладають по найкоротшим відстаням між приладами і особами автоматизації, що з’єднуються, паралельно стінам, перекриттям і колонам і мінімальною кількістю поворотів і перетинів, зручно розташовують для монтажу і експлуатації, а також достатньо віддаляють від місць з підвищеною температурою, технологічного обладнання і електрообладнання, силових і освітлювальних ліній рикаючи перетинання з іншими електропроводками і технологічним» трубопроводами. Траса вибирається з урахуванням найменших витрат проводів і кабелів. Електропроводки захищають від механічних пошкоджень, корозії, вібрації і перегріву; координують відносно будівельних споруд. Траса має бути узгоджена з встановленням технологічного обладнання і прокладанням трас енергопостачання і силового обладнання.(5, с 227)

Віддалення трас електропроводок від споруд, технологічних трубопроводів і обладнання при паралельному прокладанні повинно бути не менше:

а) для відкритих електропроводок : 100 мм - від технологічних трубопроводів; 400 мм - від трубопроводів, що транспортують спалимі рідини і гази;

б) для кабелів, що прокладаються в землі: 2000 мм - від теплопроводів; 100С лм - від газопроводів і трубопроводів із спалимими рідинами; 600 мм - від] фундаментів будівель; 1000 мм - від фундаментів і опор ліній передач до 1кВ; 2000 ям - від деревних насаджень.

При перетині трас електропроводок з технологічними трубопроводами і обладнанням віддалення повинне бути для відкритих електропроводок: 50 мм - від технологічних трубопроводів; 100 мм - від трубопроводів спалимих рідин і газів.

Всі елементи кабельних електропроводок повинні бути прокладені з врахуванням зручності монтажу та експлуатації, а також виключення небезпечних механічних натягувань і пошкоджень кабеля. Кабелі, які прокладаються в місцях, де можливі пошкодження, повинні бути захищені по висоті до 2 м від рівня підлоги або 8ЄМЛІ.

В електропроводках систем автоматизації допускається спільна прокладка в одній захисній трубі, коробі, кабелі або в одному пучку проводів, прокладених на лотку, кіл управління, регулювання, сигналізації, живлення напругою до 380 В змінного і 440 В постійного струму, в тому числі кола живлення і управління електродвигунів виконавчих механізмів і електроприводів засувок.

Зовнішні проводки від датчиків, первинних вимірювальних перетворювачів, виконавчих механізмів тощо, які встановлюються безпосередньо на технологічному обладнанні і трубопроводах, рекомендується об’єднувати в з’єднувальних коробках, ящиках, незалежно від того, до якої панелі щита оператора повинні підключатися ці проводки. Від з’єднувальних коробок, ящиків передбачається прокладання магістральних багатожильних кабелів до щитового приміщення.

В якості захисних труб повинні застосовуватися пластмасові і стальні труби.

В якості кабельних електропроводок в системах автоматизації застосовуються контрольні кабелі.

Стальні труби для електропроводок систем автоматизації слід застосовувати як накопичення, у випадках, коли не допускається прокладка проводів і кабелів без захисних труб, а застосування пластмасових труб заборонено.

Прокладка захисних труб в землі (траншеях) заборонена. Висота прокладки електропроводок в захисних трубах від рівня підлоги не нормується. Виключенням є неметалеві захисні труби, які в місцях можливих механічних ушкоджень потребують додаткового захисту відрізками металевих труб. Розміри захисних труб (діаметр, довжина) повинні забезпечувати вільну протяжку кабелів і проводів.

З НАЛАГОДЖЕННЯ АСР

Мета наладки - забезпечення встановлених показників функціонування комплексу змонтованих і справних технічних засобів в складі автоматичних або автоматизованих систем управління технологічними процесами. Для засобів і систем вимірювання основними нормованими показниками є метрологічні характеристики, які впливають на результати і похибки вимірювань. Для автоматичних систем регулювання нормованими є показники якості регулювання, час регулювання і залишкове відхилення після закінчення перехідного процесу. Якість налагоджувальних робіт багато в чому визначає надійність роботи системи автоматизації. [18, с, 14]

Правила РМН-161-77 визначають, що до обсягу налагоджувальних робіт входять такі операції.

Підготовча робота, в процесі якої наладчик спільно з монтажним персоналом детально розглядають проектну та іншу технологічну документацію, вносять до неї необхідні зміни, знайомляться з об'єктами налагоджувальних робіт: технологією виробництва, основним і допоміжним обладнанням, після чого складають програму налагоджувальних робіт.

Стандартна підготовка і регулювання приладів і апаратури автоматизації, яка проводиться на стендах в лабораторії налагоджувальної дільниці. За стендовою перевіркою встановлюють, чи відповідає апаратура проектній документації, а також супроводжувальній технічній документації заводів-виробників. Якщо будь-який прилад не відповідає вказаній технічній документації, його не можна використовувати при монтажі.

Індивідуальне випробування апаратури після закінчення монтажу. Випробування проводять на непрацюючому технологічному обладнанні шляхом штучно подаваємих сигналів на той чи інший прилад або елемент схеми автоматизації. При цьому встановлюють відповідність змонтованої апаратури і проводок робочим кресленням проекту і будівельним нормам і правилам, а також перевіряють працездатність приладів

схеми автоматизації. При цьому встановлюють відповідність змонтованої апаратури і з'єднувальних проводок робочим кресленням проекту і будівельним нормам і правилам, а також перевіряють працездатність приладів і засобів автоматизації, правильність і надійність спрацювання IX при подачі штучних сигналів [18, с 180].

Налагодження приладів і засобів автоматизацій на оптимальний режим роботи на працюючому технологічному обладнанні. При налагодженні систем автоматизації на діючому технологічному обладнанні необхідно забезпечити проекту точність вимірювань параметрів технологічного процесу. Точність вимірювань системи перевіряють порівнянням показів приладів систем контролю з безпосередніми вимірюваннями параметрів процесу або з даними, одержаними в результаті розрахунку. Безпосереднє вимірювання параметрів виконують зразковими приладами на місці. Наприклад, температуру вимірюють ртутними зразковими термометрами. При визначенні точності роботи системи контролю наладчик повинен враховувати і вводити поправки на відхилення стану вимірюваних середовищ від розрахункових. Як правило, точність роботи систем автоматизації перевіряють при показниках технологічного процесу, близьких до проектних, щоб умови роботи приладів також наближались до розрахункових. [6, с. 184] Не можна судити про точність роботи витратоміра змінного перепаду при витратах середовища, менших однієї третини номінального. Ця ж вимога - наявність середніх навантажень - в повній мірі відноситься до налагодження систем регулювання.

При відхиленні показів системи контролю від розрахункових перевіряють всі елементи системи, з'єднувальні лінії, усувають несправності і повторно вмикають систему в роботу. Точна і надійна робота систем контролю в значній мірі визначається якістю попередніх етапів налагоджувальних робіт, а систем регулювання - якістю динамічної настройки на діючому технологічному обладнанні.