Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekts_3_-_PR_u_sistemi_upravlinnya_pidpriyemstv...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
80.6 Кб
Скачать

4. Стратегія ефективності пр

Будь-яка організація (підприємство), у своїй діяльності керується певними цілями і стратегією досягнення цих цілей. На рівні управління підприємством стратегія ефективності ПР ґрунтується на виконанні таких програм:

  • Корпоративного планування, яка повинна спонукати менеджерів різних рівнів до ефективної участі у плануванні і прийнятті рішень.

  • Розвитку і удосконалення системи наукової інформації для керівництва з метою забезпечення менеджерів знаннями про корпоративні дії.

  • Підвищення продуктивності праці шляхом використання обмежених ресурсів.

  • Удосконалення системи формального і неформального спілкування у колективі.

  • Навчання менеджерів новим методам управління.

  • Виконання зазначених програм здійснюється на основі формування корпоративної культури.

Корпоративна культура – це сукупність правил, звичаїв, традицій, норм етики і практики бізнесу та управління, які не закріплені законодавчо, але дуже важливі для успішної діяльності підприємства.

Формування корпоративної культури передбачає створення людині, яка працює на підприємстві, таких соціальних, побутових, психологічних та інших умов, в яких вона почувається комфортно. Для цього поряд з матеріальними стимулами необхідно признати важливість ролі кожного співробітника у загальних справах, розширювати їх участь в управлінні, залучати до переговорів з заключення певних контрактів. Інакше байдужість фірми до своїх співробітників, недостатнє включення їх у загальнофірмові справи повернеться недбалим ставленням працівників до свого підприємства.

За участю ПР-служб можна аналізувати соціально-психологічний клімат колективу підприємства і виявляти неформальну систему міжособистих взаємовідносин персоналу. Це дозволить розробити психологічні рекомендації з формування внутрішньофірмової стратегії управління. Загалом, таку роботу на підприємствах проводять психологи, але крім суто психологічних моментів в ній є і такі, які мають привертати увагу ПР-фахівців. Тому вони можуть і повинні приймати участь у підготовці програми удосконалення взаємовідносин між керівництвом підприємства і його колективом, а саме:

  • У вивченні особливостей управління, структури і принципів керівництва на підприємстві.

  • У розробці загальної концепції програми.

  • У дослідженні цільової аудиторії: її сегментації, диференціації співробітників за інтересами, потребами, службовому положенню, соціально-психологічним установкам, рівнем освіти, досвідом роботи тощо.

  • У підборі та прийнятті нових співробітників. Відділи кадрів займаються анкетно-формальними питаннями, ПР-фахівці мають звертати увагу на визначення у претендентів таких необхідних для сучасної ділової сфери якостей, як бажання досягнути успіху, вміння спілкуватися, здатність до генерування ідей, готовність відстоювати свої переконання тощо. Вони ж можуть і проводити конкурси на заміщення вакантних посад, а потім цю подію використовувати для формування позитивного іміджу підприємства.

PR-заходи - це суспільно значимі, цільові, плановані акції, що проводяться рекламодавцем або за його замовленням в цілях досягнення PR-результату.

Існують наступні види PR-заходів:

інформаційні,

культурні,

наукові,

освітні,

добродійні,

святкові і тому подібне

За формами PR-заходи класифікуються таким чином:

Брифінг - це акція однієї новини, коротка зустріч офіційних осіб, що представляють державні або комерційні структури, з представниками ЗМІ, на якій повідомляється новина, викладається позиція з певного питання. Брифінг зручний для повідомлення запланованих сенсацій (тобто новин, розрахованих на несподіванку, емоційне сприйняття, на ефект). Цей спосіб розрахований на те, що інформація або ідеологічна теза, захована в цю інформацію, буде сприйнята аудиторією некритично внаслідок того, що емоції подавлять бажання критично осмислити те, що повідомляється.

Прес-конференція - організована зустріч журналістів з представниками установ, компаній, організацій або окремими персонами. Цілі прес-конференції: надання ЗМІ інформації і коментарів з різних аспектів з перших рук, перевірка відомостей і уточнення версій за допомогою питань і відповідей.

Прес-тур - екскурсія, організована для журналістів з метою залучення уваги до регіону, проекту, підприємства. Прес-тур може виступати самостійним інформаційним приводом.

Презентація - офіційне представлення нового підприємства, фірми, об`єднання, проекту, товару колу запрошених осіб. Зазвичай презентація проводиться з рекламно-комерційними цілями для отримання покупців демонстрованих товарів, яким роздаються зразки продукції.

Виставка - показ досягнень в області економіки, науки, техніки, культури, мистецтва і інших сфер суспільного життя.

Конференція - нарада представників організацій, учених, фахівців різних сфер діяльності із заздалегідь визначеної тематики.

Шоу-маркетинг - спеціальні програми з просування товарів і послуг в рамках рекламних шоу. Цілі: створення популярності PR-об`єкта у формі сценічного видовища, концерту, дії за участю відомих акторів, спортсменів, політиків і т.д.; розміщення продукції в кіно- і телефільмах (product placement) з метою «інтеграції бренду», коли створюється враження, що дана продукція є обов`язковим елементом певного способу життя і т.п.

Спонсорство - здійснення вкладу (у вигляді грошового внеску, надання майна, результатів інтелектуальної діяльності, надання послуг, проведення робіт) юридичною або фізичною особою в діяльність іншої юридичної або фізичної особи (спонсорованого) на умовах поширення спонсорованим реклами про спонсора, його товарів. Спонсорський вклад визнається платою за рекламу, а спонсор і спонсорований - відповідно, рекламодавцем і розповсюджувачем реклами.

«Гаряча лінія» (hot line) - ефективний засіб двостороннього довірчого зв`язку з громадськістю. Повідомлення про введення «гарячої лінії» дається в газетах і на телебаченні. Вона дозволяє надавати інформацію, а також отримувати відомості про громадську думку. Прес-центр, «гаряча лінія» і тому подібне можуть бути доступні 24 години в добу, фіксувати вміст дзвінків для того, щоб знати, які теми найбільш актуальні.

Промо-акція (promotion) - стимулюючий захід щодо просування бізнес-продукту на ринку, розрахований на формування інтересу до товару, особи, організації або напряму діяльності. Промо-акція відноситься до виду непрямої реклами, одна з основних особливостей якої полягає в більш довірчому характері стосунків з цільовою аудиторією.

Для всіх видів стимулюючих заходів стаття 9 Закону про рекламу передбачає, що в рекламі, яка повідомляє про проведення стимулюючої лотереї, конкурсу, гри або іншого подібного заходу, умовою участі в яких є придбання певного товару (далі - стимулюючий захід), мають бути вказані:

терміни проведення такого заходу;

джерело інформації про організатора такого заходу, про правила його проведення, кількість призів або виграшів за результатами такого заходу, терміни, місце і порядок їх здобуття.

PR-АКЦІЇ - це зброя масового ураження піарника, коли коштує мета за допомогою максимального освітлення в ЗМІ події, що відбувається, добитися формування необхідного іміджу замовника. При цьому замовником на створення іміджу може бути що завгодно - торгівельна марка, бренд, продукт, заклад, конкретна людина. Pr-акції - найрентабельніші зі всіх засобів маркетингових комунікацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]