Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Основи менеджменту.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
124.58 Кб
Скачать

2 Вибір і затвердження теми курсової роботи

Студент має право користуватися консультаціями викладачів, які викладають даний курс, і на основі досвіду попередньої роботи, наукових інтересів і особистих схильностей обрати для виконання тему курсової роботи. При виборі теми можлива спадкоємність із попередніми науково-дослідними роботами студента. Тема має бути актуальною, перспективною, відповідати профілю освіти студента та відбивати специфіку конкретного підприємства, на базі якого проводиться дослідження. Рекомендована тематика курсових робіт наведена у додатку А.

Визначивши тему курсової роботи, студент узгоджує обрану тему з керівником курсової роботи і заповнює завдання на курсову роботу, в якому мають бути вказані точне визначення теми курсової роботи, назва конкретного підприємства, на матеріалах якого виконуватиметься робота, календарний план роботи над розділами курсової роботи (див. додаток Д).

3 Складання плану курсової роботи

Вивчивши літературні джерела (перелік рекомендованої літератури до вивчення курсу "Основи менеджменту" наведено у додатку Л), студент самостійно складає план роботи і погоджує його з науковим керівником. Зміст подається перед текстом роботи.

План курсової роботи дає загальне враження про неї, про ступінь засвоєння студентом матеріалу. План роботи - це його коротка формула. Тому його не варто перевантажувати другорядними питаннями, оскільки це призводить до поверхневого викладення матеріалу на шкоду розкриттю основних питань змісту теми.

Добре розроблений план забезпечить якісне написання курсової роботи. Він повинен містити висвітлення, як правило, таких питань:

  • актуальність, значимість даної проблеми в сучасних умовах господарювання;

  • теоретичний розгляд проблеми з даної теми;

  • розгляд стану даної проблеми на підприємстві, чи в підрозділі;

  • шляхи удосконалення досліджуваної проблеми;

  • короткі висновки та рекомендації з досліджуваних питань;

  • перелік літератур;

  • додатки.

Доцільно досліджуване питання вивчити на конкретному підприємстві. Студент повинен ознайомитись на підприємстві з документами, що стосуються обраної проблеми, зробити особливості дослідження, висновки та пропозиції.

4 Порядок написання тексту курсової роботи

Ретельно вивчивши літературні джерела та фактичні дані, необхідно приступити до написання курсової роботи

Курсова робота повинна містити такі структурні елементи:

  • титульний аркуш;

  • завдання на виконання курсової роботи;

  • реферат;

  • зміст;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки;

  • перелік посилань;

  • додатки.

Титульний аркуш є першою сторінкою курсової роботи і править за основне джерело бібліографічної інформації, необхідної для оброблення та пошуку документа. Приклад оформлення титульного аркушу наведено у додатку Б.

Реферат призначений для ознайомлення з курсовою роботою. Він має бути стислим, інформативним і містити відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання всієї курсової роботи. Реферат розміщується безпосередньо за завданням на курсову роботу, починаючи з нової сторінки.

Реферат повинен містити:

  • відомості про обсяг курсової роботи, ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість джерел;

  • текст реферату;

  • перелік ключових слів

Текст повинен відбирати надану у курсової роботі інформацію у такій послідовності:

  • об'єкт дослідження;

  • мета роботи;

  • методи дослідження;

  • результати та їх новизна;

  • взаємозв'язок з іншими роботами;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • значимість роботи та висновки.

Реферат належить виконувати обсягом не більш як 500 слів, і, бажано, щоб він уміщувався на одній сторінці формати А4.

Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми. Приклад складання реферату наведено у додатку Г.

Зміст (план роботи) розташовують безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. До змісту включають:

  • завдання на курсову роботу;

  • перелік умовних позначень, символів, одиниць скорочень і термінів;

  • вступ;

  • послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів суті курсової роботи;

  • висновки;

  • рекомендації;

  • перелік посилань,

  • назви додатків і номери сторінок, які містять початок матеріалу.

У змісті можуть бути перелічені й назви ілюстрацій і таблиць із зазначенням сторінок, на яких вони вміщені. Приклад змісту наведено у додатку Д.

У вступі (2-3 сторінки) до курсової роботи відмічається актуальність та практична значимість обраної теми, проблеми, що в ній висвітлюються; дається оцінка сучасного стану проблеми; обґрунтовуються, виходячи з поставлених задач, план роботи; називаються використані джерела. Важливо відзначати також ступінь вивчення теми в економічній літературі, вказати на дискусійні питання (якщо такі є), сформулювати мету роботи, дати пояснення вузлових питань, що розкривають тему. Вступ розташовують починаючи з нової сторінки. Приклад вступу наведено в додатку Ж.

Основна частина роботи розкриває зміст теми у відповідності з питаннями плану. Саме від того, наслідки самостійно, вірно, глибоко та всебічно розглянуті основні питання теми залежить якість курсової роботи.

Глибина та правильність розкриття проблеми, що вивчається, багато в чому залежить від дотримання таких методологічних принципів, як історичний підхід до вивчення економічних явищ, категорій та законів; єдність історичного та логічного, нерозривний зв'язок теорії з практикою.

У тексті роботи питання плану роботи повинні бути відокремлені. Виклад матеріалу з чітким виділенням параграфів плану допомагає студентові розмежувати матеріали на логічні частини, бачити зв'язок між ними, не допускати повторень, у відповідності з параграфами плану викладати матеріал теми і в кінцевому підсумку краще засвоїти зміст курсової роботи. Виклад кожного розділу роботи слід розпочинати з суті справи, з постановки питання, з'ясування суті аналізуємого економічного явища чи процесу. Потім переходити до характеристики властивих цьому процесу рис і особливостей, показати всі різноманітні форми їх прояву, відобразити його становлення і розвиток. Положення роботи не повинні бути декларативними. Кожен з них потрібно підкріплювати науковою аргументацією, системою доказів і пояснень. Потрібно уникати книжних фраз, не допускати повторення.

Теоретичний зміст курсової роботи повинен поєднуватися з простою, точністю та логічністю викладу. Текст курсової роботи має бути відредагований. Якнайретельніше мають бути продумані словосполучення. Треба уникати багатослівних, занадто емоційних виразів, використання зайвих слів. Повне копіювання не тільки цілих блоків тексту, а й окремих фраз з наявних економічних публікацій не дозволяється.

Для підтвердження висновків, що витікають з дослідження, в роботі можуть наводитися цитати з використаних джерел. Цитати, статистичні дані, що наводяться в тексті, обов'язково повинні мати посилання на їх джерела у вигляді порядкових посилань.

Висновки вміщують безпосередньо після викладення основної частини роботи, починаючи з нової сторінки.

У висновках наводять оцінку одержаних результатів роботи або її окремого стану (негативних також) з урахуванням світових тенденцій вирішення поставленої задачі, можливі галузі використання результатів роботи; народногосподарську, наукову, соціальну значимість роботи.

Висновки при цьому повинні бути короткими, органічно витікати зі змісту роботи, а не зачіпали ті аспекти, які не розкривались автором. В цьому випадку робота буде цілісною, структурною, що добре характеризує автора. Приклад висновків наведено в додатку З.

Перелік посилань на які є посилання в основній частині курсової роботи наводять у кінці тексту з нової сторінки. Бібліографічні описи в переліку посилань подають у порядку, за яких вони вперше згадуються в тексті. Порядкові номери описів у переліку є посилання в тексті (номерні посилання).

Бібліографічні описи посилань у переліку наводять відповідно до чинних стандартів з бібліографічної та видавничої справи.

Приклад оформлення бібліографічного опису наведено у додатку И.

У додатках вміщують матеріал, який необхідний для повноти змісту, але включення його до основної частини може змінити впорядковане і логічне уявлення про роботу. Цей матеріал не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг або способи відтворення. Сюди відносяться таблиці, графіки, схеми та інші допоміжні матеріали, які через великий обсяг, специфіку викладання або форму подання не можуть бути внесені до основної частини (проміжні математичні докази, формули, розрахунки, опис комп'ютерних програм, що були розроблені у процесі виконання курсової роботи та ін).

В кінці курсової роботи студент ставить свій підпис, вказує дату виконання роботи і залишає кілька чистих аркушів для висновків рецензента.

Після закінчення оформлення курсової роботи студент підписує її і здає для рецензування на кафедру.