Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_praktika.sociologiv.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать

2. Методичні рекомендації

Після настановчої конференції студенти отримують скерування від університетського керівника практики. У перший день практики разом з університетським керівником вони прибувають на місце проходження практики, де їх зустрічає керівник від бази практики. Упродовж перших двох днів кожного практиканта закріплюють за своїм відділом, групою працівників бази практики. Керівник організації видає наказ про проходження практики студентами.

У перший день студенти знайомляться з базою практики. Упродовж наступних 1 – 2 днів студенти складають календарний план роботи та графік відвідування місця проходження практики (див. Додаток 1). У календарному плані повинні бути детально (по датах та годинах) описані види роботи студента під час проходження практики. У графіку відвідування зазначається дата, години та місце перебування практиканта на базі практики, чи у місці виконання польової роботи. Один примірник графіка подається керівникові практики від кафедри для контролю.

Упродовж всієї практики студенти ведуть щоденник, у якому занотовують результати спостережень за специфікою роботи служби, агенції, установи; інформацію про види діяльності, в яких вони приймали участь; свої враження про роботу соціолога; зауваження щодо ходу практики. Щоденник ведеться у довільній формі (див. Додаток 2). Його ведення повинні контролювати керівники практики від університету та від установи.

Знайомство з діяльністю соціолога за місцем проходження практики передбачає ознайомлення з його посадовими обов’язками, специфікою роботи, інструментарієм, документацією тощо.

При закінченні проходження практики студенти повинні написати звіт, який подається в довільній формі (може бути надрукований або написаний від руки), обсягом 2-3 сторінки (див. Додаток 3).

У звіті має бути коротко і конкретно описана робота, яка виконувалась студентом під час практики, подані зауваження, пропозиції, рекомендації на основі аналізу та узагальнення практичного досвіду роботи.

Звіт перевіряється і затверджується керівниками практики від вищого навчального закладу і бази практики.

Після закінчення практики на кафедрі проводяться загальні підсумкові конференції, де студенти виступають з повідомленнями про результати практики, висловлюють пропозиції, рекомендації, побажання щодо вдосконалення організації проведення практики, захищають звіт про проходження практики.

3. Вимоги до звітних документів (див. Додатки 1, 2, 3.)

Загальні вимоги до оформлення звітної документації наступні. Документи оформляються акуратно, від руки (при бажанні студента вони можуть бути надруковані), мають наскрізну нумерацію сторінок. Всі аркуші повинні бути зшиті. Папка зі звітними документами повинна мати титульну сторінку, на якій зазначаються прізвище та ім’я студента-практиканта, група, кафедра та інститут; прізвища керівників від університету та бази практики; термін проходження; назва бази практики. Кожен окремий документ повинен також починатися з титульної сторінки, на якій зазначається прізвище та ім’я студента-практиканта, група, кафедра та інститут, назва документу, час та місце проведення заходу (чи збору та аналізу емпіричних даних) (див. додаток). Звітна документація обов’язково повинна містити перелік всіх документів практики із зазначеними сторінками.

У звіті про роботу студенти детально описують всю виконану під час практики роботу (наприклад, результати знайомства зі структурою та традиціями бази практики, специфікою роботи соціолога на цій базі, проведені практикантом різні види робіт, індивідуальні доручення тощо).

Оформлення звітних документів входить в час проходження практики. Їх перевіряють та затверджують керівники практики від бази та навчального закладу.

В кінці практики керівник від бази практики кожному студентові видає письмову характеристику про його роботу, ставлення до обов’язків, дисциплінованість тощо. В характеристиці обов’язково має бути зазначена рекомендована оцінка за практику, яка приймається до уваги при остаточній оцінці успішності проходження практики. Характеристику підписує безпосередній керівник від бази практики та керівник установи, де студенти проходять практику. Характеристику завіряють печаткою організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]