Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_praktika.sociologiv.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать

1. Цілі, завдання та зміст практики

Цілі і завдання практики визначають спрямованість діяльності студентів і викладачів під час всього періоду практики.

Основною ціллю всіх видів практик є закріплення теоретичних знань студентів з урахуванням сучасних умов навчально-виховного та виробничого процесу, формування у майбутніх спеціалістів практичних професійних умінь і навичок, необхідних для діяльності у сфері соціології.

Усі види практики передбачають досягнення конкретних цілей і завдань, які в комплексі визначають зміст кожної з зазначених практик.

1.1.Навчальна практика

Ціллю навчальної практики є ознайомити студентів з діяльністю соціологічних агенцій та служб, їх структурою, функціями, змістом роботи соціолога та основними видами його діяльності, з необхідним для роботи соціолога інструментарієм, а також розподілом часу соціолога на різні види діяльності тощо.

Завданнями цієї практики є здобути знання щодо специфіки роботи соціолога в різних галузях діяльності; ознайомитись з правилами, обов’язками та професійним кодексом соціолога; ознайомитись з документацією установ-баз практики та правилами її складання і використання тощо. Студенти-практиканти набувають уміння асистувати фахівцеві-практику при здійсненні його професійних функцій, наприклад при проведенні емпіричних соціологічних досліджень, оволодівають методикою та технікою проведення опитування як важливого джерела соціальної інформації, навчаються вести щоденник спостережень, складати план роботи. Практиканти набувають навички аналізу особливостей діяльності соціолога та спілкування з адміністрацією баз практики та замовниками роботи.

Зміст навчальної практики

Таблиця 2.

п/п

Види роботи

К-сть годин

1.

Ознайомлення студентів з діяльністю соціологічних агенцій та служб, їх структурою, функціями, змістом роботи соціолога та основними видами його діяльності, з необхідним для роботи соціолога інструментарієм, а також розподілом часу соціолога на різні види діяльності тощо.

55

2.

Ведення щоденника спостережень.

10

3.

Складання плану роботи.

5

4.

Один із наступних видів робіт за вибором:

  1. участь студентів у якості інтерв’юерів під керівництвом працівника бази практики у зборі інформації при проведенні досліджень на базі практики;

  2. асистування при розробці методик соціологічних досліджень;

  3. участь у каталогізації вже існуючих результатів досліджень;

  4. складання соціального портрету клієнта служби (якщо базою практики є одна із соціальних агенцій) тощо.

28

5.

Написання звіту з результатів практики.

10

ВСЬОГО

108

Навчальна практика  має ознайомчий характер, оскільки студенти ще не працюють самостійно, але можуть залучатись до виконання нескладних доручень.

Під час навчальної практики студенти мають можливість отримати інформацію про роботу соціологічних агенцій та служб, ознайомитись із діяльністю соціолога в найрізноманітніших напрямках, що в майбутньому допоможе їм обрати заклади конкретної спеціалізації для проходження виробничої і дипломної практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]