Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_praktika.sociologiv.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
273.41 Кб
Скачать

1.2. Виробнича практика

Ціллю виробничої практики є знайомство студентів із специфікою роботи соціолога у соціологічних службах, агенціях, ЗМІ, практична підготовка до самостійної роботи на одній з посад діяльності соціолога, поглиблення та закріплення теоретичних знань.

Завданнями цієї практики є поглиблення знання студентів щодо особливостей професійної діяльності та функцій соціолога на певних базах практики із врахуванням специфіки їх роботи; вироблення уміння програмувати дослідження з застосуванням різних методів; залежно від проектів баз практики проводити роботу по збору інформації із застосуванням кількісних чи якісних методів. Студенти також набувають навики аналітичної роботи із зібраними матеріалами, навчаються належним чином їх презентувати замовнику та розробляти можливі варіанти їхнього практичного застосування. Виробнича практика створює можливість формування у студентів навичок планування, організації і проведення соціологічного дослідження, самостійного професійного мислення та аналітичної діяльності.

Зміст виробничої практики

Таблиця 3.

п/п

Види роботи

К-сть годин

1.

Ознайомлення студентів з діяльністю соціологічних агенцій та служб, їх структурою, функціями, змістом роботи соціолога та основними видами його діяльності, з необхідним для роботи соціолога інструментарієм, а також розподілом часу соціолога на різні види діяльності тощо.

23

2.

Визначення проблематики та основних етапів соціологічного дослідження.

10

3.

Один із наступних видів робіт за вибором:

  1. активна участь у проведенні емпіричного дослідження в межах проектів баз практики;

  2. глибокий аналіз вже існуючих досліджень, проведених на базі практики та методик, які застосовувалися в цих дослідженнях.

60

4.

Ведення щоденника практики

5

5.

Складання плану роботи.

5

6.

Написання звіту з результатів практики.

5

ВСЬОГО:

108

В процесі виробничої практики відбувається інтенсивне формування професійних умінь і навичок, становлення фахового соціолога, здатного самостійно вирішувати ті чи інші питання на конкретних ділянках роботи. Під час цього виду практики студенти мають можливість обирати певні напрямки роботи соціолога-практика, збирати теоретичний та практичний матеріал для роботи над курсовими роботами та дипломними проектами.

1.3. Дипломна практика

Ціллю дипломної практики є надати можливість студентам зібрати емпіричний матеріал для написання дипломної роботи, впорядкувати та опрацювати його, дати теоретичну інтерпретацію, спланувати можливі варіанти практичного застосування отриманих даних.

Завданнями цього виду практики є продемонструвати знання з обраної теми дипломного дослідження, практичних можливостей застосування загального обсягу теоретичних знань з соціологічних дисциплін; сформувати уміння здобувати і аналізувати теоретичний та емпіричний матеріал, письмово викладати свої думки; користуватися усіма методами збору та аналізу інформації, які є в арсеналі сучасної соціології, самостійно визначати проблему прикладного соціологічного дослідження, оцінити дослідницьку ситуацію, місце та роль у ній соціолога, розробити програму дослідження та представити її замовнику, надати йому у науково обгрунтованій та доступній для замовника формі результати проведеної роботи. Також студенти мають продемонструвати вміння належним чином оформити дипломну роботу: текст роботи, таблиці, малюнки, список літератури, додатки тощо. Дипломна практика сприяє виробленню навичок формулювання теоретичних та практичних завдань дипломної роботи та їх розв’язання, навичок роботи у якості виконавця та організатора у соціологічному дослідженні (соціолога, що працює у “полі” та соціолога-аналітика), спілкування з замовниками, керівниками баз практик тощо.

Зміст дипломної практики

Таблиця 4.

п/п

Види роботи

К-сть годин

1.

Участь у роботі функціональних підрозділів бази практики з урахуванням майбутньої професійної діяльності соціолога-спеціаліста.

29

2.

Підготовка програмного плану дослідження під емпіричну частину дипломної роботи.

15

3.

Збір емпіричного матеріалу.

50

4.

Обробка і аналіз емпіричних даних.

95

Аналіз літератури та збір інформації теоретичного змісту щодо теми дипломного проекту

100

5.

Робота над оформленням дипломного проекту

25

6.

Формування звіту результатів практики

10

ВСЬОГО:

324

Під час практики за темою дипломного проекту студенти виконують індивідуальні завдання з метою закріплення знань, отриманих в процесі вивчення теоретичних курсів і спецкурсів, набувають умінь і навичок самостійного розв’язання виробничих, наукових, організаційних завдань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]