Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой Рібалка ворд2007 2012.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать
    1. Основні заходи з техніки безпеки.

Технологічний процес виготовлення гаку включає складальні роботи, напівавтоматичне зварювання у середовищі вуглекислого газу дротом.

Складання металоконструкції - трудомістка операція і потребує високої організації робочого місця та високого рівня кваліфікації слюсарів-збиральників.

До електрозварювальних робіт допускаються робітники, яким виповнилася 18 років,, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку і перевірку теоретичних знань і практичних навиків з конкретних способів зварювання та визначених видів зварювальних робіт, які здали іспит атестаційній комісії, з оформленням його результатів в спеціальному посвідченні згідно вимогам ДНАОПО.00-1.16-96 «Правила атестації зварювальників».

Зварювальники повинні мати по електробезпеці групу не нижче II.

Електротехнічні установки, які входять до складу електрозварювального обладнання, повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.007.83 та «Правилам устройства злектроустановок».

В приміщенні при розташуванні електрозварювального обладнання повинні бути передбачені достатні по ширині проходи, шириною не менше 0,8м, які забезпечують зручність та безпеку виконання зварювальних робіт, а також доставку виробів до місця зварювання. Загальна площа окремого приміщення для електрозварювального обладнання повинна бути не менше 10м2, а площа вільна від обладнання і матеріалів для кожного зварювального поста - не менше Зм2.

Проходи між одно постовими джерелами зварювального струму повинні бути шириною не менше 0,8м, відстань від джерела живлення до стіни повинна бути не менше 0,5м.

Зварювальне обладнання повинно приєднуватись до електричної мережі тільки через комутаційні апарати.

Приєднання зварювального обладнання до електричної мережі та поєднання їх від неї повинно виконуватись електротехнічними робітниками підприємства, яке експлуатує цю мережу.

Електрозварювальне устаткування на, період його роботи повинно бути заземлено мідним дротом діаметром не менше 6мм або стальним прутком (штабою), перерізом не менше 12мм. Заземлення електрозварювального обладнання через спеціальний болт, який знаходиться на корпусі цього обладнання.

В зварювальних установках крім заземлення основного електрозварювального обладнання необхідно заземлювати той затискач вторинної обмотки зварювального трансформатора, до якого приєднується провідник, який пов'язаний виробом (зворотній провід). Не допускається для заземлення зварювального трансформатора використовувати нульовий робочий або фазний провід двожильного живлення. Заземлювати електрозварювальні установки необхідно перед з'єднанням їх до возз'єднання їх від мережі.

Одно і багато постові джерела живлення повинні бути захищені запобіжниками або автоматичними вимикачами зі сторони мережі живлення, а джерела для ручного зварювання повинні бути обладнанні вказівниками значення зварювального струму (амперметром).

Опір ізоляції обмоток трансформатора відносно корпуса та між обмотками повинен бути не менше 0,5МОм.

При виконанні робіт з підручним робітником або в складі бригади, зварювальник повинен попереджувати оточуючих робітників про збудження зварювальної дуги.

При виконанні електрозварювальних робіт в виробничих приміщеннях робочі місця зварювальників повинні бути відгороджені від інших робочих місць і проходів неспалимими екранами (ширмами, щитами ) висота яких не менше 1,8м.

При виконанні зварювальних робіт у вологих місцях, зварювальник повинен знаходитися на настилі з сухих дощок або на діелектричному килимі.

При виконанні електрозварювальних робіт зварювальник та його підручні повинні використовувати наступні індивідуальні засоби захисту:

  • спецодяг, який виготовлений з брезентової тканини;

  • захисна каска, яка виготовлена зі струмопровідних матеріалів;

  • щиток для захисту обличчя і очей, щиток повинен відповідати вимогам ГОСТ 12.4.035;

  • захисні окуляри з безкольоровим склом - для запобігання можливого попадання осколків і гарячого шлаку в очі при зачищенні зварних швів;

  • рукавиці, рукавиці з крагами або перчатки, які виготовлені з іскростійких матеріалів;

  • шкіряні черевички з гумовою підошвою без цвяхів.

Для захисту очей від дії ультрафіолетових і інфрачервоних променів до щитка повинен бути встановлений світлофільтр, який використовується в залежності від сили струму та способу зварювання. Для напівавтоматичного зварювання в середовищі С02 порошковим дротом використовуємо світлофільтр С6 (Ізв300-400А).

«Правила пожежної безпеки в України». Зварювальні цехи відносяться до цехів І категорії вогнибезпечних.

При виконанні зварювальних робіт забороняється:

  • розташовувати постійні місця для проведення вогневих робіт в вогненебезпечних і вибухонебезпечних приміщеннях:

  • допускати до зварювальних та інших вогневих робіт робітників, які не мають посвідчення і не пройшли в установленому порядку навчання по програмі пожежно-технічного мінімуму та щорічну перевірку знань з отримання спеціального посвідчення;

  • виконувати зварювальні роботи на тільки-що пофарбованих конструкціях і виробах до повного висихання фарби;

  • використовувати оголені або з ушкодженою ізоляцією електричні дроти, а також на тих, в яких знаходиться під тиском негорюча рідина, гази, пар, повітря або які знаходяться під електричною напругою.

Не можна зберігати поблизу зварювальних робіт речовину, яка легко запалюється.

Всі інструменти повинні мати ізоляцію і не повинні давати виникнення іскри.

Спецодяг збиральників і зварювальників повинен бути чистим, без слідів мастила. Не можна розташовувати балони з газом поблизу з виконанням зварювання.

Відстань від балону повинна бути не менше 10м.

Відповідальність за протипожежну безпеку несе організатор робіт на дільниці - майстер. Він же отримує дозвіл від інспектора пожежної охорони вести вогневі роботи.

На дільниці розташовані пожежні щити, на яких знаходяться необхідний інвентар: лопати, багри, цеберки, гідранти, два вогнегасники - пінний і вуглекислотний, ящик з піском. В цеху є централізоване водопостачання, автоматична і ручна сигналізація, вздовж всього цеху знаходиться пожежний проїзд, також є телефон зв'язку з заводським та районним відділами протипожежного захисту.