Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
52.12 Mб
Скачать

78. Безпечна експлуатація джерел

При конструюванні і виготовленні джерел враховують положення системи стандартів безпеки праці. За цим стандартом первинні кола джерел розраховують на включення в мережу змінного струму напругою на 380 В. Побутові джерела, як правило, вмикають до мережі 220 В. При плазмових процесах напруга неробочого ходу не повинна перевищувати при ручному різанні 180 В, при напівавтоматичному - 300 В, при автоматичному - 500 В.

Затискачі високої і низької (зварювальної) напруги розносять на різні дошки і захищають відкидними козирками, затискачі високої напруги повинні мати напис “Мережа”. Корпус джерела повинен мати захищену від корозії ділянку і болт з написом “Земля”, призначений для заземлення. Якщо корпус джерела виконаний у формі шафи, то він повинен мати електричне блокування дверей або замикатися на замок. Конструкцією осцилятора передбачається блокування, що виключає його роботу при знятому кожусі, і не дозволяється безпосередній контакт кіл високої і низької частоти.

79. Ергономічні вимоги до конструкції джерел

Ергономічні вимоги належать окремо до зовнішнього фарбування джерел. Слід фарбувати джерела у нейтральні кольори - сірий, сталевий, темно-зелений. Джерела підвищеної напруги, наприклад, для плазмового різання, для привертання уваги, навпаки, фарбують у яскравий колір: жовтий або червоний.

Відповідно до правил зварювальники належать до II групи за електробезпекою персоналу, що обслуговує електроустановки і для них має бути обов’язкове елементарне технічне знайомство з електроустановками. До робіт з експлуатації та обслуговування джерел зварювальник допускається після інструктажу на конкретному обладнанні і перевірки знань. Роботи, пов’язані з підключенням та ремонтом джерел, зварювальнику заборонені. Цим займається електромонтер із більш високою III групою за електробезпекою.

Однією з причин елекгротравматизму при зварюванні є ураження зварювальника високою напругою, тобто в при пошкодженні ізоляції. У цьому випадку при одночасному торканні землі і кожуха, тіло зварювальника опиниться увімкненим у коло. Саме таку ситуацію має відвернути заземлення. Заземлюючий дріт з’єднує кожух із землею, при аварійній ситуації. Обов’язкове також заземлення затискача зварювальної напруги, що з’єднаний із зварюваним виробом. Недопустиме послідовне увімкнення в заземлювальний провід кожухів декількох джерел. Недопустиме також використання зварювального проводу, що підключається до виробу як заземлювальний, а також використання як заземлення металоконструкцій споруд і трубопроводів. Інколи замість заземлення використовується захисне занулення, тобто з’єднання кожуха з нульовим проводом трифазної мережі живлення. У цьому випадку при потраплянні високої напруги на кожух утворюється коло короткого замикання “фаза - кожух - нульовий провід”, що призводить до спрацювання захисту і відключення джерела від мережі.

У процесі експлуатації справного джерела можливе ураження зварювальника низькою напругою неробочого ходу. Наприклад при ручному зварюванні небезпека підвищується при роботі на змінному струмі всередині металевих ємностей, а також на відкритому повітрі через вплив атмосферних опадів та іншої вологи. У цьому випадку рекомендовано використовувати пристрої зниження напруги неробочого ходу.

III-рівень

1. Рівняння напруг на дузі та її складових:

Напруга на дузі, яка дорівнює сумі падінь напруги у стовпі, а також в приелектродних ділянках,є функцією струму і має вигляд:

Рівняння які пов’язують напругу стовпа дуги з іншими параметрами дуги:

Де Ест-градієнт потенціалу в стовпі дуги;

Jст,Yст-відповідно,густина струму і питома провідність стовпа дуги;

S-пл. поперечного перерізу стовпа дуги

Тоді отримаємо:

2.Рівняння відхилення струму та його аналіз у збіжності процесу:

Аналіз перехідного процесу при ручному дуговому зварюванні:

ь

3. Рівняння стійкості процесу при значних коливаннях дуги

4. Рівняння стійкості процесу при короткому замиканні

5. Розрахунок роботи джерела при відхиленні від номінального режиму

6. Рівняння параметрів дуги змінного струму (опір кола активний)

7. Рівняння роботи однофазного трансформатора

8. Рівняння роботи трансформатора з нормальним магнітним розсіянням (неробочий хід)

9. Рівняння роботи трансформатора з нормальним магнітним розсіянням (робочий режим та кз):

10. Регулювання режиму зварювання у трансформаторах з нормальним розсіянням:

11. Неробочий хід трансформатора з підвищеним магнітним розсіянням