Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нова практика для компют..docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
326.92 Кб
Скачать

Завдання для студентів комп'ютерного відділення на Практику користувача еом

Розробила викладач

Павліш Л.М.

Практичне заняття 1

Обробка інформації за допомогою програмних оболонок, обслуговування системних ресурсів пк за допомогою утиліт CHKDSK, ScanDisk, DefragDisk, Everest

Перевірка системи на наявність комп’ютерних вірусів. Архівування файлів.

Короткі теоретичні відомості

Комп'ютерний вірус - це спеціальна програма, яка прив'язується до інших програм ("заражує" їх) і виконує небажані дії, які руйнують програми користувача, засмічують оперативну пам'ять.

Для пошуку вірусів і лікування існують спеціальні програми - антивірусні програми. Найбільш поширеними програмами є Doctor Web, AVP.

Приклад використання програми Doctor Web.

Двічі клацніть лівою клавішею миші по піктограмі Doctor Web на робочому столі. Відкриється вікно програми і проводиться тестування оперативної пам'яті комп'ютера. Потім клацніть по меню Тест. У підменю, що з'явиться, виберіть команду Тестирование. З'явиться вікно Путь для тестирования, в якому вкажіть повний шлях до папки, яку потрібно тестувати або назву дисководу. Потім клацніть на клавішу ОК. Комп'ютер видасть відповідне повідомлення про результати перевірки.

Щоб перевірити дискету на наявність вірусів потрібно в вікні Путь для тестирования вказати назву дискети А: і клацнути на ОК.

Лікування файлів проводиться подібно до описаного вище, тільки в меню Тест слід вибрати команду Лечение.

Для виходу з програми Doctor Web, потрібно вибрати в меню Dr.Web і команду Выход або комбінацію клавіш Alt+X.

Приклад використання програми AVP.

Головне меню програми містить три пункти меню: Файл, Пошук вірусів, ?. П'ять вкладок: Область, Об'єкти, Дії, Налаштування, Статистика, клавішу Пуск, вікно перегляду Об'єкт-Результат. При завантаженні AVPзавжди відкривається вкладка Область.

Для того, щоб почати сканування, необхідно вибрати у вкладці Область диски і папки, які потрібно перевірити, а потім натиснути на клавішу Пуск. Щоб швидше позначити дисководи, потрібно у вкладці Область активізувати відповідні опції Локальні диски, Флоппі диски, Диски мережі. Якщо потрібно перевірити на віруси конкретну папку, то потрібно клацнути на клавіші Додати папку і з вікна вибрати цю папку.

Для виходу з програми необхідно виконати команду Файл®Вихід.

Для створення архівного файлу необхідно виконати такі дії:

  • Відкрити папку, на піктограмі потрібного документа викликати контекстне меню;

  • У контекстному меню виконати команду "Добавить в архив…(Add to archive…)" - відкриється діалогове вікно "Имя и параметры архива(Archive name and parameters)";

  • Відкрити закладку "Общие(General)" - у полі "Архив(Archive)" пропонується ім'я архівного файла з назвою документа і розширенням .RAR (для використання архіватора WinZIP достатньо перемкнути перемикач "Формат архива" в положення ZIP);

  • Натиснути на кнопку "Ok" -відбудеться архівування, в тій самій папці з'явиться архівний файл.

Щоб стиснути в архівний файл групу документів, потрібно їх виділити і виконати попередні дії. У полі "Архив(Archive)" буде пропонуватися ім'я папки, в якій вони знаходяться, з типом .RAR. При потребі можна вказати інше ім'я архівного файла.

Для розархівування документа з архівного файлу необхідно виконати такі дії:

  • На відповідному архівному файлі, в якому зберігається один або декілька документів, викликати контекстне меню;

  • Виконати команду "Извлечь файлы… (Extract files…)" - з'явится діалогове вікно "Путь и параметры извлечения (Extraction patch and options)";

  • У вікні вказати диск і на ньому папку призначення;

  • Натиснути на кнопку "Ok" -в папці призначення з'являться файли всіх документів, що були в архівному файлі.