Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
382.98 Кб
Скачать

Зображення технологічного обладнання і комунікацій

Технологічне обладнання і трубопроводи на функціональній схемі повинні відповідати технологічній схемі (схемі ланцюга апаратів), що прийнята в технологічній частині проекту, але зображується спрощено (без другорядних конструктивних деталей) в такому вигляді, що дозволяє показувати їх взаємне розташування з приладами і засобами автоматизації.

Внутрішні деталі і елементи частин обладнання показуються в тому випадку, якщо вони механічно пов’язані з при ладами і засобами автоматизації.

На технологічних трубопроводах показуються тільки ті вентилі, засувки, затулки, клапани і інші запорні органи, які беруть участь в системі контролю і управління процесами або необхідні для визначення відносного розташування відбірних пристроїв і первинних вимірювальних перетворювачів.

Не рекомендується показувати деталі допоміжного призначення (фільтри, відстійники тощо), які не мають принципового значення для здійснення і розуміння функціональної схеми об’єкта, що підлягає автоматизації.

Поряд з зображенням технологічного обладнання повинні бути пояснюючі надписи (найменування обладнання або позиційне позначення, якщо воно є на технологічній схемі).

З’єднання та перетин технологічних трубопроводів рекомендується зображувати на функціональній схемі умовними позначеннями. На лініях трубопроводів повинні зберігатися стрілки, що показують напрямок потоку речовини відповідно технологічній схемі.

Трубопроводи, що ідуть від кінцевих апаратів і устроїв або що до них підходять, в яких немає приладів і засобів автоматизації, на схемі обриваються і закінчуються стрілкою, що вказує напрямок потоку, і пояснюючим надписом, наприклад «від фільтра», «до деаератора» тощо.

Таблиця 1 – Умовні позначення трубопроводів для рідин і газів

Вміст трубопроводу

Умовне позначення

Колір

Рідина або газ, що преобладают в даному проекті

_______

Червоний, чорний

Вода

-1-1-

Зелений

Пара

-2-2-

Рожевий

Повітря

-3-3-

Блакитний

Азот

-4-4-

Темно-жовтий

Кисень

-5-5-

Синій

Амміак

-11-11-

Сірий

Кислота (окислювач)

-12-12-

Оливковий

Луга

-13-13-

Сіро-коричневий

Масло

-14-14-

Коричневий

Протипожежний трубопровід

-26-26-

Червоний

Вакуум

-27-27-

Світло-сірий

ПИТАННЯ:

  1. Поясніть правила зображення технологічного обладнання

  2. Поясніть правила позначення з’єднань перетинань технологічних трубопроводів

Монтажні символи і умовні позначення на схемах зовнішніх проводок

При викреслюванні графічного матеріалу схеми зовнішніх проводок використовують умовні символи і зображення, що дозволяють схематично показати всі зовнішні зв’язки.

Під табличним пояснюючим надписом розташовують умовні позначення всіх первинних приладів, відбірних і виконавчих пристроїв та інших засобів автоматики, що встановлюються на технологічному обладнанні і трубопроводах або в безпосередній близькості від них (місцеві прилади).

Вказані прилади, устрої та засоби автоматики показують у вигляді кола і умовних літерних позначень. Для первинних приладів, що мають трубні під’єднання до технологічних апаратів і трубопроводів, додатково показуються на цих трубах запорна арматура (рисунок2)

Рисунок 2 – Приклади умовних зображень первинних приладів

В тих випадках, коли прилад т(датчик) має більш складну обв’язку, її показують схематично, але з відображенням всієї запорної та іншої застосованої апаратури ( врівноважувальні судини, продувочна, запорна арматура тощо).

Лінії зв’язку допускається підводити до символу приладу до будь-якої точки кола, але бажано зберігати контурне зображення відносно схеми їх обв’язки.

Всередині умовних графічних позначень датчиків, що мають під’єднання до електричних проводок, показують затиски подібно до їх дійсного розташування у виробі та їх заводську манкіровку, а також тип приладу (рис.3).

Рисунок 3 – Приклади умовних зображень датчиків

Одночасно над лінією виноски проставляється позиція приладу, що присвоєна йому функціональною схемою і специфікацією, а під лінією виноски – номер установочного креслення для даного приладу.

Для приладів та апаратів, що не мають манкіровки зовнішніх виводів, потрібно вказувати схему внутрішніх з’єднань (магнітний пускач, кінцевий вимикач тощо) за винятком випадків, коли підключення може бути тільки однозначним (дзвоник).

На схемах зовнішніх електричних та трубних проводок у вигляді умовних символів показують щити, пульти. Як правило, ці умовні символи розташовують в середній та нижній частинах поля креслення і зображують у вигляді прямокутників суцільними лініями товщиною 0.2-0.3 мм. Розміри умовних зображень щитів і пультів визначаються умовами найкращого розташування ліній зв’язку.

В центрі умовного зображення щита або в його лівій частині вказується назва цього щита або пульта, наприклад «Щит автоматизації котла №1», «Щит контролю та управління насосною». Під цими підписами дається посилання на креслення монтажних схем всіх панелей цього щита або пульта.

Між графічними зображеннями первинних та поза щитових приладів та уніфікованих стойок і умовними зображеннями щитів і пультів розміщують на полі креслення з’єднувальні та протяжні коробки. В прямокутнику, який зображує всі ущільнюючі вводи (штуцера), пронумеровану збірку затисків і внутрішню комутацію проводів. Ущільнюючі штуцера на зображенні з’єднувальної коробки показують відповідно їх дійсному розташуванні. Поряд з графічним зображенням з’єднувальної коробки для електропроводок над полицею лінії виноски вказують тип коробки (позначення) і порядковий номер (рис.4).

Рисунок 4 – Умовне зображення коробок на схемах зовнішніх проводок

ПИТАННЯ:

  1. Поясніть застосування монтажних символів і умовних позначень на схемах зовнішніх проводок

  2. Поясніть маркіровку трубних та електричних проводок

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]