Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostiyni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
382.98 Кб
Скачать

Пояснювальні записки до проектів

Пояснюючий текстовий матеріал до проектних рішень з автоматизації технологічних процесів складається для всіх стадій проектування, але оформлюється по різному в залежності від цих стадій та його об’єму.

Документи, що є підставою для розробки проектів, до складу пояснюючого матеріалу не включаються.

В усіх випадках в цих матеріалах не допускається приводити математичні викладки, пов’язані з економічними і технічними розрахунками. Повинні приводитися лише необхідні вихідні данні і результати цих розрахунків.

Пояснюючі матеріали повинні бути краткими, з чітко сформульованими поясненнями та висновками. Приводити виписки з керівних матеріалів або інструкцій як підтвердження вірності проектних рішень не рекомендується, але допускається робити на них посилання в лаконічній формі

Як правило, записи про відповідність проектних рішень діючим правилам техніки безпеки, нормам пожежо- і вибухонебезпеки , що підтверджується підписом головного інженера проекту, оформлюються загальній пояснюючий записці до проекту в цілому, відомості для якої складають відповідальні виконавці кожної частини проекту, в тому числі і по автоматизації.

Пояснювальна записка до матеріалів, які подаються на експертизу. До складу вказаного матеріалу включені: загальна пояснююча записка до проекту і пояснюючі записки до основних його частин (технологічної, будівельної). Пояснюючий матеріал з автоматизації оформлюється разом з пояснюючою запискою до технологічної частини у вигляді самостійного абзацу або у вигляді тексту цієї записки без рубрикацій, що встановлюється в кожному конкретному випадку в залежності від значимості та обсягу цього матеріалу.

Таке оформлення пояснюючого матеріалу з автоматизації виконується на стадії проекту при двостадійному проектуванні, і на стадії робочого проекту при одно стадійному.

В усіх випадках пояснення в частині автоматизації повинні вміщувати коротку характеристику і обґрунтування прийнятих рішень з автоматизації технологічних процесів і управлінню проектуємого об’єкту, порівняння їх з передовими технічними рішеннями вітчизняної і зарубіжної практики, оцінку прогресивності обраного обладнання, наукової організації праці, АСУП та АСУ ТП.

Пояснювальна записка до проекту (до робочих проектів). В залежності від особливостей проектує мого об’єкту (складність, новизна тощо), необхідності представити більш детального пояснюючого матеріалу і необхідності в поясненнях по більш широкому колу питань замість пояснюючого матеріалу оформлюються індивідуальні пояснюючі записки.

У випадках технічної необхідності пояснювальні записки можуть бути ілюстровані фотографіями, графіками або схемами.

В загальному випадку пояснювальна записка повинна вміщувати наступні розділи:

- загальна частина

- відповідність проектних рішень діючим правилам і нормам

- характеристика об’єкта автоматизації

- основні рішення з автоматизації технологічних процесів

- організація обслуговування та експлуатація комплексу технічних засобів

- науково-дослідницькі, дослідно-конструкторські та експериментальні роботи

- пропозиції по етапності створення системи

- завдання генпроектувальнику

- заявочні відомості і вказівки по комплектуванню системи

- капітальні витрати і економічна ефективність створення системи

- заходи по підготовці об’єкту до втілення

В розділі 1 «Загальна частина» вказуються матеріали, на основі яких розроблений проект

В розділі 2 приводяться відомості про відповідність проектних рішень правилам техніки безпеки, нормам пожежо- та вибухонебезпечності, іншим нормам та правилам проектування.

В розділі 3 «Характеристика об’єкта автоматизації» дається короткий опис технологічного процесу і основні характеристики проектує мого об’єкту. Приводяться відомості в обсязі, необхідному для визначення особливостей самого об’єкту, контролюємих та регулююємих засобів з точки зору підготовленості об’єкту до автоматизації.

В цьому розділі можуть бути сформульовані вимоги до технологічного обладнання або його вузлам з метою модернізації для здійснення запроектованої системи управління.

В розділі «Основні рішення по автоматизації» дається опис прийнятих проектних рішень в частині технічного рівня і степеню, передбаченому проектом автоматизації, та відмічаються задачі, що вирішуються системами контролю, автоматичного управління, виробничої сигналізації і дистанційного управління. Тут приводяться опис прийнятої структури управління технологічним процесом з вказівками ії ієрархічної побудови, місць розташування щитів і постів контролю і управління та їх взаємозв’язки, відомості про прийняті в проекті рішення, які забезпечують можливість сумісної роботи локальних систем контролю і автоматичного управління з обчислювальною технікою на подальших стадіях розвитку автоматизованої системи управління технологічними процесами. Всі описи підкріплюються посиланнями на відповідні креслення.

Пояснювальна записка до робочої документації. Пояснювальна записка до робочої документації складається у тих випадках, коли маються великі зміни по відношенню до проекту, або рішення, що приймаються з автоматизації, потребують особливих пояснень в частині їх реалізації, або потребуються спеціальні вказівки по здійсненню монтажних робіт.

В загальному випадку пояснювальна записка повинна складатис яз наступних розділів:

  • загальна частина

  • відповідність проектних рішень діючим нормам та правилам

  • основні технічні рішення

  • документація для замовлення і поставки обладнання і матеріалів

  • пояснення до монтажних креслень

  • інструкції

В розділі 1 приводяться: підґрунтя для розробки робочих креслень, відомості про согласованість змін окремих технічних рішень і доповнень, прийнятих при затвердження проекту і в процесі розробки робочих креслень. Якщо технологічна частина проекту не має змін, то коротку характеристику технологічного об’єкту можна не приводити, зробивши при цьому посилання на пояснювальну записку проекту. При наявності змін дається опис цих змін відносно їх впливу на технічні рішення документації.

Пояснювальна записка до робочого проекту (одно стадійному проекту). Вміщує відомості, вказані вище в записках до проекту і робочій документації, без повторень.

ПИТАННЯ:

Поясніть правила оформлення текстових документів згідно стандарту ДВНЗ ДІК (текстової частини, графіків, рисунків, формул тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]