Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_referat-zhittyeviy-cikl_45b84da0c42.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Зміст

1)Життєвий цикл

2)Простий життєвий цикл

3)Складний життєвий цикл

4)Нестатеве розмноження

5)Статеве розмноження

6)Порівняння двох типів розмноження

Життєвий цикл

Життєвий цикл - це сукупність усіх фаз розвитку, що забезпечують безперервність існування виду.За тривалістю життєві цикли дуже розрізняються (у бактерій і дріжджів — близько 30 мін, сосни звичайною — 30—40 років).

Впродовж життєвих циклів спостерігається чергування ядерних фаз. Можливі гаметичні (в голосеменних і покритосеменних рослин, багатоклітинних тварин) і зіготічеськие редукції (в деяких зелених водоростей, вищих спорових рослин, деяких простих). Розрізняють прості(наприклад, у амеби протея триває від одного поділу клітини до іншого) і складні життєві цикли. Складний життєвий цикл характеризується чергуванням поколінь, що розмножуються різними способами: нестатевим і статевим, статевим способом і вегетативно тощо.

Кожен організм тварин послідовно проходить певні стадії індивідуального розвитку. Індивідуальний розвиток починається з моменту зародження і триває до природної смерті. У багатоклітинних тварин його поділяють на такі періоди:

- період зародкового розвитку - починається з моменту запліднення яйцеклітини чи іншого способу зародження і триває до народження;

- нестатевозрілий період - з моменту народження до настання статевої зрілості;

- період дорослої тварини, що характеризується статевою зрілістю і здатністю до розмноження;

- період старіння, який завершується природною смертю організму.

Простий життєвий цикл.

Послідовні покоління не відрізняються одне від іншого. Прості життєві цикли характерні для деяких водоростей, простіших (амеби протей), тварин з прямим типом розвитку (гідри, планарії, дощові черв'яки, деякі ракоподібні, деякі павукоподібні, деякі молюски, плазуни, птахи, ссавці).

Складний життєвий цикл.

Супроводиться послідовною зміною поколінь, що відрізняються одне від іншого. Можна спостерігати впродовж життя однієї особини, якщо цикл супроводжується метаморфозом. Можна також спостерігати впродовж декількох поколінь, якщо спостерігається їх зміна.

Складні цикли характерні для деяких водоростей, всіх вищих рослин. Вони супроводяться чергуванням поколінь — статевого (гаметофіта) і безстатевого (спорофіту).

У багатьох тварин спостерігаються складні життєві цикли: простих, кишечнополостних, плоских, круглих черв'яків, членистоногих і ін. Правильне чергування поколінь спостерігається у тварин, які розмножуються статевим ,бесполим шляхами. Характерні для деяких простіших (форамініфери, споровики) і кишечнопорожнинних. Наприклад, у сцифоїдной медузи аурелії безстатеве покоління — поліпи, статеве — медузи. Поліпи утворюють медуз, медузи виробляють гамети, і після запліднення з яйця розвивається личинка, яка плаває, осідає на дно і перетворюється на поліп. Чергування поколінь спостерігається у тварин, що розмножуються статевим шляхом і партеногенетічно (сосальщики, деякі членистоногі). Наприклад,деякі дафнії можуть тривалий час розмножуватися партеногенетічно. За несприятливих умов існування відкладають яйця, з яких виходять і самці, і самки. Відбувається запліднення. З яєць виходить нове покоління самок, яке розмножується партеногенетічно.

У деяких тварин спостерігається чергування різностатевого і гермафродитного поколінь (у деяких круглих черв'яків). Прикладом є круглий черв'яків рабдітіс, гермафродитне покоління якого паразитує в легких жаб. З яєць, виведених назовні, розвиваються різностатеві особини, які відрізняються від паразитичних. З їх яєць виводяться личинки, які потрапляють у лягушек і стають гермафродитами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]