Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_referat-zhittyeviy-cikl_45b84da0c42.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

Статеве розмноження

Статеве розмноження відбувається завдяки статевому процесу — об'єднанню генетичного матеріалу двох різних особин в одній клітці. Статевий процес відбувається або копуляцією, або кон'югацією.

Кон'югація - це загальна назва декількох форм статевого процесу. Характерна для бактерій, водоростей, грибів, деяких простіших.

Копуляція — це процес злиття статевих клітин. Відомо декілька форм копуляциі: ізогамія — злиття однакових по розмірах рухливих гамет, анізогамія (гетерогамія) — злиття рухливих гамет, різних за розмірами, оогамія — злиття гамет різних за розмірами, одна з яких нерухома (велика), а друга — рухлива.

Партеногенез (від греч. партенос — дівчина, генезис — походження). Особлива форма статевого розмноження. Це розвиток організму з незаплідненої яйцеклітини. Новий організм має генотип материнського організму. Партеногенез характерний для деяких черв'яків, комах, ракоподібних,плазунів, рослин.

Партеногенез може бути єдиним способом розмноження (у паличників). У деяких комах (тлі), ракоподібних (дафнії) спостерігається чергування поколінь — партеногенетічного і статевого. В деяких видів (ящірок) можуть рівноправно існувати як партеногенетічні популяції, так і статеві.

Порівняння двох типів розмноження

Організми, які розмножуються за допомогою безстатевого механізму, витрачають на розмноження значно менше ресурсів і мають можливість швидкого збільшення розміру популяції. Проте статеве розмноження також має кілька переваг, адже "статеві" організми мають більше можливостей для адаптації до умов навколишнього середовища. Для забезпечення достатнього рівня генетичних змін, пристосування до нових умов обидва типи організмів повинні забезпечити певний рівень мутацій у своїх геномах. Проте безстатеві організми при цьому втрачають початкові варіанти генів, що зберігаються в популяції. Крім того, організми із статевим розмноженням мають можливість змінюватися зачно сильніше, прискорюючи процес еволюції. Про переваги статевого розмноження свідчить той факт, що генетичний алгоритм, математична модель, побудована на його основі, має значні переваги для пошуку мінімуму на складній багатовимірній поверхні, ніж еволюційні алгоритми, аналогічні безстатевому розмноженню.

Багато організмів можуть розмножатися як статевим шляхом, так і безстатевим. Попелиці, слизисті гриби, актинії, деякі види морських зірок та більшість рослин мають можливость розмножуватися брунькуванням або фрагментацією.

Коли зовнішні фактири сприятливі, зазвичай використовується безстатеве розмноження, максимально експлуатуючи ресурси навколишнього середовища. Популяція у такому випадку експоненційно зростає, а безстатеве розмноження надає перевагу швидшого росту.

Коли джерела їжі виснажуються, клімат погіршується або виникає інша несприятлива зміна, ці організми перемикаються на статеву форму розмноження. Статеве розмноження гарантує змішування генофонду виду. Зміни, отримані нащадками в результаті статевого розмноження, дозволяють деяким індивідуумам краще пристосуватися до виживання у нових умовах і забезпечують механізм добірної адаптації. Крім того, статеве розмноження часто приводить до утворення більш стійкої життєвої стадії, яка може витримати умови, що загрожують нащадкам, отриманим безстатевим шляхом. Тому насіння, спори, яйця, лялечки та інші «зимуючі» стадії гарантують виживання протягом несприятливого часу і дають можливість організму «чекати» покращення зовнішніх умов.

Безстатеве розмноження виникло набагато раніше за статеве у процесі еволюції. Вважається, що це був перший тип розмноження, що виник у момент отримання організмами індивідуальності. Хоча переваги статевого розмноження серед багатоклітинних організмів добре відомі, їх кількісний внесок та еволюція статевого розмноження все ще активно досліжуються.

Джерела:

А.М. Охріменко, Е.В. Шухова «Хрестоматія із зоології».

Т.Л Заведея «Справочник школьника и студента».

http://www.booksite.ru/fulltext/1/001/008/064/324.htm

1000 тайн живого мира / О.В. Волцит и др. – М.: Астрель ООО, АСГ, 2001.

Книга для чтения по зоологии / Сост. С.А. Молис. – М.: Просвещение, 1986.

Дніпропетровськ

2009

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]