Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.1, №1 МДР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Дисципліна «Монтаж,діагностика і ремонт хімічного обладнання»

Розділ 1. Загальні питання організації монтажних робіт

Тема 1. Організація монтажних робіт.

План.

1. Організація й технічна підготовка до виконання монтажних робіт.

2. Підготовка монтажної площадки.

3. Технічна документація для виконання монтажних робіт.

4. Служби Держнагляду охорони праці.

Ключові терміни

Монтаж, будівельно-монтажні роботи, прийом фундаментів, наземні і підземні комунікації, тимчасові споруди, первинна документація, виконавча документація, документація здачі робіт,охорона праці.

1.Організація й технічна підготовка до виконання монтажних робіт. Монтаж устаткування на хімічних і нафтопереробних заводах виконується при будівництві нових об'єктів, а також при реконструкції й ремонті діючих.

Будівельно-монтажні роботи при будівницьтві об'єкта включають наступні категорії робіт: будівельні, спеціальні будівельні, монтажні. До будівельних відносять роботи з будовою будинків і споруджень; до спеціальних будівельних - роботи з вентиляції, футерівкі, нанесенню хімзахисних й ізоляційних покриттів, кладці промислових печей, піднесенню цегельних і залізобетонних труб; до монтажних - монтаж устаткування, металоконструкцій, трубопроводів, КІП, енергетичного встаткування, підйомно-транспортного встаткування.

Монтажні роботи складаються з наступних різновидів: такелажні роботи, власне монтажні роботи, опробування й випробування змонтованого встаткування. До такелажних відносяться роботи з переміщення встаткування, вузлів, секцій, блоків, деталей, а також роботи з установки такелажних засобів. Такелажні роботи проводяться на всій території споруджуваного об'єкта.

До монтажних робіт відносяться роботи з розпакування встаткування, перевірці комплектності й прийманню в монтаж, перевірці фундаментів, розбиранню й складанню встаткування, очищенню від змащень, що консервують, установці в проектне положення, кріпленню до підстави, а також переміщення в межах місця установки встаткування.

До робіт по випробуванню відносяться випробування на міцність і щільність, випробування на холостому ходу й під навантаженням, усунення виявлених недоліків.

Перед початком монтажу монтажна організація приймає у будівельної організації фундаменти й інші будівельні конструкції, призначені для установки на них устаткування або металоконструкцій й оформляється акт «здача-прийом» за встановленою формою, що підписується представниками замовника, будівельної й монтажної організації. Повинні бути дотримані встановлені допуски на виготовлення фундаментів, строго витримана розбивка головних осей, розміри в плані й всі висотні оцінки.

Установлювати встаткування на фундамент можна тільки після закінчення строку витримки бетону протягом часу, обумовленого технічними умовами. Відкрита поверхня фундаменту й колодязі для анкерних болтів повинні бути очищені від будівельного сміття й нашарувань. 2. Підготовка монтажної площадки.

Монтажною площадкою називається комплекс виробничих і побутових будинків з дорогами й комунікаціями. План підготовки монтажної площадки, складений проектною організацією, являє собою частина проекту проведення монтажних робіт. Відповідно до цього плану прокладають постійні й тимчасові дороги, проїзди, шляхи підвозу великогабаритного встаткування, наземні й підземні комунікації (водопровід, каналізація й. т.д.), що забезпечують постачання площадки водою, електроенергією, парою, стисненим повітрям і т.д., покривають площадки для складання встаткування збірними залізобетонними плитами.

Організація площадки включає установку тимчасових споруджень (бригадні й прорабські будиночки, склади та ін.), устаткування інструментальних і ремонтних майстерень слюсарними верстатами, наждаковими й свердлильними верстатами.

Особлива увага приділяється питанням техніки безпеки - огородженню небезпечних зон, висвітленню, наявності пожежного інвентарю й аптечок.

Розміри площадки повинні бути такими, щоб на ній можна було розмістити всі одночасно монтовані апарати й машини, а також необхідні для монтажу механізми й пристосування.Великогабаритне встаткування вивантажують і збирають на площадці, розташовуваної по можливості поблизу місця монтажу.У результаті стає можливим проведення монтажних робіт паралельно з будівельними, що дозволяє скоротити загальні строки спорудження об'єкта.