Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЛЕКЦІЯ 10 Матричні дешифратори

.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
363.52 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 10

Матричні дешифратори

1. Одноступінчаті матричні дешифратори

Реалізується дешифратор на схемах І з двома входами. використовується в багатьох електронних пристроях, наприклад, в засобах відображення інформації. Вирішує питання дешифрування багатозначних позиційних кодів, які подаються у вигляду матриць. На рисунку 1 подана функціональна схема дешифратора на 6 входів.

Рисунок 1 – Одноступінчатий матричний дешифратор

Вхідні сигнали в матричному дешифраторі з’являються одночасно на одному із входів зверху і одному із входів зліва. Відповідно активізується одна із 9 схем І матриці і на її виході з’явиться 1.

Кількість схем І в дешифраторі де , – число його входів. Кожному виходу відповідає одна з двійкових функцій:

; ; ; .

Для матричного дешифратора на рис. 1 це будуть такі функції:

, , ;

, , ,

, , .

2. Двоступінчаті матричні дешифратори

Перша ступінь має в своєму складі звичайні лінійні дешифратори и , друга ж містить матричний дешифратор. Старші і молодші розряди вхідної кодової комбінації подаються в рівній чи близькій до неї кількості на дешифратори , і дешифруються кожним із них окремо, як це виходить, наприклад, з рис. 2. Сигнали з виходів лінійних дешифраторів і в ньому подаються на входи матричного дешифратора і активізують один із його виходів, що і є ознакою дешифрування вхідної кодової комбінації. В даному випадку як лінійні дешифратори, так і матричний дешифратор використовують для своєї побудови схеми І з двома входами, що призводить до підвищення рівня технологічності цифрової схеми при реалізації дешифратора.

Рисунок 2 – Двохступінчатий матричний дешифратор

Основними достоїнствами двохступінчатих матричних дешифраторів, як це видно і з приведеної вище однієї з їх схем, є простота, однорідність і надійність структури.

2