Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фармакологія СІТО.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

Механізм дії

Відкриття ЕРФ (ендотеліального релаксируючого фактору) або NO (монооксид азоту) являється значним вкладом для розуміння механізмів дії органічних нітратів (мал. 7). Вважають, що спазм коронарних сосудів в значній мірі обумовлений недостатнім виробленням ендотелієм судин ендогенного NO або посиленням його деструкції. Органічні нітрати в даних випадках поповнюють дефіцит NO в стінках судин. Це, в кінці кінців, приводить до зменшення рівня кальцію в клітинах, розширенню судин та зменшення роботи серця. Антагоністи кальцію (блокатори кальцієвих каналів) блокують повільний трансмембранний потік кальцію в середину кардіоміоцитів. Блокада кальцієвих каналів L – типу супроводжується зменшенням роботи серця зі сповільненням його ритму, розширенням коронарних та периферичних артерій (зменшення АТ, ЗПОС), в результаті чого зменшується необхідність міокарда в кисні та збільшується його надходження. в– адренорецептори, усуваючи симпатоадреналовий вплив на міокард, зменшують роботу серця.

Мал. 7. Механізм антиангінальної дії нітратів

Аміодарон неконкурентно блокує а- і вАР, кальцієві і натрієві канали, що призводить до зменшення частоти сердечних скорочень, сердечного викиду, розширеню коронарних судин. Валідол, подразнюючи слизисту оболонку порожнини рота, рефлекторно знижує коронарні сосуди та збільшує транспорт кисню до міокарду. Карбокромен та дипіридамол інгібірують фосфодиестеразу та аденозиндезаміназу, що приводить до розширення коронарних сосудів. Триметазид забезпечує трансмембранний перенос іонів натрію, кальцію, калію, підтримують гомеостаз в кардіоміоцитах. Інозит підвищує енергетичний обмін в міокарді.

Фармакодинаміка

Препарати володіють антиангінальним ефектом: виявляють на міокард негативну ізотропну, а деякі з них і хронотропну дію;забезпечують зниження необхідності міокарда в кисні та збільшення його транспорту. Коронаролітики володіють коронаророзширюючим ефектом. Дипіридамол володіє антиагрегантним ефектом. Триметазид та інозит покращують метаболізм міокарда.

Показання до застосування

Купірування та профілактика приступів стабільної та нестабільної стенокардії, гострий інфаркт міокарда (ІМ), відновлюючи терапія після ІМ. комплексна терапія гострої та хронічної недостатності. Профілактика гіперкоагуляційного синдрому (дипіридамол).

Побічна дія

Побічним ефектом органічних нітратів являються головна біль пульсуючого, розпираючого характеру; ортостатична гіпотензія та рефлекторна тахікардія; відчуття жару, почервоніння шкіри обличчя. Толерантність(зменшення продовження та вираженості ефекту при регулярному прийманні нітратів ). Синдром відміни (проявляється погіршенням клінічного проходження стенокардії через 1 – 2 дні після зупинки прийому препаратів). При прийманні в – адреноблокаторів можуть виникати порушення ритму і провідності – брадикардія, артеріальна гіпотензія, СН, бронхоспазм.

Побічними ефектами антагоністів кальцію являються порушення ритму серця, гіпотонія зниження скоротливості міокарда; аміодарону – м’язова слабкість, брадикардія; дипіридамолу – «синдром обкрадання», гіпотензія; інозиту – тахікардія, загострення подагри; триметазидину – біль в епігастрії; карбокромену – брадикардія; валідолу – сльозоточіння, запаморочення.