Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. раб. (Станд. прод. и услуг).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки молодьспорту україни херсонський національний технічний університет

Кафедра товарознавства, стандартизації і сертифікації

Реєстр. № 22/800 – 25.10.2010

Методичні рекомендації і контрольні завдання до виконання лабораторних робіт

з дисципліни

СТАНДАРТИЗАЦІЯ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОСЛУГ

для студентів

5 курсу

для спеціальності

8.000001 – Якість, стандартизація та сертифікація

напряму підготовки

1801-Специфічні категорії

факультету

Технологій і дизайну

Х ерсон – 2010

Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Стандартизація продукції та послуг».

Укладачі: к.т.н., доцент Домбровська О.П.,

д.т.н., проф. Чурсіна Л.А..

Кількість сторінок: 96.

Рецензент: к.т.н., доцент Тіхосова Г.А.

Затверджено

на засіданні кафедри ПС і СС

протокол № 4 від 08.10.2010 р.

Зав. кафедри ___________Чурсіна Л.А.

Відповідальний за випуск: ________________ д.т.н., проф. Чурсіна Л.А.

Вступ

Весь історичний розвиток людства супроводжується розвитком стандартизації. Необхідність спільного існування в суспільстві спричинила узгодження норм поведінки, обрядів, традицій, появу мови, одиниць вимірювання тощо.

Технічний рівень і якість продукції – поняття нероздільні, як не можна розділити поняття стандартизація і якість. Саме в стандартах і технічних умовах встановлюються ті вимоги до продукції, що випускається, дотримання яких дає можливість вважати цю продукцію якісною. Головна мета стандартизації – створення нормативно-технічної документації, яка встановлює прогресивні вимоги до продукції на період її випуску, а також перспективні вимоги, які випереджають рівень можливостей сучасної техніки та технології. За останні роки повністю сформувалася державна служба стандартизації, метрології та сертифікації України, було розроблено відповідні нормативні документи з питань стандартизації, тому введення дисципліни «Стандартизація продукції та послуг» є своєчасним.

Стандартизація – це вид діяльності, який є дуже динамічним. Особливо це стосується сучасного етапу становлення й розвитку Української державності, коли відбувається докорінний злам організаційних структур управління економікою, методів планування, засвоєння нових підходів до вирішення цілої низки економічних і соціальних проблем.

У зв’язку з вищевикладеним у даних методичних рекомендаціях розглянуто: класифікацію нормативних документів і стандартів, чинних в Україні; процедуру та етапи розроблення національних стандартів і нормативних документів; правила позначення нормативних документів та їх зміст; загальні вимоги до змісту розділів технічних умов та умови їх реєстрації; систему стандартизації конструкторської та технологічної документації; систему переважних чисел, уніфікацію виробів та послуг; стандартизацію послуг у межах маркетингу.