Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна та санітарія.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
77.23 Кб
Скачать

200 Днів, більша частина яких одноденні, коли не

дозволяється м'ясна, молочна та яєчна їжа. В

підході християнської релігії до харчування

просліджується розумний принцип помірності з

відмовою від крайностей [2, 3].

Таким чином, аналіз нетрадиційного харчування,

представленого вище у вигляді різних видів харчу\

вання та дієт, свідчить про незбалансованість ос\

танніх за основними нутриєнтами та невідповідність

їх основним положенням раціонального та дієтич\

ного харчування. Разом з тим в багатьох дієтах та

видах нетрадиційного харчування є раціональні

зерна. Вони можуть бути успішно використані в

дієтотерапії при чіткому показанні, виходячи з

особливостей порушень обміну речовин в ор\

ганізмі людини. Такі дієти та види нетрадиційного

харчування не слід використовувати тривалий час

а також при цьому необхідно враховувати вік,

стать, загальний стан здоров'я, умови праці,

особливості фармакотерапії у хворих та інші кри\

терії, які мають тісний зв'язок з харчуванням лю\

дини.

Вегетеріанство

За і проти вегетаріанства висловлюються дієтологи, медики, науковці, релігійні діячі, прості обивателі. І кожен, хто вирішив змінити свій звичний образ харчування, повинен бути обережним: у вегетаріанства дійсно є маса плюсів і мінусів, які знаходяться приблизно в однаковому співвідношенні. Якщо у вас немає особистого дієтолога, порадьтеся хоча б зі своїм лікарем, чи варто всерйоз відмовлятися від м’яса, – він повинен знати, як ваше тіло може відреагувати на подібні зміни.

Користь вегетаріанства зводиться до того, що така дієта забезпечує невисоке вживання насичених жирів, а також продуктів з шкідливим холестерином. З рослинної їжі вегетаріанці отримують багато харчових волокон, вітамінів і різних фітохімічних речовин, які зміцнюють імунітет і загальний стан здоров’я. У вегетаріанців зазвичай нижчий, ніж у всіх інших, рівень артеріального тиску, вони рідше страждають від інсультів, діабету 2 типу, артеріальної гіпертензії, деяких видів раку. Крім того, вегетаріанство допомагає хворим на діабет підвищити резистентність до інсуліну, а також окислювальний стрес.

Вегетаріанство, за і проти якого висловлюється маса вчених і простих людей, нікого не залишає байдужим. Хтось відгукується з захопленням, так як відчуває значне поліпшення свого стану, а хтось категорично не сприймає жорстку заборону на їжу тваринного походження. Так у чому полягає шкода вегетаріанства?

Ряд клінічних досліджень стверджує, що прихильники вегетаріанства відчувають нестачу вітаміну В12, який дуже важливий для росту клітин тіла і крові. У результаті нестачі вітаміну в людини можуть з’явитися неврологічні розлади з необоротною загибеллю клітин. Крім того, вегетаріанці страждають від частих переломів – внаслідок крихкості кісток.Якщо шанувальник рослинної їжі буде нехтувати прийомом кальцію і вітаміну D, це може призвести до зниження щільності кістки і скорочення її зростання. Традиційна дієтологія засуджує і відсутність білків тваринного походження в раціоні веганів, оскільки вважає, що таке харчування не може бути збалансованим.

Нарешті, не варто практикувати вегетаріанство у дітей будь-якого віку: у підсумку вони будуть страждати від нестачі білка, заліза, цинку, незамінних жирних кислот, кальцію і вітамінів групи В. Особливо це стосується веганства та інших екстремальних форм вегетаріанства.

Взагалі ж у вегетаріанства плюси і мінуси стосуються обдуманого або необдуманого вибору продуктів, внаслідок чого і спостерігаються позитивні або негативні ефекти. Все точно так само, як і в будь-який інший системі живлення.

Видів вегетаріанства на сьогоднішній день існує чимало. Між собою вони різняться строгістю обмежень, а також ідейними міркуваннями.

Флексітаріанство - це вид лікувального вегетаріанства, при якому дозволяється вживати м’ясо і морепродукти раз-два на місяць. До такого типу харчування вдаються ті, кому протипоказано м’ясо за медичними показаннями. Американські вчені з Mayo Clinic довели, що ця система харчування є однією з найбільш корисних і збалансованих: рідкісне включення м’яса в достатній мірі насичує людину білками і жирами, необхідними вітамінами і мікроелементами. А досвідчені флексітаріанці ніколи не страждають від голоду.

Види вегетаріанства включають в себе і веганство: це самий строгий варіант, який не допускає вживання будь-яких продуктів тваринного походження. Причому як в їжі, так і в побуті. Прихильники такого напряму вважають, що це найбільш природний тип харчування для людства. Проте саме в цьому підході найчастіше виявляються мінуси вегетаріанства, про які ми поговоримо нижче.

Втім, існує і більш екстремальний варіант - сироїдіння. Воно передбачає вживання тільки сирих, не оброблених тепловим способом овочів і фруктів.

Лактоововегетаріанство (lacto – «молоко», ovo – «яйця») дозволяє вживати в їжу молочні продукти і яйця, а також будь-яку їжу рослинного походження. А ось м’ясо тварин і морепродукти з раціону виключаються. Вегетаріанці подібного штибу приходять до цього раціону з етичних, релігійних міркувань або з метою оздоровлення. З точки зору збалансованості таке харчування здатне забезпечити організм багатьма корисними речовинами і мінералами, а також білками.

Це основні види вегетаріанства, які існують в наші дні. Всі інші – лише частини цілого, і називають їх квазі-вегетаріанськими дієтами.

Нутрицевтики — биологически активные добавки к пище, применяемые для коррекции химического состава пищи человека (дополнительные источники нутриентов: белка, аминокислот, жиров, углеводов, витаминов, минеральных веществ, пищевых волокон)[источник не указан 645 дней].

Конечной целью использования нутрицевтиков является улучшение пищевого статуса человека, укрепление здоровья и профилактика ряда заболеваний[источник не указан 645 дней].

Парафармацевтики — биологически активные добавки к пище, применяемые для профилактики, вспомогательной терапии и поддержки в физиологических границах функциональной активности органов и систем[источник не указан 645 дней].

Все[источник не указан 645 дней] растения, входящие в состав парафармацевтика, должны быть проверены по отечественной и международной нормативной документации в плане разрешения их применения в пищевой промышленности, а также в составе лекарственных чаев и сборов в соответствии с требованиями: Российской Фармакопеи; зарубежных Фармакопей; Методических указаний о порядке доклинического и клинического изучения препаратов природного происхождения и гомеопатических лекарственных средств (Минздравмедпром Российской Федерации 08.04.94); Flavouring substance sand natural sources of flavourings, 111 ed, Council of Europe, 1981; Flavors and Fragrance Materials. A Worldwide reference list of materials used in compounding flavors and fragrances with sources of supply, 1993.[источник не указан 645 дней]

Эубиотики — биологически активные добавки к пище, в состав которых входят живые микроорганизмы и (или) их метаболиты.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]