Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метода_лаборат_печать_0804.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
517.63 Кб
Скачать
  1. Вивчити склад персонального комп’ютера.

  2. Вивчити склад системного блоку.

  3. Виконати рисунок материнської плати в протоколі до лабораторної роботи з зазначенням всіх основних елементів та типів роз’ємів.

    Лабораторна робота №2. Підключення процесора й оперативної пам'яті до материнської плати комп'ютера.

Ціль роботи: навчитися правильно підключати процесор і оперативну пам'ять комп'ютера, а також вивчення характеристик цих пристроїв.

Хід роботи:

  1. Підключення процесора (для роз`єму типу Socket).

Рис. Роз`єм процесора типу Socket

    1. Необхідно відсунути й підняти рукоятку рознімання для процесора на 90-100º для вільного приєднання процесора.

    2. Необхідно правильно зорієнтувати процесор щодо рознімання по спеціальному маркуванню (див. малюнок). Процесор установлюється тільки одним образом у відповідне рознімання.

    3. Опустити процесор у рознімання, при цьому ніжки мікросхеми не повинні деформуватися.

    4. Опустити рукоятку рознімання долілиць до замикання.

    5. Нанести тонкий рівномірний шар термопасти на ядро процесора, якщо вона не встановлена на нього раніше, на радіаторі в місці зіткнення із процесором.

    6. Установити підставу кріплення вентилятора процесора.

    7. Установити вентилятор і верхню частину кріплення вентилятора процесора.

    8. Підключити живлення вентилятора.

  1. Підключення оперативної пам'яті (модуля пам'яті).

    1. Необхідно визначити тип пам'яті, обсяг і кількість контактів установлюваного модуля пам'яті.

    2. Необхідно відсунути засувки на розніманні для пам'яті убік.

    3. Установити модуль пам'яті в рознімання, при цьому необхідно перевірити правильність установки. Модуль пам'яті встановлюється тільки одним образом у відповідне рознімання.

    4. При необхідності підключити другий модуль пам'яті аналогічно.

Примітка. Всі роботи з установки процесора й пам'яті необхідно робити тільки після зняття статичної електрики з обох рук.

Вказівка: у протоколі до лабораторної роботи виконати малюнки процесора, модулів пам’яті, роз’ємів з визначенням кількості контактів.

Лабораторна робота 3. Настроювання комп'ютерної системи засобами програми setup bios. Порядок запуску комп'ютера.

Ціль роботи: усвідомити основні типи параметрів комп'ютера, що набудовуються програмою SETUP, знати найбільше, що набудовуються часто параметри, і порядок їхньої установки: завантаження операційної системи з різних носіїв (дискета, жорсткий диск, CD-ROM), вибір параметрів захисту, проведення авто визначення жорстких дисків. Усвідомити порядок початкового завантаження комп'ютера, знати її етапи, можливі несправності й методи їхньої діагностики.

Базові відомості:

Програма SETUP входить до складу базової системи уведення-виводу (BIOS) і призначена для первинного настроювання апаратної конфігурації обчислювальної системи. Основне завдання настроювання - забезпечити можливість автоматичного визначення состава системи засобами BIOS. Додаткове завдання - оптимізувати настроювання й підвищити ефективність всієї системи в цілому.

У більшості випадків програма SETUP викликається натисканням клавіші DELETE відразу після включення живлення. В окремих випадках може використовуватися інша клавіша або комбінація клавіш - необхідна інформація видається на екран монітора при запуску комп'ютера.

Вибір параметра, що набудовується, виконується клавішами керування курсором, а зміна параметра - клавішами PAGE UP/PAGE DOWN. Також можна викликати меню, що містить всі варіанти настроювань даного параметра. Для цього треба нажати Enter.

Некваліфікована зміна настроювань мікросхеми CMOS може привести до виходу комп'ютерної системи з ладу! У зв'язку із цим вживіть наступних заходів:

  • не вносите ніяких змін у настроювання, якщо ви не впевнені в їхній правильності;

  • записом на окремому аркуші паперу чітко фіксуйте всі параметри до їхньої зміни й після;

  • по закінченні роботи закрийте програму SETUP без збереження внесених змін.

Порядок виконання:

  1. Якщо монітор має живлення, окреме від системного блоку, включите монітор.

  2. Включите комп'ютер.

  3. З появою інформації на екрані натисніть клавішу DELETE - відбудеться запуск програми SETUP і відкриється меню, представлене на мал. 1 (состав цього меню відрізняється для різних моделей материнських плат).

  4. За допомогою клавіш керування курсором виберіть пункт меню STANDARD CMOS SETUP (Стандартні настроювання мікросхеми CMOS).

  5. У вікні, що відкрилося, перевірте установку системних годин, системного календаря, кількість і обсяг жорстких дисків.

  6. Поверніться в попереднє меню за допомогою клавіші ESC.

  7. Виберіть пункт BIOS FEATURES SETUP (Настроювання параметрів BIOS). Натисніть на клавішу ENTER.

  8. У вікні, що відкрилося, перевірте:

  • з якого диска починається запуск комп'ютера. Послідовність запуску задається в пункті BOOT SEQUENCE. За допомогою клавіш PAGE UP і PAGE DOWN переглянете й відзначте всі можливі для даного комп'ютера варіанти запуску. Особливу увагу звернете на варіант запуску, що починається з жорсткого диска С: (він використовується при штатній роботі), і на варіант запуску, що починається із гнучкого диска А:, - він використовується при відновленні працездатності комп'ютера, якщо завантаження з жорсткого диска з якихось причин неможливі.

  • стан захисту комп'ютера від несанкціонованого доступу: задається пункт Security Option. Setup - відключено (для режиму настроювання), System - включено (для штатної роботи системи).

  1. Поверніться в попереднє меню натисканням клавіші ESC.

  2. Виберіть пункт IDE HDD AUTO DETECT (Автоматичне визначення жорстких дисків). Натисніть на клавішу ENTER. Зверніть увагу на порядок тестування дисків.

  3. Завершите роботу із програмою SETUP без збереження результатів зміни. Для цього натисніть клавішу ESC і при одержанні запиту підтвердите вихід без збереження змін натисканням клавіші Y (Yes - Так)

ROM PCI/ISA BIOS (2A5CLAL1A)

CMOS SETUP UTILITY

AVARD SOFTWARE, INC.

STANDART CMOS SETUP

BIOS FEATURES SETUP

CHIPSET FEATURES SETUP

PNP/PCI SETUP

LOAD SETUP DEFAULTS

INTEGRATED PERIPHERALS

SUPERVISOR PASSWORD

USER PASSWORD

IDE HDD AUTO DETECT

HDD LOW LEVEL FORMAT

SAVE & EXIT SETUP

EXIT WITHOUT SAVING

Esc: Quit

F10: Save & Exit Setup

: Select Item

(Shift)F12: Change Color

Рис. Головне вікно програми SETUP (приклад)

Дослідження порядку запуску комп'ютера

  1. При подачі живлення на процесор відбувається його звертання до мікросхеми ПЗУ й запуск програми, що ініціалізувала роботу комп'ютера. У цей момент на екрані монітора спостерігається повідомлення про версію BIOS.

  2. Процедура ініціалізації запускає процедуру POST, що виконує самотестування базових пристроїв (POST - Power-On Self-Test). У цей момент на екрані спостерігається повідомлення Memory Test: і вказівка обсягу перевіреної пам'яті комп'ютера.

  3. При відсутності дефектів в оперативній пам'яті або в клавіатурі відбувається звертання до мікросхеми CMOS, у якій записані дані, що визначають состав комп'ютерної системи і її настроювання. На екрані монітора ці дані відображаються в таблиці System Configuration.

  4. Установивши параметри жорсткого диска, комп'ютерна система звертається в його системну область MBR – Master Boot Record, знаходить там завантажник операційної системи й починає її завантаження. При цьому на екрані може виводитися повідомлення типу:

Starting тип операційної системи ...

Далі робота з комп'ютером виконується під керуванням операційної системи.

Порядок виконання роботи:

  1. Якщо монітор обчислювальної системи має живлення, окреме від системного блоку, включите монітор.

  2. Включите комп'ютерну систему кнопкою Power системного блоку.

  3. Для спостереження повідомлень, що надходять від комп'ютера в процесі запуску, використовуйте клавішу Pause/Break. Вона припиняє завантаження й дає можливість уважно прочитати повідомлення. Для продовження запуску використовуйте клавішу ENTER. Для перезавантаження комп'ютера до початку завантаження ОС можна однократно нажати комбінацію клавіш Alt+Ctrl+Delete.

  4. Відзначте версію BIOS (див. базові відомості, п. 1).

  5. Укажіть протестований обсяг пам'яті (див. базові відомості, п. 2).

  6. Дані, що визначають состав комп'ютерної системи і її настроювання, на екрані монітора відображаються в таблиці System Configuration (див. Базові відомості, п. 3). Призупинивши запуск за допомогою клавіші PAUSE/BREAK, вивчите таблицю й установите:

  • скільки жорстких дисків має комп'ютерна система і який їхній обсяг?

  • чи є дисководи гнучких дисків і які параметри використовуваних гнучких дисків?

  • скільки послідовних і паралельних портів є в наявності?

  • до якого типу ставляться мікросхеми, розміщені в банках пам'яті? Продовжите запуск клавішею ENTER.

  1. Визначите тип установлюваної операційної системи (див. Базові відомості, п. 4).

  2. Дочекавшись закінчення запуску операційної системи, з'ясуєте у викладача порядок завершення роботи з комп'ютером. Приведіть комп'ютер у вихідний стан.

  3. Запишіть порядок початкового завантаження комп'ютера, відзначте, що є кінцевим пунктом кожного етапу.