Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНСТРУКЦІЯ з складання планів лікв. аварій.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

III. Дії працівників у разі виникнення раптового викиду

вугілля й газу, гірничого удару

3.1. Необхідно негайно включитися до ізолюючого саморятувальника, вийти найкоротшим вільним шляхом на свіжий струмінь й вимкнути напругу на електроапаратуру, яка знаходиться в зоні викиду.

3.2. Якщо в результаті аварії шляхи виходу перекриті, треба включитися до засобів саморятування (ізолюючі саморятувальники, респіратори пункту ДГК тощо) і чекати приходу гірничорятівників.

3.3. Для запобігання вибуху забороняється користуватися перемикальними пристроями світильника (якщо світло погасло, світильник не вмикати).

IV. Дії працівників у разі виникнення обвалу

4.1. Люди, що захоплені обваленням, повинні вжити заходів для визволення потерпілих, що знаходяться під завалом, встановити характер обвалення й можливість безпечного виходу через купольну частину виробки. Якщо вихід неможливий, слід встановити додаткове кріплення й приступити до розбирання завалу.

У разі, коли це неможливо, необхідно чекати приходу гірничорятівників, подаючи сигнали кодом ударами по металевих (твердих) предметах.

У разі обвалення в підготовчих виробках необхідно виконати рідкі удари відповідно до кількості людей, що знаходяться за обваленням.

У разі обвалення в лаві крутого падіння виконують перші удари, які означають номер уступу, а потім із перервою другі удари, які означають кількість у ньому людей.

4.2. У разі, коли захоплені обваленням люди знаходяться в тупиковій частині виробки, необхідно роз'єднати трубопровід стиснутого повітря (пожежний, пожежно-зрошувальний) й встановити в 5...10 м від вибою перемичку з підручних матеріалів для запобігання надходження метану; при цьому люди повинні знаходитися між перемичкою й завалом.

V. Дії працівників у разі затоплення виробки водою,

пульпою, замулювання тощо

5.1. При затопленні водою необхідно взяти саморятувальник і виходити на вищерозташований горизонт ближчими виробками або до ствола за ходом руху води (пульпи).

VI. Дії працівників у разі загазування виробки

6.1. При загазуванні виробок слід включитися до ізолюючого саморятувальника, вийти із загазованих виробок, вимкнути електроенергію і поставити знак, що забороняє вхід у виробки (захрестити виробку).

6.2. У разі надходження до гірничих виробок сильнодіючих отруйних речовин необхідно після виведення людей відключити ВМП, припинити подачу стиснутого повітря на аварійну дільницю.

Додаток 6

до Інструкції зі складання планів ліквідації аварій

ТИПОВІ ВКАЗІВКИ З ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ

АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЙ

1. Загальні положення

1.1. При виникненні аварійних ситуацій (загазування, раптова зупинка вентилятора головного провітрювання, загальношахтне відключення електроенергії, застрягання в стволі підйомних посудин з людьми, ураження електрострумом) необхідно знати виконувати типові вказівки.

2. Типові вказівки у разі загазування виробок (проникнення

сильнодіючих отруйних речовин).

2.1. У разі загазування (проникнення сильнодіючих отруйних речовин) виконують наступне:

припиняють будь-які роботи й виводять людей із загазованої виробки у безпечне місце, забороняють рух людей і електровозів прилеглими виробками з вихідним вентиляційним струменем;

відключають електроенергію в загазовану виробку і на шляху вихідного з неї вентиляційного струменя;

виставляють з членів ДГК та посадових осіб пости в безпечних місцях для запобігання доступу людей до загазованої виробки та апаратури включення електроенергії;

повідомляють головного інженера шахти, начальника дільниці, на якій відбулося загазування;

проводять розгазування відповідно до Інструкції з розгазування гірничих виробок, розслідування, обліку й попередження загазувань.

2.2. У разі проникнення сильнодіючих отруйних речовин провітрювання й подачу стисненого повітря у виробку припиняють після виводу людей.

2.3. За неможливості провітрювання загазованих виробок ці роботи виконують гірничорятувальні підрозділи відповідно до заходів, розроблених в установленому порядку.