Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНСТРУКЦІЯ з складання планів лікв. аварій.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

51

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства надзвичайних

ситуацій України

______________ № _____

ІНСТРУКЦІЯ

ЗІ СКЛАДАННЯ ПЛАНІВ ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЙ

І. СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ

1. Інструкція встановлює вимоги для інженерно-технічних робітників вугледобувних та вуглепереробних підприємств, фахівців з командного складу підрозділів ДВГРС які беруть участь у розробці планів ліквідації аварій.

2. Вимоги Інструкції є обов'язковими до виконання усіма юридичними і фізичними особами, які здійснюють діяльність, пов'язану з видобутком, переробкою вугілля та ліквідацією аварій на підприємствах, що пов’язані з видобутком та переробкою вугілля.

ІІ. ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ

1. ВГРЗ – воєнізований гірничорятувальний загін;

2. ВГРВ – воєнізований гірничорятувальний взвод;

3. ВМП – вентилятор місцевого провітрювання;

4. ВТБ – дільниця вентиляції і техніки безпеки;

5. ДВГРС – державна воєнізована гірничорятувальна служба;

6. ДГК – допоміжна гірничорятувальна команда;

7. НПАОП – нормативно-правовий акт з охорони праці;

8. ПЛА – план ліквідації аварій.

III. Терміни та визначення понять

1. В Інструкції терміни вживаються в такому значенні:

план ліквідації аварій – план узгоджених дій працівників, що застигнуті аварією у шахті, адміністрації шахти, гірничорятувальних частин ДВГРС та допоміжних гірничорятувальних команд;

депресійна зйомка – комплекс робіт, що виконуються з метою встановлення розподілу загальношахтної депресії по виробках, отримання даних про значення фактичних опорів гірничих виробок, встановлення причин, що призводять до великих втрат тиску повітря;

дегазація гірничих виробок – процеси видалення рудникових газів з їх джерел з метою зниження їхнього виділення у гірничі виробки;

вибух – процес визволення великої кількості енергії в обмеженому об׳ємі за короткий проміжок часу;

спалах ­– короткочасне і інтенсивне згоряння обмежених об׳ємів горючих газів або пилу, що не супроводжується утворенням ударної хвилі та руйнуванням гірничих виробок чи споруд.

IV. Вимоги до складання, узгодження та введення в дію планів ліквідації аварій

4.1. Загальні вимоги

4.1.1. Для кожної шахти, що діє, реконструюється, будується і закривається (ліквідується), повинний бути складений ПЛА.

4.1.2. ПЛА розробляють на кожні 6 місяців головний інженер шахти та фахівець з командного складу обслуговуючого шахту гірничорятувального взводу, за посадою не нижче командира взводу воєнізованого гірничорятувального загону (далі ВГРЗ) узгоджують з командиром загону ДВГРС та затверджують технічним директором організації, до складу якої входить підприємство (директором самостійної шахти).

4.1.3. До розробки плану ліквідації аварії залучають: начальника дільниці ВТБ, головного механіка, головного енергетика, головного геолога та інших посадових осіб шахти на розсуд головного інженера, які після розробки підтверджують відповідність ПЛА дійсному стану в шахті підписом на зворотній стороні титульного листа оперативної частини.

4.1.4. За 7...10 діб до узгодження плану ліквідації аварій разом з графічним матеріалом та додатками надається в ВГРЗ для перевірки його відповідності вимогам Правил безпеки у вугільних шахтах, затверджених наказом Державного комітету України з промислової безпеки,охорони праці та гірничого нагляду від 22.03.2010 р. № 62, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17.04.2010 р. за № 389/17693 (далі ­– НПАОП 10.0-1.01-10) і "Статута ДВГРЗ з організації та ведення гірничорятувальних робіт".

4.1.5. Під час проходження вертикальних і похилих стволів, не збитих із шахтою, ПЛА складають на весь період проходки стволів двічі – на період проходження й на період армування, а узгоджують щорічно.

4.1.6. ПЛА повинен бути узгодженим та затвердженим не пізніше ніж за 15 діб до його впровадження в дію.

4.1.7. Після узгодження і затвердження ПЛА в термін 15 діб до вводу його в дію під керівництвом головного інженера шахти проводиться вивчення ПЛА всіма підземними працівниками шахти та навчання посадових осіб шахти з ліквідації можливих аварій без виклику підрозділів ДВГРС і спуску в шахту учасників навчань.

4.1.8. ПЛА повинні передбачати заходи, які здійснюються негайно у разі виявлення аварії і забезпечують:

порятунок людей, захоплених аварією;

попередження подальшого розвитку аварії та ліквідацію її наслідків.

4.1.9. З метою розроблення заходів щодо рятування людей, ліквідації та попередження розвитку аварій перед складанням плану перевіряють:

забезпечення шахти, горизонтів, гірничих виробок запасними виходами, придатність їх для пересування людей, проходження гірничорятувальників у респіраторах і транспортування потерпілих;

можливість і час доставки технічних засобів ліквідації аварії в найбільш віддалені дільниці і виробки шахт, а також у місця зі складними транспортними маршрутами;

відповідність часу руху гірників по загазованих виробках терміну захисної дії прийнятих на шахті саморятувальників;

відповідність розрахункового часу руху підрозділів ДВГРС по загазованим виробкам терміну захисної дії респіратора за умови видимості в виробках 9-10 м та температури шахтної атмосфери що перевищує на 3ºС температуру до виникнення пожежі.

наявність, стан і розташування засобів рятування гірників (місця групового зберігання саморятувальників, пункти переключення в резервні саморятувальники, камери рятування та ін.), підготовленість працівників до їх використання;

очікувану газову обстановку на ділянках у випадку відключення дегазаційної та газовідсмоктувальної системи, справність засобів контролю і управління дегазаційною системою при аваріях, можливість виконання заходів, що забезпечать допустиму концентрацію метану в виробках у випадку необхідності відключення дегазаційної системи і газовідсмоктуючих систем, справність вогнезагороджуючих пристроїв дегезаційних систем, можливість виконання заходів з управління дегезаційною системою шахти під час пожежі, відповідно з вимогами підпункту 3 пункту 6 розділу VI НПАОП 10.0-1.01-10;

час загазування тупикових вибоїв у разі зупинки вентилятора місцевого провітрювання (далі – ВМП);

стійкість вентиляційних струменів у виробках при дії теплової депресії пожежі, здійснювання намічених заходів щодо запобігання самочинного перекидання вентиляційного струменя й забезпечення стійкого аварійного режиму провітрювання. Вентиляційні режими, що передбачені ПЛА, а також заходи по забезпеченню стійкості провітрювання, розраховуються з використанням спеціальних програм, що відповідають вимогам НПАОП 10.0-1.01-10, та узгоджуються з профільним інститутом та ДВГРС;

стан вентиляційних пристроїв, у тому числі справність реверсивних пристроїв головних (допоміжних) вентиляційних установок, можливість виконання вентиляційних режимів, що передбачаються планом;

наявність і стан засобів повідомлення про аварію;

розміщення пунктів допоміжної гірничорятувальної команди (далі – ДГК) та розстановка її членів у шахті, відповідність кількості розрахунку, їх підготовленість;

протипожежний захист шахти, система водопостачання, забезпеченість шахти засобами пожежогасіння і їх стан, підготовленість працівників до їх застосування, стан протипожежних дверей і ляд;

наявність і справність комплектів заздалегідь підготованих та випробуваних деталей (полки, драбини, запобіжні пояси тощо) для оснащення скіпів (бадей) з метою видачі людей із шахти.

За матеріалами перевірок установлюються зони ураження у разі пожеж, вибухів, раптових викидів, гірничих ударів, обвалів, проривів води, проникнення отруйних хімічних речовин тощо, визначається зона реверсування вентиляційного струменя, робиться оцінка пожежної небезпеки гірничих виробок і, за необхідності, розробляються додаткові заходи щодо підвищення пожежної безпеки.

4.1.10. Матеріали перевірок оформляють актами, які розглядають на нараді під керівництвом головного інженера шахти з участю представника ДВГРС – відповідального за розробку ПЛА.

4.1.11. За результатами розгляду матеріалів перевірок оцінюють підготовленість шахти до рятування людей, локалізації і ліквідації аварій, при необхідності, надають доручення на розробку додаткових заходів по підвищенню протиаварійного захисту шахти.

4.1.12. Протокол наради та додаткові заходи з підвищення протиаварійної готовності шахти підписує головний інженер шахти, затверджує директор (власник) підприємства і разом з актами перевірок додають до плану ліквідації аварій.

4.1.13. ПЛА розробляють відповідно до очікуваної ситуації в шахті на момент введення його в дію. Передбачені планом технічні засоби й матеріали для здійснення заходів із рятування людей і ліквідації аварій повинні бути у справному стані і необхідній кількості, а особи, відповідальні за виконання заходів, і виконавці повинні вміти ввести їх у дію. Для шахти, що включає у свою вентиляційну систему виробки шахти, що будується (реконструюється), розробляють єдиний план ліквідації аварій.

4.1.14. Відповідальність за правильне складання планів ліквідації аварій несуть головний інженер шахти і розробник плану ліквідації аварій від ДВГРС, відповідальність за відповідність ПЛА фактичному стану в шахті несе головний інженер підприємства.

4.1.15. При введенні нових і ліквідації відпрацьованих дільниць і виробок, зміні схеми вентиляції й запасних виходів, головний інженер шахти зобов'язаний протягом доби внести до ПЛА й погодити з розробником ПЛА від ДВГРС відповідні виправлення й доповнення.

При заміні окремих позицій, стару позицію вилучають і на її місце вклеюють нову, на зворотній стороні якої повинно бути нанесено напис «Доповнення до плану ліквідації аварій…» дата, час та причини заміни позиції, підписи головного інженера шахти та розробника ПЛА від ДВГРС У разі невнесення необхідних змін чи виявлення невідповідності ПЛА дійсному стану в шахті командир ВГРЗ має право розузгоджувати план ліквідації аварій або його окремі позиції, а командир взводу тільки окремі його позиції.

Про розузгодження командир загону письмово доводить до відома головного інженера шахти, технічного керівника підприємства (організації), до складу якого входить шахта, а також місцевого органу Держгірпромнагляду

Підпис відновлюється після отримання письмового повідомлення від директора шахти про усунення порушень, які були причиною зняття підпису і перевірки їх усунення на місці командним складом ВГРЗ. Про час і дату узгодження командир ВГРЗ письмово повідомляє головного інженера шахти, технічного керівника підприємства а також місцевий орган Держгірпромнагляду.

4.1.16. ПЛА повинен мати титульний лист (додаток 1) із підписами осіб, які розробляють, погоджують і затверджують план, зміст, та містити:

оперативну частину, складену за формою (додаток 2);

обов'язки осіб, що беруть участь у ліквідації аварій, і порядок їх дії (додаток 3);

список посадових осіб і установ, які повинні бути негайно сповіщені про аварію (додаток 4);

основні правила поведінки (дії) працівників шахти під час аварій (додаток 5);

вказівки з ліквідації наслідків аварійних ситуацій (загазування, обрив кліті, ураження електрострумом тощо), що розробляються відповідно до типових вказівок з ліквідації наслідків аварійних ситуацій (додаток 6).

4.1.17. До оперативної частини ПЛА додають схему вентиляції шахти, що складають відповідно до вимог Інструкції зі складання вентиляційних планів, на яку додатково наносять:

номери позицій ПЛА;

час загазування (у разі зупинки ВМП) тупикових виробок до гранично припустимої концентрації, пункти ДГК, схема дегазаційних трубопроводів із зазначенням місць встановлення і номерів засувок, контрольно-вимірювальних приладів (за наявності на шахті дегазації), довжини та кути похилу гірничих виробок, місця розташування засобів саморятування з поданням інформації про їх тип і кількість, температури повітря в гірничих виробках, абсолютне метановиділення;

розрахунковий час прибуття відділень на аварійну дільницю з поверхні.

4.1.18. До оперативної частини ПЛА повинні бути додані такі документи:

схема (план) гірничих виробок і план поверхні з нанесенням засобів пожежогасіння, засобів сповіщення про аварію, засобів групового рятування робітників у разі аварій, принципової схеми подавання води в шахту з водоймищ, резервуарів і інших джерел, під'їзних шляхів до стволів, шурфів;

плани гірничих виробок по пластах або горизонтах із нанесенням напрямку руху повітря, місць встановлен­ня телефонів і їх номерів;

поверхова схема баштових копрів із нанесенням засобів пожежогасіння, маршрути виходу людей;

мікросхеми гірничих виробок шахти в кількості 25 екземплярів (додаються тільки до екземпляра, що зберігається в ДВГРС) із нанесенням напрямку руху повітря, місць встановлення телефонів і їх номерів, номерів телефонів диспетчера й головного інженера, довжини й кутів нахилу основних гірничих виробок. Кількість мікросхем визначають особи, що погоджують ПЛА;

схема вентиляції шахти у реверсивному режимі з вказівкою витрати повітря згідно з актом про проведення реверсування повітряного струменя;

схема підземної кабельної мережі, нанесеної на схематичний план гірничих виробок шахти;

акти перевірок, протокол наради за підсумками розгляду матеріалів перевірок, додаткові заходи з підвищення протиаварійної підготовки шахти, складані в відповідності з вимогами п. 3.1.9 цієї інструкції;

протокол узгодження плану ліквідації аварій;

схема водовідливу шахти з нанесенням місць розташування водозбірників і їх об'єму, притока води, типу і кількості насосів, їх продуктивності і напору, діаметру та довжини водовідливних трубопроводів, виробок в яких вони прокладені.

4.1.19. ПЛА складається з позицій.

4.1.20. До однієї позиції включають одну чи декілька сполучених гірничих виробок, якщо до цих виробок виконуються такі умови:

передбачається однаковий аварійний режим провітрювання;

застосовуються однакові заходи щодо порятунку людей;

збігаються маршрути руху гірничорятувальних відділень і порядок виконуваних ними робіт.

4.1.21. Допускається поєднувати випадки пожежі й вибуху в одній позиції, якщо дотримуються викладені вище умови.

4.1.22. Для кожної тупикової виробки на випадок пожежі (вибуху) розробляється окрема позиція.

Кожній позиції привласнюють номер, який наноситься на схему вентиляції (план гірничих робіт). Позиції нумерують за напрямком руху вентиляційного струменя, починаючи з поверхні. Виробки, які входять до однієї позиції, на схемі вентиляції розфарбовують одним кольором.

В оперативній частині плану ліквідації аварій позиції розташовують в зростаючому порядку, причому номер кожної позиції повинен збігатися з відповідним номером сторінки оперативної частини.

4.1.23. Плани з відповідними додатками повинні знаходитися у гірничого диспетчера шахти та у гірничорятувальному взводі, що обслуговує шахту.

4.1.24. На дільницях підприємства, на видних місцях у нарядних повинні бути розташовані:

мікросхема гірничих виробок із нанесеними маршрутами виходу людей у разі виникнення аварій, яка дублюється текстовим описом;

правила поведінки (дій) працівників дільниці при аваріях;

правила користування засобами саморятування, первинними засобами пожежогасіння.

До екземпляра плану, що знаходиться у гірничого диспетчера, повинні бути додані бланки спеціальних пропусків на спуск людей у шахту під час аварії.

4.1.25. На телефонній станції шахти (диспетчера збагачувальної фабрики) повинен знаходитися список осіб і установ, які повинні повідомлятися й викликатися у разі аварії.

4.1.26. Вивчення ПЛА посадовими особами шахти (збагачувальної фабрики) провадять під керівництвом головного інженера після узгодження плану з ДВГРС, при цьому вивчаються "Обов'язки посадових осіб, що беруть участь у ліквідації аварій, і порядок їх дій" (додаток 3).

4.1.27. Організує ознайомлення працівників із правилами поведінки у разі виникнення аварій та запасними виходами і несе відповідальність за його своєчасність начальник дільниці. Ознайомлення проводять під час влаштування робітника на роботу і надалі один раз у півріччя після узгодження плану з ДВГРС, а також при його коригуванні в частині, що стосується даної дільниці.

Ознайомлення працівників із запасними виходами проводять шляхом безпосереднього їх проходу виробками від місця роботи до виходу на поверхню. Після ознайомлення з правилами поведінки при виникненні аварії і запасними виходами працівники ставлять підпис в Книзі інструктажу з безпеки робіт.

4.1.28. Члени ДГК дільниць після кожного узгодження і затвердження ПЛА, або окремих його позицій, повинні здійснити практичний прохід по гірничих виробках шахти до місць можливого виникнення аварій, на дільницях, на яких вони залучаються відповідно до ПЛА. Практичний прохід по гірничих виробках організує головний інженер шахти, про що роблять запис у журналі інструктажу дільниці.