Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНСТРУКЦІЯ з складання планів лікв. аварій.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

8. Обов’язки заступника директора шахти з охорони праці

8.1. Заступник директора шахти з охорони праці забезпечує припинення спуску людей у шахту без перепусток, організовує видачу спеціальних перепусток і стежить за тим, щоб спуск людей у шахту відбувався за цими перепустками.

8.2. Організовує своєчасне та першочергове спускання у шахту гірничорятувальних відділень.

8.3. Призначає працівників на пости біля всіх виходів із шахти для перевірки перепусток у осіб, що спускаються в шахту, обліку людей, що спускаються у шахту та виходять із неї. У разі необхідності направляє людей, що виїжджають із шахти, до відповідального керівника робіт із ліквідації аварії для доповіді про стан у шахті.

9. Обов’язки начальника дільниці вентиляції та техніки безпеки (втб)

9.1. Начальник дільниці вентиляції та техніки безпеки за розпорядженням відповідального керівника робіт здійснює зміну вентиляційного режиму.

9.2. Стежить за роботою та станом вентиляторів і про результати доповідає відповідальному керівнику робіт.

9.3. Встановлює потребу й перевіряє наявність матеріалів, необхідних для ремонту вентиляційних пристроїв.

9.4. Забезпечує безперебійну роботу лампової.

9.5. Інформує про усі свої дії та наявні у нього відомості про аварію відповідального керівника робіт.

10. Обов’язки головного механіка, головного енергетика шахти

10.1. Головний механік, головний енергетик шахти організовує бригади та встановлює постійне чергування електриків, ковалів, слюсарів та інших осіб для виконання робіт із ліквідації аварії.

10.2. Забезпечує за розпорядженням відповідального керівника робіт із ліквідації аварії або за угодою з ним, у разі необхідності, вимикання (вмикання) електроенергії та подачу стиснутого повітря.

10.3. Забезпечує безперервну дію шахтного водопроводу (повітропроводу) для подавання води до місця пожежі.

10.4. Сповіщає про аварію чергових електропідстанцій, що забезпечують шахту електроенергією, і про необхідність безперебійної подачі електроенергії на шахту.

10.5. Забезпечує безперервну роботу шахтного електромеханічного устаткування (підйомних машин насосів, вентиляторів, компресорів та ін.).

10.6. Забезпечує справну дію телефонного зв'язку та встановлює телефонний зв'язок з аварійними дільницями.

10.7. Знаходиться у певному місці, визначеному відповідальним керівником робіт із ліквідації аварії, про усі свої дії доповідає відповідальному керівнику.

11. Обов’язки начальника дільниці, заступника (помічника) начальника

дільниці, на якій відбулася аварія

10.1. Начальник дільниці, заступник (помічник) начальника дільниці, негайно повідомляє про своє місцезнаходження відповідальному керівнику робіт особисто або через своїх підлеглих (у разі неможливості залишити дільницю), керує діями членів ДГК із рятування людей та ліквідації аварії і вживає на місці заходів щодо виведення людей та ліквідації аварії.

10.2. Знаходячись на поверхні, негайно з'являється до відповідального керівника робіт із ліквідації аварії і діє за його вказівками.

11. Обов’язки змінних посадових осіб дільниці

10.1. Змінні посадові особи дільниці захоплені в шахті аварією керують діями членів ДГК на аварійній дільниці з рятування людей та ліквідації аварії, вживають на місці заходів із рятування й виведення людей з дільниці та з ліквідації аварії, повідомляють про аварію, що відбулася, гірничому диспетчеру або телефоністці.

10.2. Знаходячись на поверхні й довідавшись про аварію, негайно з'являються до відповідального керівника робіт із ліквідації аварії і діють за його вказівками.

11. Обов’язки начальника інших дільниць та їх помічників

11.1. Начальники інших дільниць та їх помічники довідавшись про аварію, негайно з'являються на шахту й надходять у розпорядження відповідального керівника робіт.

11.2. Якщо в момент аварії вони знаходяться у шахті, діють згідно з планом ліквідації аварій та інформують про свої дії відповідального керівника робіт.

12. Обов’язки завідувача ламповою

12.1. Завідувач ламповою встановлює кількість осіб, що не здали лампи і сповіщає про це відповідального керівника робіт із ліквідації аварії.

12.2. Приймає лампи та саморятувальники від осіб, що виїхали з шахти, особливо обліковує (актує) лампи з виявленими несправностями і розкриті саморяту­вальники.

12.3. Забезпечує видавання ламп тільки за наявності спеціальних перепусток.

13. Обов’язки головного лікаря лікарні (поліклініки)

13.1. Головний лікар лікарні (поліклініки) негайно надсилає на шахту, де відбулася аварія, медичний персонал із необхідними апаратами, інстру­ментами та медикаментами.

13.2. Організує чергування медичного персоналу, а у разі необхідності залучає додатковий персонал для надання допомоги потерпілим.

14. Обов’язки лікаря медпункту

14.1. Лікар медпункту надає першу медичну допомогу потерпілим, керує відправленням їх до лікарні.

14.2. Організовує у разі необхідності безперервне чергування медичного персоналу на час рятувальних робіт.

15. Обов’язки телефоністки шахтної телефонної станції

15.1. Телефоністка шахтної телефонної станції викликає гірничорятувальний підрозділ і, якщо він не викликаний гірничим диспетчером, негайно перериває переговори з особами, що не мають безпосереднього відношення до аварії, яка відбулася. Якщо, крім шахтної, є центральна телефонна станція, то шахтна телефоністка передає повідомлення про аварію на центральну станцію негайно після виклику ДВГРС.

15.2. Викликає головного інженера й директора шахти й сповіщає усіх осіб та заклади відповідно до списку (додаток 4).

15.3. Не проводить ніяких з'єднань абонентів за винятком осіб, пов'язаних із ліквідацією аварії.

15.4. На весь період ліквідації аварії виклик додат­кових гірничорятувальних підрозділів для порятунку людей та ліквідації аварії проводить, виключаючи будь-яких абонентів.