Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНСТРУКЦІЯ з складання планів лікв. аварій.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
280.06 Кб
Скачать

2. Обов’язки гірничого диспетчера шахти

2.1. гірничий диспетчер з моменту одержання повідомлення про аварію до прибуття головного інженера шахти виконує обов'язки відповідального керівника робіт із ліквідації аварії.

2.2. Командний пункт із ліквідації аварії у цьому випадку організовують на робочому місці диспетчера.

2.3. Після прибуття головного інженера шахти гірничий диспетчер інформує його про стан робіт із ліквідації аварії і надходить у його розпорядження.

3. Обов’язки командира двгрс (керівника гірничорятувальних робіт)

3.1. Командир ДВГРС керує роботою гірничорятувальних підрозділів та ДГК згідно з планом ліквідації аварій, Статутом ДВГРС з організації та ведення гірничорятувальних робіт, виконує завдання відповідального керівника робіт з порятунку людей та ліквідації аварії, планує та організовує гірничорятувальні роботи, несе відповідальність за їх виконання.

3.2. Систематично інформує відповідального керівника робіт із ліквідації аварії про дії підрозділів ДВГРС.

4. Обов’язки начальника пожежної частини

4.1. Після прибуття на шахту начальник пожежної частини надходить у розпорядження відповідального керівника робіт і бере участь у роботі командного пункту.

4.2. Організовує роботу пожежних частин згідно з планом ліквідації аварій і отриманим завданням відповідального керівника робіт.

4.3. Систематично інформує відповідального керівника робіт із ліквідації аварії про дії пожежних частин.

4.4. Залучає додаткові сили й засоби пожежних частин для виконання завдання з ліквідації аварії без узгодження з іншими особами.

5. Обов’язки технічного директора організації, до складу якої

входить підприємство (власника підприємства)

5.1. Технічний директор надає допомогу при ліквідації аварії, не підмінюючи відповідального керівника робіт із ліквідації аварії.

5.2. Вживає заходів із своєчасного придбання, надання та перевезення на шахту необхідного для ліквідації аварії устаткування, матеріалів та транспортних засобів. Організує роботу експертних груп та комісій, викликає на шахту фахівців.

5.3. Технічний директор (власник підприємства) має право у встановленому порядку відсторонити відповідального керівника робіт з ліквідації аварії і прийняти керівництво на себе або призначити іншу відповідальну особу.

6. Обов’язки директора шахти (шахтоуправління), власника

підприємства, заступника директора з виробництва

6.1. Директор шахти (шахтоуправління), власник підприємства, заступника директора з виробництва організують медичну допомогу потерпілим.

6.2. Організовують облік людей, які залишилися у шахті та тих, хто виїхав на поверхню.

6.3. При необхідності, для забезпечення ліквідації аварії, залучають досвідчених робітників і посадових осіб шахти, а також забезпечують чергування людей для виконання термінових доручень.

6.4. Інформують відповідні організації про характер аварії та хід рятувальних робіт.

6.5. Організовують та виконують інші заходи, пов'язані з аварією на шахті.

7. Обов’язки помічника директора шахти (шахтоуправління) з побуту

7.1. Помічник директора шахти (шахтоуправління) з побуту керує роботою транспорту, забезпечує своєчасну поставку матеріалів, устаткування та засобів для ліквідації аварії.

7.2. Організовує харчування гірничорятівників і надає їм приміщення для відпочинку, розміщує аналітичну лабораторію, бази гірничорятувального оснащення та інших служб.

7.3. Забезпечує роботу матеріального, лісового складів і готує необхідні матеріали для ліквідації аварії.

7.4. Організовує приймання й відправлення гірничорятувальних підрозділів, що прибули з інших областей та басейнів.