Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кума практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

3. Організація обліку у тов вкф «сен»

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві – це цілеспрямована діяльність керівників підприємства по створенню, постійному впорядкуванню та удосконаленню системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення інформацією внутрішніх та зовнішніх користувачів.

Організація бухгалтерського обліку у ТОВ ВКФ «СЕН» зводиться до таких основних завдань:

  • своєчасне, повне, достовірне, безперервне відображення всіх фактів господарської діяльності, які були здійснені на підприємстві;

  • обробка даних за допомогою відповідних процедур, прийомів та способів у відповідності до вихідної інформації;

  • складання на основі отриманого масиву обробленої інформації зафіксованої у первинних документах і регістрах балансу і фінансової звітності та подачі їх зацікавленим користувачам.

Суб’єктами в організації бухгалтерського обліку виступають директор та бухгалтер, об’єктом – обліковий процес, організаційне, інформаційне технічне забезпечення обліку, тобто система бухгалтерського обліку.

План організації бухгалтерського обліку ТОВ ВКФ «СЕН» представлений на рис. 3.1.

План організації обліку

План документообігу

Графік руху документів з моменту їх виписки до передачі в архів

План проведення інвентаризації

Терміни проведення річних та внутрішньорічних інвентаризацій

Графік виконання облікових робіт

Перелік робіт, які покладаються на кожного виконавця, терміни їх виконання

індивідуальний

структурний

Перелік і терміни облікових робіт в підрозділах господарства

План проведення ревізій та перевірок

Характер перевірки (повна, часткова), час, терміни, виконавці та дати розглядання результатів

Рис. 3.1 План організації бухгалтерського обліку ТОВ ВКФ «СЕН»

Облікова політика – це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності, тобто це вибір самим підприємством певних і конкретних методик, форми і техніки ведення бухгалтерського обліку, виходячи з діючих нормативних актів і особливостей діяльності підприємства.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві та забезпечення фіксування фактів здійснення усіх господарських операцій в первинних документах, регістрах і звітності протягом встановленого терміну несе власник або уповноважений ним орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством.

Формування облікової політики підприємства здійснюється бухгалтером та затверджується наказом або розпорядженням керівника.

Облікова політика, як складова частина фінансової звітності повинна розроблятися кожним підприємством, що зареєстроване у встановленому законодавством порядку. Основна мета облікової політики – забезпечити одержання достовірної інформації про майновий і фінансовий стан підприємства, результати його діяльності, необхідні для всіх користувачів фінансової звітності з метою прийняття відповідних рішень.

Підприємство самостійно визначає свою облікову політику і вибирає форму ведення бухгалтерського обліку з дотриманням принципів, встановлених законодавством.

Облікова політика підприємства висвітлюється в Наказі про облікову політику.

Наказ про облікову політику містить перелік всіх пунктів прийнятої на звітний рік облікової політики. За кожним пунктом в наказі наводиться його нормативне обґрунтування (зазначається, на підставі якого нормативного документа прийняте те чи інше положення про облікову політику).

У широкому розумінні облікова політика підприємства оформлюється системою внутрішньої документації за різними ділянками облікової роботи, її зміст частково розкривається і в установчих документах підприємства.

Складовою частиною організації обліку на підприємстві є перелік документів, що використовуються для первинного відображення господарських операцій, а також перелік облікових регістрів, необхідних для накопичення і систематизації інформації. Перелік документів повинен бути затверджений в наказі або розпорядженні керівника підприємства про облікову політику і може включати:

  • робочий план рахунків бухгалтерського обліку, що містить синтетичні та аналітичні рахунки, необхідні для ведення бухгалтерського обліку у відповідності до вимог своєчасності та повноти обліку та звітності;

  • форми первинних облікових документів, що застосовуються для оформлення фактів господарської діяльності, за якими не передбачені типові форми первинних облікових документів, а також форми документів для внутрішньої бухгалтерської звітності;

  • порядок проведення інвентаризації активів та зобов’язань;

  • методи оцінки активів та зобов’язань;

  • правила документообігу і технологія обробки облікової інформації;

  • порядок контролю за господарськими операціями;

  • інші рішення, необхідні для організації бухгалтерського обліку.

Послідовне проведення підприємством прийнятої облікової політики є одним з найважливіших завдань бухгалтерського обліку.

Техніка бухгалтерського обліку передбачає вибір форми ведення обліку, організації бухгалтерської служби та формування її взаємозв’язків з іншими службами, робочий план рахунків, технологію обробки даних тощо.

Положення облікової політики фіксується в наказі керівника підприємства.

У ТОВ ВКФ «СЕН» не розроблений наказ про облікову політику. Нами пропонується проект Наказу про облікову політику ТОВ ВКФ «СЕН», в якому пропонуються наступні основні принципи облікової політики господарства на 2008 рік:

  • класифікацію активів та зобов’язань здійснювати виходячи з терміну один рік;

  • товарно-матеріальні цінності визнавати, оцінювати та обліковувати згідно вимогам П(С)БО 9 «Запаси». Одиницею запасів визначити кожне найменування цінностей;

  • готову продукцію відображати в бухгалтерському обліку і балансі за фактичною виробничою собівартістю;

  • оцінку вибуття сировини, матеріалів, напівфабрикатів, МШП, інших виробничих запасів та готової продукції здійснювати за методом FIFO;

  • заробітну платню начисляти: за тарифними ставками (окладами) та у відрядній формі;

  • амортизацію об’єктів основних засобів начисляти наступним чином:

  • будівлі та споруди – прямолінійним методом виходячи із терміну корисного використання 20 років;

  • інші об’єкти основних засобів – прямолінійним методом виходячи із терміну корисного використання 5 років;

  • для забезпечення складання звіту про фінансові результати за формою, передбаченою П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», облік витрат підприємства вести за допомогою рахунків класу 8 «Витрати за елементами»;

  • бухгалтерський облік на підприємстві вести силами бухгалтера, який підпорядковується безпосередньо директору;

  • обов’язки бухгалтера визначаються посадовою інструкцією, розробленою згідно з вимогами п.7 ст.8 Закону № 996 (додаток Е).

  • бухгалтерський облік вести на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій та Інструкції № 291 за спрощеною формою обліку;

  • затвердити робочий план рахунків підприємства з використанням рахунків першого, другого та третього порядку;

  • бухгалтеру забезпечити складання і надання фінансової та інших видів звітності підприємства відповідним користувачам у об’ємі та в строки, встановлені діючим законодавством;

Технічний бік облікового процесу полягає у виборі форми ведення бухгалтерського обліку.

Під формою ведення бухгалтерського обліку розуміють сукупність облікових регістрів, які використовуються в певній послідовності та взаємодії для ведення обліку із застосуванням принципу подвійного запису.

Облікові регістри є носіями даних певної форми, побудовані відповідно до економічного групування інформації про активи, капітал та зобов’язання економічного суб’єкта.

Підприємство самостійно обирає форму ведення бухгалтерського обліку, під якою в даному випадку розуміється склад, структура і порядок формування облікових регістрів, що визначається характером і масштабом діяльності, потребами управління, обсягом інформації, що обробляється, наявними коштами, що дозволили б автоматизувати облік тощо. Можна не тільки використовувати рекомендовані форми, але й розробляти власні, оригінальні, включаючи форми облікових регістрів, програми реєстрації та обробки інформації. Разом з тим, необхідно дотримуватись загальних методологічних принципів, які встановлені в централізованому порядку, а також технології обробки облікових даних.

Обираючи певну форму бухгалтерського обліку, підприємство дотримується її протягом визначеного часу (але не менше року). Про можливу зміну прийнятої форми бухгалтерського обліку в наступному обліковому періоді необхідно вказати в Наказі про облікову політику або Примітках до фінансової звітності.

ТОВ ВКФ «СЕН» використовує спрощену форму ведення бухгалтерського обліку, яка ведеться за формою обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства.

Для організації обліку за спрощеною формою на ТОВ ВКФ «СЕН» на основі типового Плану рахунків бухгалтерського обліку складено робочий план рахунків, який дозволяє вести облік засобів та джерел їх утворення в регістрах на основі головних рахунків та забезпечує контроль за наявністю і збереження майна, виконанням зобов’язань та достовірністю даних бухгалтерського обліку.

ТОВ ВКФ «СЕН» використовує книги обліку господарських операцій, в яких відображає залишки на бухгалтерських рахунках та реєструє усі операції, здійснені на підприємстві, у хронологічній послідовності.

Для цього потрібні чотири книги: книга грошових операцій, книга продаж, книга придбання, книга нарахування заробітної плати. Серед них книга грошових операцій є єдиною, де знаходять відображення всі платежі і доходи господарства. Крім того, на підприємстві ведеться касова книга і книга обліку запасів (рис. 3.2).

Рахунок-фактура

Рахунки

Книга продажу

Книга придбання

Книга нарахування заробітної плати

Книга обліку запасів

Книга грошових операцій

Ордери

Касова книга

Накладні

У мовні позначення:

запис звірка

Рис. 3.2 Схема спрощеної форми бухгалтерського обліку ТОВ ВКФ «СЕН»

Своєчасне оформлення первинних документів, передача їх у встановленому порядку і строки для відображення в бухгалтерського обліку повинно здійснюватися відповідно до затвердженому на даному підприємстві графіку документообігу.

Оскільки у ТОВ ВКФ «СЕН» графік документообігу не затверджено, нами розроблено проект графіку документообігу для досліджуваного підприємства, витяг з якого наведено у формі таблиці.

Контроль за дотриманням документообігу у ТОВ ВКФ «СЕН» здійснює бухгалтер.