Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кума практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать

Вступ

В сучасних умовах господарювання керівництво підприємств, а також їх ділові партнери прагнуть отримати повну, зрозумілу інформацію про стан і ефективність використання виробничих запасів на підприємствах. Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» таку інформацію має містити фінансова звітність. Насправді, поточний бухгалтерський облік та фінансова звітність не завжди надають реальні дані про виробничі запаси, через що втрачають свою корисність для внутрішніх та зовнішніх користувачів.

Основними причинами такої ситуації є формування підприємствами необґрунтованої політики, у тому числі і стосовно виробничих запасів. Крім того, суттєво знижує реальність даних про виробничі запаси вплив податкового законодавства на вибір способів бухгалтерського обліку.

У зв’язку з цим особливу актуальність набуває дослідження теоретичних та методологічних положень аналізу обліку, аудиту та контролю виробничих запасів підприємства, розробка на основі вивченого досвіду рекомендацій по їх удосконаленню.

Об’єктом даної переддипломної практики є організація обліку виробничих запасів на підприємстві.

Суб’єктом дослідження обрано приватне підприємство ТОВ ВКФ «СЕН».

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і практичних питань, пов’язаних з обліком операцій з виробничими запасами.

Теоретичною та методологічною основою при проходженні переддипломної практики є фінансова звітність та статистичні показники діяльності сільськогосподарського фермерського господарства ТОВ ВКФ «СЕН».

1.Загальна організація бухгалтерського обліку на підприємстві

Приватне підприємство ТОВ ВКФ «СЕН» створене на основі Законів України «Про особисте селянське господарство», «Про підприємництво», «Про власність», та інших законодавчих актів України. Створене шляхом реєстрації Чутівською районною радою 11 вересня 1998р. розпорядженням № 39.

Підприємство ТОВ ВКФ «СЕН» знаходиться у селі Вільниця Чутівського району Полтавської області.

Засновником господарства є громадянка України, Шевченко Олена Петрівна.

Згідно зі статутом господарство має право укладати угоди купівлі-продажу, підрядну, про сумісну діяльність, страхування майна, перевезень, зберігання, доручення та комісії тощо, виступати в суді, господарському суді та третейському суді згідно з чинним законодавством та статутом.

Майно господарства формується за рахунок внесків засновника, доходів, отриманих господарської діяльності, інших надходжень, що не суперечать законодавству України.

Господарство має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банків, круглу печатку, кутовий та інші штампи, фірмові бланки, фірмовий знак, символ та знак для товарів та послуг з використанням найменування та символіки засновника, інші реквізити необхідні для його діяльності.

Господарство створене з метою одержання прибутку і задоволення на цій основі соціально-економічних інтересів Засновника і членів трудового колективу.

Для досягнення своєї мети господарство здійснює такі види діяльності:

- виробництво, переробка, зберігання, заготівля, закупівля та реалізація сільськогосподарської продукції;

- комерційно-посередницька;

- торговельно-закупівельна;

- науково-впроваджувальна та консультативна діяльність з питань нових технологій або їх елементів щодо виробництва, переробки, зберігання сільськогосподарської продукції;

- надання послуг громадянам та юридичним особам.

Окремими видами діяльності, перелік яких визначається законодавчими актами України, господарство може займатися тільки на підставі спеціальних дозволів (ліцензій).

Джерелами формування майна господарства є:

- грошові та майнові внески власника;

- прибутки, одержані від всіх видів господарської діяльності;

- кредити банків та інших кредиторів;

- капітальні вкладення;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування підприємств та громадян;

- інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.

Майно господарства належить його власнику на правах приватної власності.

Прибуток господарства утворюється з виручки від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці.

З прибутку господарства сплачуються проценти по кредитах банків, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету.

Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків залишається у повному розпорядженні власника господарства і використовується на:

- виробничий і соціальний розвиток господарства;

- споживання трудовим колективом у вигляді виплат у грошовій і натуральній формах;

- створення фінансового резерву ( страхового фонду);

- виплату доходів власнику господарства.

Майно господарства може бути вилучене тільки за рішення суду чи арбітражного суду, відповідно до його компетенції.

Діяльність господарства базується на ініціативній самостійності власника, на його ризик і під його майнову відповідальність.

Господарство може платно та безоплатно придбати, відчужувати, обмінювати, брати і здавати в оренду та суборенду, передавати безоплатно в тимчасове користування або в борг належні йому на праві власності будинки, споруди, обладнання, інвентар, земельні ділянки, матеріали і інші матеріальні цінності у фізичних та юридичних осіб а також списувати їх з балансу.

Безоплатна передача і надання господарством матеріальних цінностей громадянам здійснюється з дозволу власника.

Організаційною моделлю у ТОВ ВКФ «СЕН»є лінійна форма організації.

Власник господарства ТОВ ВКФ «СЕН» здійснює управління господарством безпосередньо або через призначеного ним керівника (директора).

На даний момент у приватному підприємстві ТОВ ВКФ «СЕН» власник виконує також функції директора, тобто здійснює оперативне управління господарством. Йому підпорядковуються бухгалтер, комірник та робітники господарства.

На рис. 1.1 схематично показана організаційна структура приватне підприємства ТОВ ВКФ «СЕН».

Власник

Бухгалтер

Комірник

Працівники господарства

Рис. 1.1 Організаційна структура ТОВ ВКФ «СЕН»

Власник господарства:

- визначає загальні напрями економічного і соціального розвитку господарства;

- вирішує питання, пов’язані з формуванням майна господарства, визначає порядок формування, використання і розміри фондів, що формується з прибутку;

- вирішує питання про випуск цінних паперів господарства, а також про придбання цінних паперів інших підприємств;

- вирішує питання створення та ліквідації філій і інших відокремлених підрозділів господарства, вступу господарства в різні види об’єднань і виходу з них;

- визначає умови оплати праці посадових осіб господарства;

- не менше одного разу на рік заслуховує керівника про результати господарсько-фінансової діяльності господарства;

- приймає рішення про ліквідацію і реорганізацію господарства у випадках передбачених діючим законодавством.

Оперативне управління господарством здійснює директор.

Директор:

- здійснює управління майном господарства в межах прав, наданих йому власником;

- забезпечує виконання планів господарства, визначених власником;

- вирішує всі питання поточної діяльності господарства;

- без доручення діє від імені господарства;

- представляє інтереси господарства в інших підприємствах та організаціях;

- укладає договори і контракти;

- здійснює прийом та звільнення працівників за погодженням з власником;

- застосовує дисциплінарне стягнення та притягує працівників до матеріальної відповідальності;

- переводить працівників на іншу роботу у випадку виробничої необхідності;

- вирішує питання оплати праці працівників господарства;

- в межах своєї компетенції видає накази та дає розпорядження;

- виконує інші функції в межах прав, виданих йому власником.

На ТОВ ВКФ «СЕН» функції фінансового відділу виконує бухгалтер, крім того складає фінансову звітність, розраховує суми платежів до бюджету, розрахунки з банками, працівниками, постачальниками.

Згідно з посадовою інструкцією (додаток Е), бухгалтер господарства ТОВ ВКФ «СЕН» виконує наступні основні функції:

  • забезпечує правильну постановку бухгалтерського обліку та фінансової діяльності, достовірність та оперативність обліку, звітності, контроль за збереженням власності, раціональне використання фінансових, грошових, матеріальних коштів, здійснювання режиму економії та господарського розрахунку

  • організовує облік на рахунках Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій;

  • приймає участь у визначенні потреб господарства в матеріальних коштах на майбутній період, плануванні нормативів оборотних коштів, підготовці розрахунків з реалізації продукції, розробці фінансового плану господарства, виконанні інших розрахунків до виробничо-фінансового плану;

  • приймає від матеріально відповідальних осіб первинні документи з обліку надходження та вибуття основних засобів та виробничих запасів згідно з планом-графіком документообігу, перевіряти правильність їх оформлення;

  • складає періодичну статистичну звітність та своєчасно направляти відповідним органам;

  • забезпечує контроль відпуску товарно-матеріальних цінностей у відповідності зі встановленими лімітами, виконання плану реалізації продукції господарством, повноти та своєчасності розрахунків з покупцями та постачальниками;

  • складає план проведення інвентаризацій всіх засобів та розрахунків, забезпечує їх проведення та відображення результатів на рахунках бухгалтерського обліку;

  • забезпечує своєчасне оформлення матеріалів з недостач, розтрат, розкрадання грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей, інших зловживань, контролює передачу в необхідних випадках цих матеріалів судово-слідчим органам;

  • перевіряє збереження товарно-матеріальних цінностей, готової продукції, умови їх зберігання;

  • на основі достовірних даних бухгалтерського обліку складає річний звіт у відповідності зі встановленими строками;

  • по мірі виробничої необхідності виконує інші доручення;

Компетенція та повноваження трудового колективу визначаються власником господарства у відповідності до діючого законодавства України.

Господарство веде оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде статистичну звітність.

Посадові особи господарства за перекручення державної звітності несуть встановлену законодавством відповідальність.

Діяльність ТОВ ВКФ «СЕН» припиняється у разі:

- рішення членів господарства про припинення його діяльності;

- припинення права власності на землю, права користування земельною ділянкою у випадках, передбачених статтями 27 і 28 Земельного кодексу України;

- визнання його банкрутом;

- якщо не залишилось жодного члена господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства;

- інших підстав, передбачених законодавством.

Ліквідація господарства здійснюється ліквідаційною комісією, що призначається власником, а у випадках банкрутства господарства – арбітражним судом. Ліквідація господарства у випадках банкрутства проводиться у відповідності до Закону України “Про банкрутство”.

Власник або арбітражний суд, прийнявши рішення про ліквідацію господарства, встановлює порядок та строки проведення ліквідації, а також строки для виявлення претензій кредиторів, який не може бути менше двох місяців з моменту оголошення про ліквідацію.

Претензії кредиторів до господарства, що ліквідується, задовольняються з майна господарства. При цьому додержується черговість задоволення претензій кредиторів, встановлена діючим законодавством України.

Претензії, не задоволені через нестачу майна, вважаються погашеними. Погашеними вважаються також претензії, не визнані ліквідаційною комісією, а також за умови, коли кредитори протягом місячного строку з дня отримання повідомлення про повне чи часткове не визнання претензій не подають позов в арбітражний суд про задоволення вимог.

У випадку банкрутства господарства вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подолання, не розглядаються і відповідні борги вважаються погашеними.

При ліквідації господарства, вклади членів трудового колективу в майно господарства, видаються їм в грошовій формі або цінними паперами після забезпечення вимог кредиторів.

Майно, що залишилось після задоволення претензій кредиторів і членів трудового колективу, використовується за рішенням власника.

У випадку реорганізації господарства його права і обов’язки переходять до його правонаступників.

Господарство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з державного реєстру України.