Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка БУ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать
  1. Документальне оформлення і облік витрат на утримання, ремонт, реконструкцію та модернізацію сновних засобів.

Облік затрат з догляду, утримання, ремонту, модернізації, реконструкції провадиться окремо за всіма видами ремонту (поточний, капітальний), модернізації, реконструкції, добудови, дообладнання тощо.

Фактичні витрати з поточного ремонту основних засобів відносять на рахунки затрат діяльності — виробництва, надання послуг, комерційної тощо. Записи на рахунках бухгалтерського обліку будуть такими:

Дебет «Загальновиробничі затрати», або «Адміністративні затрати»,або »Затрати на збут» тощо

Кредит субрахунків «Виробничі запаси», «Сировина та матеріали», «Паливо», «Запасні частини»,«Розрахунки з оплати праці», «Розрахунки зі страхування», «Розрахунковий рахунок» та ін.

Якщо поточний ремонт основних засобів виконує ремонтно-будівельна організація (підрядний спосіб), то всі фактичні затрати відображаються на рахунку затрат діяльності.

Запис буде таким:

Дебет рахунків: «Загальновиробничі затрати», «Адміністративні затрати», «Затрати на збут»

Кредит рахунка «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками».

Затрати, пов’язані з поліпшенням основних засобів — на реконструкцію, модернізацію, добудову, капітальний ремонт, переобладнання тощо передбачено обліковувати на рахунку «Капітальні інвестиції» .

Накопичена сума затрат, пов’язана з поліпшенням основних засобів, яке призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, очікуваних від його використання, записують так:

Дебет рахунка «Основні засоби» (відповідний об’єкт)

Кредит рахунка «Капітальні інвестиції».

Після такого запису сума нарахованої амортизації по об’єкту списується з рахунка «Знос необоротних активів» на рахунок «Основні засоби». Визначається нова балансова (початкова) вартість об’єкта та розраховується нова норма амортизації.

  1. Облік переоцінки основних засобів та витрат від зменшення їх корисності.

Згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби" № 92 від 27.04.2000 р. підприємство переоцінює об'єкт основних засобів (за Положенням (стандартом) 7), якщо його залишкова вартість значно (більш як на 10 відсотків) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на ту саму дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт. Переоцінена первісна вартість та сума зносу об'єкта основних засобів визначається множенням відповідно первісної вартості і суми зносу об'єкта основних засобів на індекс переоцінки. Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів включається до складу додаткового капіталу, а сума уцінки - до складу витрат, крім випадків, що наведені в п. 20 Положення (стандарту) 7. У пункті 20 Положення (стандарту) 7 вказано, що перевищення суми попередніх уцінок над сумою попередніх дооцінок залишкової вартості об'єкта основних засобів при черговій дооцінці вартості цього об'єкта основних засобів включається до складу доходів звітного періоду з відображенням різниці між сумою чергової (останньої) дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів і вказаним перевищенням у складі іншого додаткового капіталу. Перевищення суми попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості об'єкта основних засобів при черговій уцінці залишкової вартості цього об'єкта основних засобів спрямовується на зменшення іншого додаткового капіталу із включенням різниці між сумою чергової (останньої) уцінки залишкової вартості основних засобів і вказаним перевищенням до витрат звітного періоду. При вибутті об'єктів основних засобів, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта основних засобів включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]