Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+БЖД метод посібник.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Завдання 10

  1. Вплив діяльності людини на навколишнє середовище.

  2. Безпека життєдіяльності у повсякденних умовах виробництва.

  3. Надання першої долікарської допомоги потерпілому.

Методичні вказівки

1. Потрібно дати загальну характеристику впливу діяльності людини на планетарні та космічні ресурси, забруднення атмосфери, гідросфери, літосфери, охарактеризувати вторинні явища: смог, кислотні дощі, зменшення родючості ґрунтів, пилові бурі, зсуви та ін. [1, 11].

2. Необхідно охарактеризувати фізіологічний плив факторів існування на життєдіяльність людини, вплив електричного струму, метеорологічних факторів, шуму, освітлення [2, 3].

3. Розглядаючи питання про надання першої долікарської допомоги потерпілому, необхідно охарактеризувати види уражень організму: ураження електричним струмом, опіки, отруєння, удушення, теплові удари, механічні ушкодження, струс мозку, утоплення, клінічну смерть і описати послідовність дій у разі надання першої допомоги потерпілому в кожному випадку [2, 3].

6. Методичні вказівки і контрольні завдання для студентів заочної форми навчання

Реферат з навчальної дисципліни «Безпека життєдіяльності» складається з чотирьох контрольних запитань. Виконується у вигляді викладу теоретичного матеріалу (питання) за запропонованою тематикою та вимог, зазначених у пунктах 6.1. та 6.2. Варіант визначається за останньою цифрою номера залікової книжки.

6.1. Вимоги щодо оформлення реферату

Матеріал реферату повинен подаватись чітко, логічно і послідовно та має відповідати рекомендованій структурі:

  • титульна сторінка

  • зміст

  • вступ

  • теоретична частина

  • висновки

  • перелік використаної літератури

Реферат оформлюють належним чином. На титульному аркуші слід зазначити дисципліну, з якої виконана робота; кафедру, номер варіанту завдання; курс, групу, номер залікової книжки, прізвище та ініціали студента.

Робота виконується українською мовою без орфографічних і синтаксичних помилок та має бути написана від руки чітким, розбірливим почерком, без виправлень або надрукована на аркушах білого паперу формату А4 через 1,5 міжрядкових інтервали, використовуючи 14 розмір шрифту Times New Roman текстового редактору Word.

Обсяг роботи повинен становити 10-15 сторінок. Текст обмежуються берегами: зліва – 25 мм, справа – 10 мм, зверху та знизу по 20 мм. Сторінки нумеруються арабськими цифрами без знака «№». Абзацний відступ має бути однаковим по всьому тексту в межах 12-20 мм.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок, але на ньому номер сторінки не ставиться. Наступні сторінки нумеруються у правому верхньому куті аркуша без крапки після цифри.

Вступ до роботи містить обґрунтування актуальності теми, чітко сформульовані визначення ключових питань, розкриває наукове та практичне значення проблеми.

В основній частині розглядаються та аналізуються передбачені питання, висвітлені в сучасній вітчизняній літературі.

У заключній частині в стислій формі формулюють висновки, отримані в результаті аналізу питань, викладених в основній частині роботи.

Список літератури повинен містити повну інформації про використане джерело у відповідності із загальноприйнятими вимогами.

Виконану роботу студент подає на перевірку за два тижні до початку екзаменаційної сесії. У разі негативної рецензії викладача вона повертається на доопрацювання. До здачі заліку з дисципліни студент допускається лише за умови обов’язкового виконання реферату та отримання за неї позитивної оцінки.

Зразок оформлення титульного аркуша реферату наведено у додатку.