Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+БЖД метод посібник.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

Завдання 3

  1. Фізіологічна надійність людини.

  2. Техногенні небезпеки.

  3. Рятувальні роботи в районах стихійних лих.

Методичні вказівки

1. Характеризуючи фізіологічну надійність людини, треба відмітити людський фактор у проблемі безпеки, дати визначення поняття аналізатора (механізму сприйняття інформації людиною) і характеристику аналізаторів, а також їх значення для безпеки життєдіяльності людини [1, 2].

2. Потрібно зазначити загальні закономірності виникнення техногенних небезпек, дати характеристику небезпек, пов’язаних із використанням транспортних та інших технічних засобів. Також охарактеризувати небезпеки, пов’язані з використанням горючих, легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин та матеріалів, хімічних речовин. Небезпеки, пов’язані з експлуатацією та утриманням житла [1-5].

3. Необхідно навести сили і засоби для проведення рятувальних робіт, порядок проведення рятувальних робіт під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (землетрусів, повеней, масових пожеж та ін.) [5].

Завдання 4

  1. Психологічна надійність людини з точки зору безпеки життєдіяльності.

  2. Небезпеки в сучасному урбанізованому середовищі.

  3. Радіація і життєдіяльність людини.

Методичні вказівки

1. Необхідно вказати методи оцінки психологічних особливостей людини, охарактеризувати психодіагностичний метод і основні психологічні особливості людини з точки зору безпеки життєдіяльності [1, 2].

2. Потрібно охарактеризувати небезпечні фактори, причини та небажані наслідки, що пов’язані з урбанізацією середовища життєдіяльності людини, навести приклади випадків травматизму при використанні газу, токсичних, пожежо- та вибухонебезпечних речовин, електричного устаткування та ін. Зазначити вимоги щодо забезпечення санітарно-гігієнічного та епідемічного благополуччя населення [2, 3, 4].

3. Слід вказати джерела іонізуючих випромінювань, радіоактивного забруднення навколишнього середовища (на прикладі аварії на Чорнобильській АЕС), навести визначення та дози іонізуючого випромінювання, одиниці виміру радіації і норми радіаційної безпеки, а також вплив іонізуючого випромінювання на організм людини [1, 3, 11].

Завдання 5

  1. Небезпечні та шкідливі фактори середовища мешкання людини.

  2. Фактори зниження життєдіяльності.

  3. Запобігання надзвичайним ситуаціям та організація дій для усунення їх негативних наслідків.

Методичні вказівки

1. Дати характеристику небезпечних та шкідливих факторів середовища мешкання людини, вказати принципи та заходи забезпечення життєдіяльності людини. Розглянути сучасні екологічні проблеми життя і здоров’я людини – зв’язок між здоров’ям людини та атмосферою, гідросферою, літосферою [1, 2].

2. Охарактеризувати фактори зниження життєдіяльності – конфлікти, наркотики, алкоголь, нікотин, втома і перевтома, біологічні ритми людини та їх вплив на здоров’я людини [1].

3. Визначити поняття “надзвичайна ситуація”, зазначити причини виникнення та особливості розвитку надзвичайних ситуацій, дати їх загальну характеристику та класифікацію, вимоги до систем сповіщення, зв’язку, медичного та санітарно-епідемічного нагляду. Діяльність Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи. Дії адміністрації, персоналу та населення на випадок аварій і надзвичайних ситуацій [1, 2, 5].