Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Група №1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
35.22 Кб
Скачать

2. Лепська.

Міжнародний розподіл праці

Міжнародний розподіл праці – це міжнародний обмін товарами, послугами і знаннями, розвиток виробничого, науково-технічного, торгового й іншого співробітництва між країнами світу незалежно від рівня їх економічного розвитку і характеру суспільного ладу. Завдяки цьому, участь в міжнародному поділі праці дає країнам додатковий економічний ефект, дозволяючи задовольняти свої потреби.

Основним спонукальним мотивом МРП для всіх країн світу, незалежно від їх соціальних і економічних розходжень, є прагнення до отримання економічних вигод. Реалізація одержуваного учасниками МРП ефекту в цьому випадку відбувається в результаті дії закону вартості, який проявляється у відмінностях між національною і інтернаціональною вартістю товару. Закон вартості - рушійна сила МРП в умовах товарного виробництва.

У прийнятих ООН документах стверджується, що міжнародний поділ праці і міжнародні економічні відносини надалі не можуть складатися стихійно, лише під впливом законів конкурентної боротьби. Ринковий механізм не може автоматично забезпечити раціональний розвиток і використання ресурсів в масштабах світової економіки.

В МРП можна розрізнити дві ситуації. Перша - коли країна ввозить кудись товар з іншої країни тому, що за природними умовами абсолютно не може його виробляти, і друга ситуація - коли ввозиться продукт, який можна було б зробити і у себе, але це обійшлося б дорожче. Першу ситуацію можна назвати абсолютним МРП, другу - відносним.

Одна з найбільш очевидних і початкових передумов МРП - відмінності між країнами в природно-географічному відношенні. Країни різняться за своїми природних багатств, грунтово-кліматичних умов, розмірами території, економіко-географічному положенню і т.п. і спеціалізуються відповідно до цих відмінностями.

З розвитком суспільства множаться і громадські причини МРТ - такі, як історичні та виробничі традиції, відмінності в ціні і кваліфікації трудових ресурсів. Вони перекривають і затуляють причини, що лежать в природних відмінностях, але не скасовують їх.

У сучасну епоху головний фактор формування МРП - науково-технічні досягнення, здатність країни генерувати ідеї, втілювати їх у нові технології та впроваджувати ці технології у виробництво і побут.

Теорія міжнародного поділу праці отримала своє обгрунтування і розвиток в роботах "класиків буржуазної політекономії" А. Сміта і Д. Рікардо.

Головним досягненням класиків у науковій теорії МРП вважається розробка одного з фундаментальних принципів економічної науки - теорії порівняльних переваг. Ця теорія увійшла в історію економічної думки як "класична" основа економічного вчення про міжнародну торгівлю.

Теорія порівняльних переваг - в її основу покладено ідею про існування відмінностей між країнами в умовах виробництва. Відповідно до цього передбачається, що в будь-якій країні за будь-яких природних і кліматичних умовах, в принципі, існує можливість налагодити виробництво будь-яких товарів.

Теорією порівняльних витрат доводиться вигідність спеціалізації не тільки в умовах абсолютної переваги однієї країни перед іншою у виробництві якого-небудь певного товару, але навіть в тих умовах, коли така перевага відсутня. В умовах переважного становища країни у виробництві декількох товарів, їй слід спеціалізуватися у випуску лише одного, по якому ця перевага максимально.

Які фактори впливають на розвиток міжнародного поділу праці?

Перш за все - необхідність підвищення продуктивності праці, досягнення найвищої ефективності виробництва, прагнення до зниження витрат виробництва.

Головне в процесі розвитку міжнародного поділу праці - це те, що кожен учасник цього процесу шукає і знаходить економічний інтерес, вигоду від своєї участі в міжнародному поділі праці.

Реалізація переваги міжнародного поділу праці в процесі міжнародного обміну будь-якої країни при сприятливих умовах дає: по-перше, отримання різниці між міжнародною і внутрішньою ціною експортованих товарів і послуг, по-друге, економію внутрішніх витрат через відмову від національного виробництва при використанні більш дешевого імпорту.

При розгляді світового господарства як системи можна з повною підставою стверджувати, що міжнародний поділ праці є тим об'єднуючим началом, яке створило цю систему світового господарства.